Teminatsız Kredi Çekenler Kim?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Teminatsız Kredi Çekenler Kim?
Abone ol
CHP Gaziantep Milletvekili Avukat Hasan Öztürkmen, ekonomik krizin vurduğu iş insanlarının krediye ulaşamadığına dikkat çekerek, teminatsız veya yeterli teminat alınmadan kamu bankalarından kredi kullandırılan kişilerin tespit edilebilmesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

CHP’li Öztürkmen ve milletvekillerince TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, Son bir yılda ciddi şekilde kendini gösteren ekonomik krizle birlikte kredi temin etmek giderek zorlaştığı için firmalar ciddi sıkıntılar içine girerek, çeklerde erteleme, vadelerde ve ödemelerde sarkmaların arttığı belirtilerek, “Merkez Bankası’nın Elektronik Veri Dağıtım Sistemi’nde yayımlanan Takasbank verilerine göre, Haziran ayında karşılıksız çek adedi 7 bin 153 adet seviyesinde bulunurken, temmuz ayında bu rakam yüzde 116,2 oranında artarak 15 bin 153 adede çıkmıştır.” denildi.

TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesi teminatsız veya yeterli teminat alınmadan kamu bankalarından kredi kullandırılan kişi, kurum, kuruluş ve şirketler ile ne kadar kredi kullandıklarının tespit edilebilmesi için etkin bir soruşturma yapılabilmesi amacıyla araştırma komisyonu kurulmasını içeriyor.

Araştırma önergesinin gerekçesinde şunlar kaydedildi:

“Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) yılın her çeyreğinde üyesi olan iş insanlarıyla yaptığı 'Finansmana Erişim Anketi'nin nisan-haziran dönemini kapsayan ikinci çeyrek sonuçlarına göre; iş dünyasının finans bulmakta zorluk çektiğini, ekonominin temel sorunlarını ise başta enflasyon olmak üzere ‘finansmana erişim’, ‘güven ve istikrar eksikliği’, ‘üretim eksikliği’, ‘kamu harcamaları ve mali disiplin’, ‘hukukun üstünlüğü ve adalet sistemi’, ‘rekabet gücü ve dış ticaret’ ile ‘liyakatsizlik ve yönetim sorunları’ olarak gördüğünü göstermiştir.

Finansmana Erişim Anketi’nin ikinci çeyrek sonuçları işletmelerin ve iş insanlarının krediye erişiminin zorlaştığını hatta imkânsız hale geldiğini ortaya koymuştur. Buna göre yılın ikinci çeyreğinde krediye erişemediğini söyleyen iş insanlarının oranı yüzde 82 olurken, ‘değişmedi’ diyenlerin oranı bir önceki çeyreğe göre yüzde 22’den yüzde 18’e gerilemiştir. Her 10 işletmeden 8’i ikinci çeyrekte krediye erişemediğini belirtirken, vade yapısının da kısaldığı ifade edilmiştir. İlk çeyrekte 1-12 ay vade yapısına sahip firmaların oranı yüzde 55 iken bu oran ikinci çeyrekte yüzde 70.6 olmuştur. Kredilere erişimin zorlaşması ile birlikte vadelerin de kısalması işletmelerin finansal risklerinin daha da artması ihtimalini ortaya çıkarmıştır.”

Kaynak:Haber Merkezi

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Erdem Koleji öğrencisi tenis dalında ikinci olduÖnceki Haber

Erdem Koleji öğrencisi tenis dalında iki...

NTB’de NEET PRO İş Gücü Piyasası Destek Programı Sertifika Töreni DüzenlendiSonraki Haber

NTB’de NEET PRO İş Gücü Piyasası Destek...

Yorum Yazın

Gaziantep'te "olmaz" dedirten olay: Yaşlı kadını ecelle cebelleşiyor 
AVM üstünde şoke eden olay!
Şehitkamil’de Çocuk Şenliği başlıyor
Gaziantep'te 31 Temmuz'da Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
Gaziantep’te akıl almaz olay: Tramvayın önüne atladı
Gaziantep’te yangın: 2 kişi yaralandı 
Gaziantep’te trafik kazaları: Yunus Polisi yaralandı
GASİD’den Mesleki Eğitime Güçlü Destek
GTO’nun Temmuz Ayı Meclis Toplantısı Genişletilmiş Olarak Yapıldı
Gaziantep–Nizip Karayolu Uluyatır Kavşağı'nda Kaza: 4 Kişi Yaralandı
Gaziantep'te orman yangını: Müdahale sürüyor 
Antep Fıstığı Lisanslı Depo Yeni Hasat Sezonuna Hazır
Gaziantep Büyükşehir geçmişi geleceğe taşıyor
Gaziantep'te orman yangını: Ekiplerin müdahalesi sürüyor
Tahmazoğlu: "Gençlerimizin her adımında yanlarındayız"
DEİK/Türkiye-Irak Yuvarlak Masa Toplantısı Ankara'da gerçekleştirildi
Öztürkmen Ailesinin Acı Günü: Salih Öztürkmen Hayatını Kaybetti
Gaziantep'te orman yangını
NTO’da T.C. Sağlık Bakanlığı Onaylı İlk Yardım Eğitimi Tamamlandı
MHP Gaziantep'te Gönülleri Buluşturan Anlamlı Program: Engelleri Dayanışma Aşıyor