Türkiye–Suriye Ticaretinde Yeni Sayfa: JETCO Protokolü İmzalandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye–Suriye Ticaretinde Yeni Sayfa: JETCO Protokolü İmzalandı
Abone ol
Türkiye ile Suriye arasında ekonomik ve ticari ilişkilerde yeni bir dönemin kapısını aralayacak önemli bir adım atıldı. Türkiye-Suriye JETCO (Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi) 1. Dönem Toplantısı, İstanbul’da geniş katılımla gerçekleştirildi.

Toplantıya, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Suriye Ekonomi ve Sanayi Bakanı Nidal el-Şa’ar ve beraberindeki heyetin yanı sıra DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK Türkiye-Suriye İş Konseyi Başkanı Mahsum Altunkaya ve çok sayıda davetli katıldı.

JETCO PROTOKOLÜ İMZALANDI
Toplantıda, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri tüm boyutlarıyla ele alan ve önümüzdeki dönemde atılacak adımları kapsayan JETCO 1. Dönem Protokolü imzalandı. Protokole, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Suriye Ekonomi ve Sanayi Bakanı Nidal el-Şa’ar imza attı.
Toplantıya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Görüşmelerimiz neticesinde, ikili ticari ve ekonomik ilişkilerimizi kapsamlı şekilde ele alan ve önümüzdeki dönemde atacağımız adımları içeren bir yol haritası niteliğindeki JETCO 1. Dönem Protokolü’nü imzaladık. Komşuluk hukukumuz ve kardeşlik bağlarımızla bölgesel kalkınma yolunda kararlılıkla ilerliyoruz” ifadelerini kullandı.

İŞ DÜNYASI İŞ BİRLİĞİNE ODAKLANDI
DEİK Türkiye-Suriye İş Konseyi Başkanı Mahsum Altunkaya ise  iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişimine yönelik yürütülen çalışmaların önemine dikkat çekti.
Altunkaya, “DEİK/Türkiye-Suriye İş Konseyi, Türkiye-Orta Doğu ve Körfez İş Konseyleri çatısı altında 2000 yılından bu yana faaliyetlerini sürdürmektedir. 2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaş süreciyle birlikte çalışmalarımızı daha kısıtlı imkânlarla sürdürmek durumunda kaldık. Bu süreçte özellikle İstanbul, Gaziantep, Hatay ve diğer büyük illerde faaliyet gösteren Suriyeli iş insanları aracılığıyla çalışmalarımıza devam ettik” dedi.
Suriye’de yeni hükümet yapısının oluşmasıyla birlikte muhatapların netleştiğini belirten Altunkaya, Suriye-Türkiye İş Konseyi (STİK) temsilcileriyle yeniden bir araya gelmekten memnuniyet duyduklarını ifade etti.

10 MUTABAKAT ZAPTI İMZALANDI

Altunkaya, 6 Ağustos 2025 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilen toplantıya da değinerek,
“Suriye Ekonomi ve Sanayi Bakanı Prof. Dr. Muhammed Nidal eş-Şa’ar ile iki ülkenin iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla düzenlediğimiz yuvarlak masa toplantısının ardından, 6’sı DEİK ile olmak üzere toplam 10 mutabakat zaptı anlaşmasının imzalanmasına zemin hazırladık” dedi.
Bu kapsamda DEİK ile Şam, Halep, Lazkiye ve Hama Ticaret Odaları arasında iş birliği anlaşmalarının hayata geçirildiğini belirten Altunkaya, bölgesel ekonomik entegrasyon açısından önemli bir mesafe kat edildiğini vurguladı.

TİCARET HACMİ 3,7 MİLYAR DOLARA ULAŞTI
İki ülke arasındaki ticaret verilerine de değinen Altunkaya, 2025 yılında Türkiye’nin Suriye’ye ihracatının 3,5 milyar dolara ulaştığını ifade etti.
Aynı dönemde Suriye’den yapılan ithalatın yüzde 46 oranında azalarak 235 milyon dolara gerilediğini belirten Altunkaya, toplam ticaret hacminin 3,7 milyar dolara ulaştığını kaydetti.
Altunkaya, “İhraç ettiğimiz başlıca kalemler arasında değirmencilik ürünleri, demir-çelik ve plastik ürünleri yer alırken; ithalatta pamuk, bitkisel ve hayvansal yağlar ile yaş sebze öne çıkmaktadır. Bu kalemleri çeşitlendirmek, ihracatımızı ve yatırımlarımızı artırmak ve karşılaşılan sorunlara çözüm üretmek amacıyla bir araya geldik. Önümüzdeki sürecin iki ülke arasındaki dostluk ve ticari ilişkilerin gelişimine önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz” diye konuştu.

TOPLANTI PLAKET TAKDİMİYLE SONA ERDİ
Toplantının sonunda, DEİK Türkiye-Suriye İş Konseyi Başkanı Mahsum Altunkaya tarafından Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Suriye Ekonomi ve Sanayi Bakanı Nidal el-Şa’ar’a plaket takdim edildi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
 Gaziantep’te 103 milyon liralık dolandırıcılık şüphelileri tutuklandıÖnceki Haber

 Gaziantep’te 103 milyon liralık dolandı...

Gaziantep’te Feci Kaza: Araç Uçuruma Yuvarlandı, Sürücü Hayatını KaybettiSonraki Haber

Gaziantep’te Feci Kaza: Araç Uçuruma Yuv...

Yorum Yazın

Gaziantep’te Göçük Faciası: İş kazasında İşçinin kalbi durdu
Gaziantep'te yeni bir kriz: Eşi ve 4 çocuğunu rehin aldı
Tekstil İhracatçılarında Değişim: Mete Akcan Başkan Seçildi
HKÜ ev sahipliğinde Kariyerküre Zirve 2026 yoğun katılımla gerçekleşti
Büyükelçi Kazakbaev’den Nizip Belediyesine Övgü
Hububat İhracatçılarında Görev Dağılımı Yapıldı
Voice of Erdem müzik yarışması coşkuyla sona erdi
Şahinbeyli öğrencilere eğitim desteği protokolü imzalandı
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hayri Alıcı: "Yanlış beslenme ve uykusuzluk kalbinizi yıpratıyor"
İYİ Partili Gürban’dan çiftçi için acil çağrı
Prof. Dr. Koca'dan bel ve boyun fıtığı hastalarına uyarı
Gaziantep'te rehine olayı: Dehşet anları kamerada 
Gaziantep'te Genç psikologun hazin sonu: Yürekleri dağladı
Gaziantep’te Rehine Dehşeti: Mahallede terör estirdi
24 yaşındaki genci öldüren sanıklar hakkında mütalaa açıklandı
Gaziantep'te bir ilk: Harita ölçüm merkezi açıldı.
Kavgaya gittiler: Davul zurnayla karşılandılar
Gaziantep’te kereste imalathanesinde yangın
Melih Meriç: “Bu sessizlik artık kabul edilemez”
Jandarmadan Kaçakçılara Darbe! Gaziantep’te Sikke ve Yüzüklerle Yakalandı