Suriyeli kadın ve çocukları bakın nasıl satmışlar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Suriyeli kadın ve çocukları bakın nasıl satmışlar
Abone ol
ECPAT International, Türkiye’deki ticari amaçlı çocuk istismarına ilişkin bugün açıkladığı raporda sığınmacı konumundaki Suriyeli çocuklardan en az yüzde 4,5’inin evlendirildiğinin ortaya çıktığını açıkladı.

ECPAT International, Türkiye’deki ticari amaçlı çocuk istismarına ilişkin bugün açıkladığı raporda sığınmacı konumundaki Suriyeli çocuklardan en az yüzde 4,5’inin evlendirildiğinin ortaya çıktığını açıkladı.

Kamplarda cinsel taciz ve istismar riskinden korkan aileler, çocuklarını para karşılığında evlendirmeyi daha güvenli bir yol olarak gördüğü de ifade edildi. Raporda Suriyeli çocuklara ilişkin bölümde; çocuk ticareti trafiği kapsamında yaş gruplarına göre adlandırmalar yapıldığına yer verilmesi de göze çarptı. Söz konusu bölümde; Suriyeli kız çocukları ve kadınlar için 12-16 yaş aralığında “fıstıklar”, 17-20 yaş aralığında “kirazlar”, 20-22 yaş aralığında “elmalar” ve 22 yaş üstü için ise “kavun” ifadesi kullanıldığı yazıldı. Amerika'nın Sesi'nden Yıldız Yazıcıoğlu'nun haberine göre ECPAT International ile birlikte Ankara’daki Uluslararası Çocuk Merkezi (ICC) tarafından “Çocuklara Karşı Ticari Cinsel Sömürü ile Mücadele Küresel İzleme: Türkiye” başlıklı rapor, bugüne değin konuya ilişkin araştırmalardaki sayısal tespitleri de içerdi. ECPAT (End Child Prostitution, Child Pornography and Trafficking of Children for Sexual Purposes) International, çocuklara yönelik taciz, tecavüz, pornografi ve insan kaçakçılığı trafiğine karşı küresel bir sivil toplum örgütü olarak 25 yıldır mücadele ediyor. ESPAT’ın açılımı, Türkçe olarak “Çocuk Fuhşuna, Çocuk Pornosuna, Çocukların Cinsel Amaçlı Ticaretine Son” anlamına geliyor. Bilkent Üniversitesi kampüsündeki Uluslararası Çocuk Merkezi ise, Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile işbirliğiyle faaliyetlere yürütüyor.

EVLİLİK YAŞI 18 OLMALI

Raporda Türkiye’deki mevzuatta çocuklar konusunda evlilik yaşı meselesine de acil önlemler bölümünde yer verildi. “Ulusal yasal mevzuatta, hiçbir istisna olmaksızın evlilik yaşını mutlaka 18 olarak belirlemek ve uluslararası sınır değerine getirilmesi gerekiyor” denildi. Özellikle resmi kayıt dışı ve dini gerekçeli 16 yaş altı evlilikleri önlemek için daha fazla çaba harcanması çağrısı yapıldı. Türkiye’nin internet açısından ise, “sansür mekanizması olmaksızın demokratik ve etkili şekilde” çocukları koruyacak önlemler uygulaması için çağrı yapıldı. Özellikle çocuklarca internete erişim konusunda koruyucu tedbirler gerektiği anlatıldı.

ÇOCUKLARA "FISTIK" ADLANDIRMASI

Raporda, Suriyeli sığınmacı çocuklar ile ilgili fuhşa zorlama, kuma olarak satılması gibi cinsel sömürü amaçlı çocuk ticaretine dikkat çekildi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin verilerine göre Türkiye’deki Suriyeli mülteci çocukların yaklaşık yüzde 4,5’inin evlendirildiği anımsatıldı. “Kamplarda cinsel taciz ve istismar riskinden korkan aileler, çocuklarını para karşılığında evlendirmeyi daha güvenli bir yol olarak gördüğü” de ifade edildi. Raporda Suriyeli çocuklara ilişkin bölümde; çocuk ticareti trafiği kapsamında yaş gruplarına göre adlandırmalar yapıldığına yer verilmesi de göze çarptı. Söz konusu bölümde; Suriyeli kız çocukları ve kadınlar için 12-16 yaş aralığında “fıstıklar”, 17-20 yaş aralığında “kirazlar”, 20-22 yaş aralığında “elmalar” ve 22 yaş üstü için ise “kavun” ifadesi kullanıldığı yazıldı.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kent Konseyi kent verilerini değerlendirdiÖnceki Haber

Kent Konseyi kent verilerini değerlendir...

YAŞAMIN TADINI ‘TUZ’LA BOZMAYINSonraki Haber

YAŞAMIN TADINI ‘TUZ’LA BOZMAYIN

Yorum Yazın

Gaziantep'te 5 Aralık'ta elektrik kesintisi olacak yerler
NTB’den Eğitime Modern Laboratuvar Desteği
Gaziantep'te yardım yapma vaadiyle dolandırıcılık!
Gaziantep’te korkunç olay! Henüz 20 yaşındaydı...
Gaziantep'te yeni OSB Hastanesi hizmete açıldı
Başkan Şahin, şehir yaşamına katkı sunan büyükşehir belediye başkanları arasında birinci oldu
Gaziantep, kasım ayında 837 milyon 860 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi
Başkan Ünverdi kasım ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi
49 kişinin yakınları tahliyeye tepki gösterdi
Gaziantep FK, kupada tur atladı
Ressam Azmi Atilla SANKO Sanat Galerisi’nde Sergi Açacak
Yıldırım: Hedefimiz Türkiye ihracatından %4 pay almak
Proje Ulaşımda Bölgeye Yeni Nefes Olacak
Gaziantep Büyükşehir’in Yeni Konut Müjdesi’nin Şartları Belli Oldu
Güneydoğu Anadolu Kasım Ayını 998,7 Milyon Dolarlık İhracatla Tamamladı
Gençler, Nizip Belediyesi Bilim Merkezi’nde sınavlara hazırlanıyor
Eşi eleman bulamayınca kentin tek kadın çaycısı oldu
Yılmaz’dan Ankara önemli temaslar
Arabanlı çiftçilere, 2026 Yılı ÇKS Başvuruları uyarısı
Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde Yapay Zeka Zirvesi gerçekleştirildi