Türkiye'de en çok gelir Gaziantep'ten

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye'de en çok gelir Gaziantep'ten
Abone ol
Türkiye’de son yıllarda değişen Mesleki Eğitim Kanunu ile meslek liselerinin vizyonu tamamen değişti. Gaziantep'te İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe öncülüğünde başarıdan başarıya koşan meslek liselerinin ortaya koyduğu rakamlar göz doldurdu.

Gaziantep'te adeta fabrika gibi çalışan meslek liseleri, 8 ay gibi kısa bir sürede üretimden 91 Milyon TL gelir elde ederek İstanbul ve Ankara ile Türkiye’de en çok gelir elde eden 3 şehir arasında yerini aldı. Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre Beylerbeyi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 25 Milyon 255 bin TL ile Türkiye’de en çok gelir elde eden 1. meslek lisesi olarak zirveye adını yazdırdı.


Milli Eğitim Bakanlığı, mesleki eğitimde öğrencilerin uygulama becerilerini artırmada önemli katkısı olan döner sermaye kapsamındaki üretim kapasitesini artırmaya devam ediyor. Bu anlamda Türkiye'de üretim ve vizyon anlamında lokomotif olan şehirlerden Gaziantep'teki meslek liseleri rekor üstüne rekor kırıyor. Türkiye ekonomisine katkı sağlayan meslek liseleri ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan son verilere göre; 2022 yılının ilk sekiz ayında, meslek liseleri, döner sermaye işletmeleri aracılığıyla ülke ekonomisine 1 Milyar 75 Milyon TL katkı sağladı.

BAŞARI TESADÜF DEĞİL
Gaziantep’in Türkiye genelinde mesleki eğitimde sağlamış olduğu göğüs kabartan başarısı tesadüf olmamakla birlikte sanayi şehri olarak bilinen kentte özel sektör ve kamu kurumlarının iş birliğinin üst düzeyde olmasından kaynaklı olduğu değerlendiriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın mesleki eğitimdeki reformlarına paralel olarak ayırdığı bütçenin yanı sıra, yerelde valilik ve belediyelerin destekleri, İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin özverili çalışmaları ile elde edilmiş bir başarı olduğu görülmektedir.

SALGIN SÜRECİNİN KAHRAMANLARI
Tüm dünya koronavirüs pandemisi ile birlikte zor zamanlardan geçti. Tedarik ve üretim zincirinde aksamalar yaşanırken Gaziantep'teki birçok meslek lisesi İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe öncülüğünde ihtiyaç duyulan ürünleri seri bir şekilde üreterek sağlık çalışanlarının ve toplumun hizmetine sundu. Temizlik malzemelerinden maske üretimine, tek kullanımlık önlük ve tulumlardan yüz koruyucu siperliklere kadar çok çeşitli alanlarda malzemeler üreten öğrenciler, ayrıca mesleki eğitimde üretilen urun çeşitliliğini artırmak için AR-GE çalışmaları da gerçekleştirdi. Öğretmen ve öğrencilerin tüm dünyanın zorluklar yaşayarak geçirdiği zor günlerde özveri ile çalışarak üretim yapması tüm Türkiye'nin gönlünü kazandı.


TEPE:ÜRETİM,İSTİHDAM VE EKONOMİYE ÖNEMLİ KATKI SUNUYORUZ
Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe, meslek liselerinin önemli çalışmalar yürüttüğünü ve Türkiye geneline bakıldığında hatırı sayılır başarılar elde edilen bir tablo çizildiğini söyledi. Tepe, bu okulların üretim, istihdam ve ekonomiye önemli katkılar sunduğunu belirterek,'' Meslek liseleri bugün geldiği noktada; sağlıktan gıda teknolojilerine, bilişimden motorlu araçlar teknolojilerine, tekstilden matbaa teknolojilerine, endüstriyel ekmek üretiminden çalgı aleti üretimine kadar sanayinin hemen hemen her kolunda faaliyet göstererek istihdama, üretime ve ekonomiye katkı sağlamaya devam ediyor. Gaziantep’te meslek liseleri olarak birçok farklı alanda önemli katkı sunuyoruz. Üretimlerinin meslek liselerimiz tarafından gerçekleştirildiği birçok ürün var. Meslek liselerini memleket meselesi olarak görüyoruz. Meslek liselerinin ne kadar önemli olduğunu aslında pandemi süreçlerde çok daha iyi anladık. Bakanlığımızın çalışmalarını yakından takip ederek, üretim çeşitliliğini arttırmayı hedefliyoruz. Bunun yanı sıra akademik olarak öğrencilerimiz geri de kalmıyorlar. Meslek liselerimiz bütün bölümleriyle ülke ihtiyaçlarının bir bölümünü karşılayacak üretimi sağlıyor. Meslek liseleri olmazsa hayat durur. Meslek liselerine devamlılığın sağlanması her zaman olduğu gibi bu dönemde de büyük önem arz ediyor. Meslek liselerimizin üretim altyapısı mevcut. Nerde bir eksiklik görülürse ilgili altyapıda üretimlerimiz kendisini gösteriyor. Gerek meslek liselerinin gerek mesleki eğitim merkezlerinin sayısının hızla arttırılması gerektiğine inanıyoruz”diye konuştu 

GENÇLER, GELECEĞİMİZ
Gaziantep’te Meslek Liselerine çok önem verdiklerini belirten İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe, 5 Mesleki Eğitim Merkezi ve 3600 toplam öğrenci var iken yapılan çalışmalar sonunda şu an itibariyle 6 Mesleki Eğitim Merkezi ve 68 Mesleki ve Teknik Lisesi'nde açılan mesleki eğitim merkezi programları ile 74 mesleki eğitim merkezi ve toplamda 35.260 öğrenciye ulaşıldığını söyledi.
Uluslararası kuruluşların hibe fonları ile meslek liselerinin donatım ve materyal ihtiyaçlarına yönelik desteklerin de alındığını anlatan Tepe, bu desteklerle okul kütüphaneleri, laboratuvar ve atölyeler yapıldığını kaydederek, ''Mesleki Eğitim Yoluyla Çıraklığı Yaygınlaştırma Ve Geliştirme Protokolü kapsamında Mesleki Eğitime Yönlendirme ve İstihdam Programı (MEYİP) hazırlandı. Protokol kapsamında; Ortaokul mezunu olup herhangi bir liseye yerleşmemiş veya herhangi bir sebepten dolayı eğitimini yarıda bırakmış gençlere ve ailelerine ulaşarak okuldan ayrılma sebeplerinin kayıt altına alınması, kayıt altına alınan öğrencilere, isteğe bağlı rehberlik uzmanlarının desteğiyle mesleki beceri testleri uygulayarak mesleki eğilimlerinin tespit edilmesi, uygun mesleklere yönlendirilen gençlerin ailelerine mesleki eğitim merkezi modeli ve teşviklerle ilgili rehberlik yapılması, öğrencilerin alacağı mesleki eğitim alanıyla ilgili en yakın okula kayıtlarının yapılarak en uygun iş yerine yerleştirilmesi yer alıyor.

Gaziantep, Mesleki Eğitim Merkezlerine kayıtlı öğrenci sayısında Türkiye 2. olurken, öğrenciler bu merkezler sayesinde iş yerlerinde sigortalı olarak mesleki becerilerini geliştirirken aynı zamanda da lise diploması alıyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı destekleri, yerel, ulusal ve uluslararası proje hibeleri ile mesleki eğitimin fiziksel ve kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesi çalışmaları da aralıksız devam ediyor. İl genelinde tüm sektörler ile iş birliği neticesinde öğrencilerin eğitim çağı dışına çıktıklarında istihdamının sağlanmasına yönelik protokoller hazırlanıyor ve gençlerin iş hayatına bir an önce başlamaları sağlanıyor.  Uluslararası kuruluşların hibe fonları (AB, KFW, UNICEF, GIZ) ile meslek liselerinin donatım ve materyal ihtiyaçlarına yönelik destekler de alınıyor. Bu desteklerle okul kütüphaneleri, laboratuvar ve atölyeler yapılıyor, öğrencilerin giyim ve kırtasiye ihtiyaçları karşılanıyor. Bunun yanı sıra teknik açıdan alt yapısı hazır okullara güneş panelleri yerleştirilerek enerji verimliliğine ve üretimine katkı sağlanıyor. Ayrıca Ortaöğretim kademesine geçecek öğrencilerin meslekî eğitime yatkınlığını ölçmek bağlamında Beceri Testleri Uygulaması yapılmaktadır.  Gaziantep’te çocuk işçiliğinin önüne geçmek ve okula devamın artırılması için Valilik, Belediyeler, STK’lar ve Odaların iş birliği ile çalışmalar başlatılmış ve nihai olarak 2406 çocuğun mesleki eğitime yönlendirilmesi sağlanmıştır''ifadelerinde bulundu.

KIVANÇ DUYUYORUZ

İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe, Gaziantep’in mesleki eğitimde Türkiye’nin öncü şehirlerinden olmasından ve ülke ekonomisine sağladığı büyük katkıdan kıvanç duyduklarını belirterek, “Gaziantep’in mesleki eğitiminde sağlanan bu başarının mimarları olan Milli Eğitim Bakanımız Mahmut Özer’e, ürettiğimiz her fikirde ve projede bizlere olan desteğini her zaman hissettiğimiz Valimiz Davut Gül’e, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e ve ilçe belediyelerimize şükranlarımı sunuyor, çalışmalarıyla gönüllerimizi fetheden öğretmenlerimize, okul yöneticilerimize ve çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum ”diye konuştu.


GAZİANTEP MESLEK LİSELERİNİN GURUR TABLOSU
Üretimde rekorlar kırarak başarı çıtasını her gün yukarıya çeken Gaziantep Meslek Liselerinin başarılarını MemoNews dergisi olarak şu şekilde sıraladık:
''Şehitkamil Beylerbeyi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek-İçecek Hizmetleri Alanı ildeki taşımalı eğitim yapan okullardaki yemeklerin iyileştirilmesini hedef alarak ortaya büyük bir tesis projesi koydular. Bakanlığın destekleri ile kurulan 1000 metrekare alana sahip son sistem mutfak atölyesinde hijyenik ortamda üretim yapan lise, 2021 eylül ayında üretime başlamış ve mutfağında 50 tane mesleki eğitim merkezi öğrencisi çalıştırarak aynı zamanda onlara istihdam sağlıyor. Öğrenciler mutfakta hem meslek ediniyor hem de aldıkları asgari ücretle aile bütçelerine katkı sağlıyor. Okul mutfağında günde 25.000 adet yemek çıkartılıyor ve yemekler taşımalı köy okulları başta olmak üzere çeşitli resmi kurumlara veriliyor.     

          

Şehitkamil Şehit Serdal Şakır MTAL’de yine Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Endüstriyel Ekmek Fırını Tesisi kurulmuştur. Tesiste hijyenik ortamda günlük 22.000 ekmek üretimi yapılarak ildeki okullarda verilen yemeklerin ekmekleri karşılanmaktadır.

Şehitkamil Fatih Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi’nde anaokullarındaki öğrencilerin kahvaltıları verilmektedir. Yine, Şahinbey Karayılan MTAL, okullarda taşımalı eğitim alan öğrencilerin yemeklerini yapmaktadır. Şehitkamil GAHİB Halıcılık MTAL’de 4 adet francala ekmek üretim tesisi kurulmuş ve günlük 25.000 ekmek üreterek Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin kurmuş olduğu tanzim satış ofislerinde satışları yapılmaktadır. Yine aynı okul bünyesinde kurulan yemek atölyesinde, günlük 6.500 taşımalı öğrencinin yemekleri verilmektedir. Ayrıca halı atölyesi kurulma çalışmaları devam etmektedir. Şahinbey Vedat Topçuoğlu MTAL’de Bakanlığın katkıları ile 1 fırın kurulumu tamamlanmış, 3 fırın kurulumu da devam etmektedir. Şehitkamil Ali Topçuoğlu MTAL’de çikolata üretim atölyesi kurulum çalışmaları devam etmektedir.

Şehitkamil Servi Erdemoğlu MTAL’de tek kullanımlık kağıt havlu atölyesi kurulmuştur. Şahinbey Mehmet Rüştü Uzel MTAL’de tuvalet kağıdı ve kağıt havlu atölyesi kurulmuş ve üretimi başlamıştır. Şahinbey Mavikent MTAL bünyesinde yangın tüpü dolum atölyesi kurulumu gerçekleştirilmektedir. Şahinbey Mehmet Rüştü Uzel MTAL ve Şehitkamil Serdal Şakır MTAL okulları Gaziantep’teki okulların basketbol potası ve masa tenisi malzemelerini üretmektedir. Şahinbey Rüştü Uzel MTAL, Şahinbey Yavuz Sultan Selim MTAL, Nizip MTAL, İslâhiye MTAL’de kolonya, dezenfektan, sıvı sabun, çamaşır suyu, boya üretimi yapılarak Gaziantep’in ve bölge illerin ihtiyacı karşılanmaktadır.  Şehitkamil Ali Topçuoğlu MTAL ve Şahinbey Mennan Usta MTAL Motorlu Araçlar bölümüne kurulan yeni atölyelerde resmi ve özel araçların bakım ve onarımlarını yapmaktadır.  Şehitkamil Kanuni Sultan Süleyman MTAL ile Şahinbey Rüştü Uzel MTAL’de Fatih projesi bilgisayar ve tabletlerinin bakım onarımları ile bilişim malzemelerinin tamiri yapılmaktadır. Şahinbey Rüştü Uzel MTAL Matbaa Teknolojileri bölümünde okulların karneleri ve tüm basılı evrakları basılmaktadır.

Şahinbey Hacı Muzaffer Bakbak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi N95 Maske Makinesi ve Tam Otomatik Ultrasonik Cerrahi Maske Makinesi kurularak maske üretimi yapmaktadır. Ayrıca aynı okulda baklava üretim atölyesi kurulumu devam etmektedir Şehitkamil Hacı Sani Konukoğlu MTAL’de tam ultrasonik cerrahi maske makinesi kurularak maske üretimi yapmaktadır. Şehitkamil Hacı Sani Konukoğlu MTAL Tekstil Teknolojileri Bölümü öğrencileri tarafından nevresim ve çarşaf üretilmekte, düz örgü makinesi ile okul kıyafetleri, yelek, kazak, şal, mezuniyet cübbesi, kravat, atkı, bere üretimi, okul formaları, kupa baskı ve baskılı tişört yapılmaktadır. Şahinbey Kızılhisar MTAL’de kendi imkanları ile kurulan cerrahi maske makinesi ile maske üretimi yapılmaktadır. Ayrıca Tekstil Teknolojileri Bölümü tarafından nevresim, çarşaf ve tek kullanımlık önlük dikimleri yapılmaktadır. Şahinbey Abdülhamithan MTAL’de cerrahi maske makinesi kurulmuş, öğretmen ve öğrenciler tarafından maske üretimi gerçekleştirilmektedir. Yine aynı okul bünyesinde oluşturulan AR-GE ekibi ile Endüstriyel Temizlik Robotu yapımı devam etmektedir. Şahinbey Mehmet Rüştü Uzel MTAL’de öğretmen ve öğrenciler tarafından Cerrahi Maske Makinesi üretilmiş ve maske üretimi yapılmaktadır. Şehitkamil Mehmet Akif Ersoy MTAL’de Cerrahi Maske Makinesi yapılmış ve maske üretimine başlamıştır.

İslahiye Yeşilyurt ÇPL ve Şahinbey Kızılhisar MTAL tarım alanları bu yıl açıldı. Hayvan Yetiştiriciliği Alanı Şahinbey Sarısalkım ÇPL’de açıldı. Laboratuar hizmetleri Şehitkamil Servi Erdemoğlu MTAL ile Şehitkamil Serdal Şakır MTAL de bulunmaktadır. Gaziantep Ticaret Odası Güzel Sanatlar Lisesi bünyesinde Çalgı yapım atölyesi kurulmuş ve 33 öğrenci ile Cumartesi ve Pazar günleri hafta da iki gün toplamda 10 saat atölye çalışması yapmaktadır.

MEB tarafından Gaziantep’te kurulması planlanan Gastronomi Enstitüsü ile ilgili olarak yapılan çalışmalar sonucunda; Gaziantep Büyükşehir Belediyesine ait Mehmet Reşit Göğüş Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi’nin İl Millî Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde kullanılması planlanmaktadır. Fatih MTAL ve M.Rüştü Uzel MTAL’de AR-GE ve Tasarım Merkezi açılmıştır. Ayrıca M.Rüştü Uzel MTAL’de Mükemmeliyet Merkezi kurularak ürün kalitesini artıracak eğitimler, proje çalışmaları, Sınai Fikrî Mülkiyet Hakları çalışmaları yürütülmektedir. Bu merkezlerde 326 atölye şefi ve yöneticiye eğitimler gerçekleştirilmiştir''.


 

 

 

Kaynak:Haber Merkezi

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Genel Müdür Erkılınç Dünya Dergicilik Kongresi’nde konuştuÖnceki Haber

Genel Müdür Erkılınç Dünya Dergicilik Ko...

2023 yılında MTV vergisi yüzde 61,5 olarak belirlendiSonraki Haber

2023 yılında MTV vergisi yüzde 61,5 olar...

Yorum Yazın