Boyundaki şişlikler kanser belirtisi olabilir

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Boyundaki şişlikler kanser belirtisi olabilir
Abone ol
Medical Point Gaziantep Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Aylin Gül boyun bölgesinde oluşan şişliklerin hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebildiğine dikkat çekti. Bu şişliklerin basit bir enfeksiyon sonucunda olabileceği gibi bazen de ciddi hastalıkların bulgusu olabileceğini belirtti.

Kulak Burun ve Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Aylin Gül yaptığı açıklamada: ‘’Boyunda oluşan şişliklerin en yaygın sebebi lenf bezlerinin büyümesidir. Normalde boynumuzda lenf bezleri vardır. Ancak bu lenf bezleri ele gelmez ve dışarıdan belli olmazlar. Lenf bezlerinde büyümenin nedeni sıklıkla enfeksiyonlardır. Enfeksiyon boyun bölgesine direkt yerleşerek şişlik ortaya çıkarabileceği gibi diş, ağız veya bademcik gibi baş ve boğaz bölgesinde yerleşip hastalık yaptıktan sonra boyun lenf bezlerine yayılarak dolaylı olarak da boyun şişliği oluşturabilirler. Bunlar genelde ağrılı olup, hızlı büyüme göstermiş ve sayıca birden fazla olabilirler. Tükürük bezleri, tiroid bezi, gırtlak, boyundaki kas dokusu ve diğer dokulara ait kistler, iyi huylu tümörler ile bazı doğuştan gelen problemlerin sonradan ortaya çıkmasına bağlı hastalıklar da boyunda şişlik yapabilir. Doğumsal kaynaklı kistlerde boyundaki  şişliklerin bir diğer nedenidir. Bu kistler sıklıkla ağrısız, üzerinde ısı artışı ve renk değişikliği olmayan, uzun süre boyutunda değişiklik olmayan şişlikler şeklinde karşımıza çıkar. Baş boyun bölgesinde ki lenf bezleri eğer kötü huylu bir tümörün bu bölgeye yayılmasına bağlı olarak büyümüşse ya da kitlenin kendisi bu bölgedeki dokuların kötü huylu hastalıklarına bağlı ise şişlik sıklıkla sert, yapışık tarzda olabilir.’’ dedi.

Doç. Dr. Aylin Gül, boyundaki şişlikler fark edildiğinde mutlaka uzman bir hekime gidilmesi gerektiğini kaydetti. Çocukların boynundaki şişliklerin ön planda enfeksiyona bağlı lenf bezi büyümeleri olduğunu sözlerine ekledi. İleri yaşta görülen ve hızlı büyüme gösteren boyun şişliklerinde ise mutlaka kötü huylu tümörler akılda tutulması gerektiğine değindi. 

Kulak Burun ve Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Aylin Gül: ‘’Şişliğin her zaman kesin nedeni ilk muyanede tespit edilmeyebilir. Bu durumda şişliğin ne zamandır olduğu, eşlik eden başka bulguların olup olmadığı, hastanın yaşı, vücudun başka bölgelerinde de benzer şişliklerin olup olmaması tanıda oldukça yardımcıdır. 

Kulak Burun Boğaz hekimince ayrıntılı bir muayene ve endoskopik muayenelerin ardından tanıda yardımcı olması amacıyla kan tetkiklerinin yanı sıra ultrasonografik incelemeler, bilgisayarlı tomografi ve  magnetik rezonans inceleme gibi görüntüleme yöntemleri kullanılabilir. Bazen bu tetkikler neticesinde kesin tanıya ulaşılamaz ve boyundaki şişlikten ince bir iğne ile sıvı alınıp bu sıvının patolojiye gönderilmesi gerekebilir.’’ diye konuştu.

Tedavi Nasıl Planlanmaktadır?

Doç. Dr. Gül; ‘’Tedavi sıklıkla şişliğin neden kaynaklandığına göre belirlenir. Bölgedeki iltihaplara bağlı lenf bezi büyümelerinde sıklıkla ilaç tedavileri, antibiyotikler yeterlidir. 10-14 günlük antibiyotik kullanımı yeterli olmakla beraber lenf bezinin tamamen kaybolması 2-3 hafta sürebilir. İlaçlarla düzelmeyen boyundaki şişlik, kitle ve iyi huylu tümörler ameliyatla çıkarılarak tedavi edilir. Eğer bu şişlik doğumsal kistik bir kitle ise tedavisi sıklıkla cerrahi olarak kitlenin çıkarılmasıdır. Yapılan incelemeler neticesinde lenf bezi büyümesinin baş boyun bölgesi yerleşimli kötü huylu bir tümör kaynaklı olduğu tespit edilmiş ise bu bölgeyi ve boyundaki diğer lenf bezlerinin de çıkarılmasını içerecek cerrahi bir tedavi gerekebilir. Ek olarak hastanın sonrasında radyoterapi-kemoterapi alması gerekebilir.‘’ dedi.

 

Kaynak:Haber Merkezi

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
DOU yeni nesil bir şarkı ile bahara merhaba dedi!Önceki Haber

DOU yeni nesil bir şarkı ile bahara merh...

İbrahimli spor merkezi bir ilke daha imza attıSonraki Haber

İbrahimli spor merkezi bir ilke daha imz...

Yorum Yazın

Gaziantep’te kapkaç şüphelisi yakalandı
Şimşek, OSB Yönetimine Seçildi
Türkiye'nin en büyük termik santralinde yangın çıktı
Başkan Fadıloğlu, Meclis Üyelerini Bilgilendirdi
Erdoğan Meclis'te yemin etti...
Dev operasyonda 124 vatandaşı dolandıran 13 çete üyesi yakalandı
Traktör kazasında ölenlerin cenazeleri ailelerine teslim edildi
 Gaziantep'te traktör kazası: 3 ölü, 1 ağır yaralı
Bitmek bilmeyen çile tedavi olmaya gelen hastalar ile hasta yakınlarını çileden çıkarıyor
Gaziantep'te 3 Haziran'da elektrik kesintisi olacak yerler
Gaziantep'te şok operasyon! Cephanelik gibi ranza
Gaziantep'te bisiklet ve elektrikli scooter sürücülerine reflektif yelek dağıtıldı
Amputede Şahinbey'e çifte kupa
Yıldırım: Rakamlar umut verici
Ünverdi: Bölgemize destekler devam ettikçe yaralarımızı saracak ve ihracatımızı artıracağız
Gaziantep'te şok baskın! Operasyonda yakalanan 2 şüpheliden 1'i tutuklandı
TEDAŞ, Elektrik Arıza İhbar Uygulaması'nın lansmanını yaptı
Gaziantep'te 126 personelin katılımıyla huzur-güven uygulaması
Kılıçarslan Ortaokulu, Gaziantep'i Türkiye finallerinde temsil edecek
Park halindeki araçtan hırsızlık yapan 2 şahıs yakalandı