Tezgâhta Fiyat Uçtu, Halk Çöktü: 200 TL Artık Bir Kiloya Yetmiyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tezgâhta Fiyat Uçtu, Halk Çöktü: 200 TL Artık Bir Kiloya Yetmiyor
Abone ol
Gaziantep’te semt pazarlarını ziyaret eden CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, tezgâhlardaki fiyatlara tepki göstererek, “200 TL ile pazara gidip bir kilo biber alamayan bir ülkede ekonomi değil, hayat pahalıdır” dedi.

PAZARDA YENİ DÜZEN: KİLO BİTTİ, ADET BAŞLADI

Gaziantep’te pazar tezgâhları artık vatandaşın alım gücünü değil, yaşadığı zorlukları ortaya koyuyor. Kilosu 200 TL’yi bulan biberin tanesi büyüklüğüne göre 15 ila 25 TL arasında değişirken; domates 75 TL, çağla 350 TL, çilek 150 TL, sarımsak 180 TL, salatalık 90 TL’ye kadar çıktı.
Vatandaş artık kilogramla değil, adetle alışveriş yapıyor. Pazara gelen vatandaş ihtiyaçlarını değil, cebinin izin verdiğini alabiliyor. Artan akaryakıt maliyetleri ve üretim giderleri de doğrudan tezgâhlara yansıyor.

BU TABLO TESADÜF DEĞİL, TERCİH

Pazardaki fiyatlara ilişkin değerlendirmede bulunan Meriç, “Bu tablo piyasanın değil, yönetim tercihlerinin sonucudur. Tarımı bitirirseniz, üreticiyi yalnız bırakırsanız, denetimi ortadan kaldırırsanız sonuç budur. Bugün vatandaş pazarda değil, adeta geçim mücadelesi veriyor” ifadelerini kullandı.
Nakit yetersizliği nedeniyle vatandaşın kredi kartına yöneldiğini belirten Meriç, temel gıdaya erişimin dahi borçlanarak sağlandığını vurguladı. Bu durumun sürdürülebilir olmadığını ifade etti.

ÜRETEN DE SATAN DA TÜKENİYOR

Pazardaki daralmanın yalnızca tüketiciyle sınırlı olmadığını belirten Meriç, üretici ve esnafın da ciddi bir baskı altında olduğunu söyledi:
“Üretici maliyetler karşısında zorlanıyor, pazarcı esnafı BAĞ-KUR primlerini ödemekte güçlük çekiyor. 400 kasa satış yapan esnafın 20 kasaya düştüğü bir tabloyla karşı karşıyayız. Bu yalnızca bir düşüş değil, açık bir çöküştür.”

Ekonomik koşulların gençler üzerindeki etkisine de değinen Meriç, “Üniversite öğrencileri dahi geçimlerini sağlayabilmek için pazarda çalışmak zorunda kalıyor. Gençler artık hayal kurmak yerine günü kurtarmaya çalışıyor. Bu tablo kabul edilemez” dedi.

BU DÜZEN SÜRDÜRÜLEMEZ

Açıklamasının sonunda iktidara çağrıda bulunan Meriç, “Vatandaş sebzeyi taneyle alıyor, buna rağmen ‘her şey yolunda’ deniliyor. Bu, gerçeklikten kopuştur. Bu düzen sürdürülemez. Üretimi, çiftçiyi ve vatandaşı koruyan politikalar derhâl hayata geçirilmelidir” ifadelerini kullandı.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 1
    KIZGIN
Gaziantep'te kaza: Yaralılar hastaneye kaldırıldı Önceki Haber

Gaziantep'te kaza: Yaralılar hastaneye k...

Nizip’te Bankaya Silahlı Saldırı: Şüpheli YakalandıSonraki Haber

Nizip’te Bankaya Silahlı Saldırı: Şüphel...

Yorum Yazın

Gaziantep'te 9 Haziaran da Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
Mecliste gündem asfalt sezonu ve haşereyle mücadele
Psikiyatri Uzmanı Dr. Celal Yaşamalı SANKO Üniversitesi Hastanesi'nde
Gaziantep'te 2 otomobil çarpıştı: 5 yaralı
Şahinbey, Okul Sporları Aba Güreşi Türkiye Şampiyonası'na ev sahipliği yaptı
Başkan Yılmaz, 10 mahalle muhtarı ile bir araya geldi
Başkan Şahin, temeli atılacak merkezin arazisinde incelemelerde bulundu
MHP Gaziantep’te Sinerji Dalgası
Gaziantep Sanayisinin Duayeni Mehmet Ali Topçuoğlu Hayatını Kaybetti
Özyurt: Nizip’in Üretim Gücü, Küresel Pazarlardaki En Büyük Güvencemizdir
Eve giren yılanı itfaiye ekipleri çıkardı
Duayen Gazeteci Yusuf Ağar’a Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesinden "Meslekte 50 Yıl Onur Ödülü" Verildi
Prof. Dr. İrfan Koca: Bel fıtığı artık gençlerin de sorunu
Gaziantep'te Jandarmadan Kaçışa Geçit Yok: 2 Hükümlü Yakalandı
Gaziantep Özel Hatem Hastanesi 20’nci kuruluş yılını coşkuyla kutladı
TOBB Çimento Meclisi Başkanlığına Adil Sani Konukoğlu seçildi
Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nden patent ve araştırma performansında çifte başarı
Erdem Koleji’nden uluslararası gurur: Melek Ecem Güven’den önemli başarı
Gaziantep'te acı son: Yalnız yaşadığı evde ölü bulundu 
Aziz Yıldırım, Fenerbahçe'de 13. kez başkanlığa seçildi