TDED 7. İstişare ve Değerlendirme toplantısı Gaziantep'te yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TDED 7. İstişare ve Değerlendirme toplantısı Gaziantep'te yapıldı
Abone ol
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliği ve destekleriyle Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin (TDED) 7’nci İstişare ve Değerlendirme Toplantısı Gazi şehirde yapılıyor.

Bir otelde düzenlenen şuranın açılış toplantısında ülkeler ve milletler için dilin önemi, dilde yaşanan bozulmalar ve alınacak önlemler, Türkçe’nin serüveni, modern hayatın getirdiği yenilikler ile bilim ve sanatın gelişmesinde dilin zayıflamaması için gereklilikler üzerine duruldu. Toplantıda ayrıca Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin dil, sanat ve kültür üzerine son yıllarda yapılan çalışmalar katılımcılara anlatıldı, slaytlar eşliğinde gösterildi.

“Buradaki büyük fotoğraf bize büyük bir vizyon veriyor”
Toplantının açılışında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Fatma Şahin, Gaziantep’in medeniyet, kültür, vicdan, merhamet özellikleriyle özel bir şehir olduğunu, toplantının şehre çok yakıştığını vurguladı. Konuşmasının devamında dilde üslubun önemini vurgulayan Başkan Şahin, “Az söz, derin, güzel söz söylemek çok önemli. Gaziantep’e baktığımızda biz küçük Buhara’yız. Büyükşehir Belediyesi olur olmaz ilk iş olarak İstanbul örneğini inceleyerek Gazikültür’ü kurduk. Gaziantep’in her yönüyle irdelendiği 61 kitap çıkardık. Bu şehirde 160 divan şairi var. Buradaki büyük fotoğraf bize büyük bir vizyon veriyor. Biz bunu başarabiliriz. İkinci dönem bunun için gençlere, değerler eğitimine yönelik birimler kurduk. Valiliğimizle birlikte kütüphanelerimiz için yüzbinlerce kitap alıyoruz. Ne kadar okursan o kadar düşünür icraat yaparsın” dedi.

“Sorunun değil çözümün parçası olmak gerek”
Gaziantep Valisi Davut Gül ise konuşmasında teknolojinin gelişmesi ayrı bir gündemi oluşturduğunu söyleyerek, “Bildiğimizi değil duyduğumuzu anlatmaya başladık. Sorunun değil çözümün parçası olmak gerek. Özellikle Gaziantep’te kitap okuma projesi başlattık. Bütün okullarımızda kütüphaneler olsun, çocuklar kitaba erişebilsin ve nitelikli kitaplar bulunsun diye çalıştık. 4 sene önce okullarımızda 280 bin kitap vardı bugün ise 3 milyonun üzerine çıktık. Yeni nesil daha çok okuyor ama bu neslin okuyacak kitapları iyi tespit etmek gerek. Bundan sonra da bana göre okumaktan sonra yazması lazım” ifadelerini kullandı.

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem, gelecek yüzyılı şekillendirecek, Türkiye Yüzyılı’na girildiğini aktararak, “Ekonomide, teknolojideki gelişmişlik elbette bir ülkenin en büyük gücüdür ve ulaşmak istediği hedeftir. Ancak milletleri millet yapan, medeniyetleri inşa eden, gelenek ve göreneklerin nesilden nesle aktarılmasını sağlayan dildir. Unutmayalım ki güçlü medeniyetler, güçlü dil ile inşa edilebilir. Yüksek seviyede bir kültüre sahip olmak gerekir” şeklinde konuştu. Ekrem Erdem, Türkiye Belediyeler Birliği ile ortak yürütülen çalışmalar için Başkan Fatma Şahin’e teşekkür etti.
Toplantıya AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Mehmet Erdoğan, Derya Bakbak, Müslüm Yüksel, Nizip Belediye Başkanı Mehmet Sarı, derneğin genel merkez yönetim kurulu üyeleri, şube başkanları ve yöneticileri de katıldı.

Kaynak:Haber Merkezi

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Dilber Öztürkmen'in Adli Tıp Raporu Açıklandı!Önceki Haber

Dilber Öztürkmen'in Adli Tıp Raporu Açık...

Gaziantep'te 8 Ocak 'ta elektrik kesintisi olacak yerlerSonraki Haber

Gaziantep'te 8 Ocak 'ta elektrik kesinti...

Yorum Yazın

Gaziantep’te hava sertleşiyor! Valilikten uyarı
Gaziantep'te 31 Ocak'ta Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
Tahmazoğlu, YKS'de ilk bine giren gençlerle buluştu
Atatürk’ün Gaziantep’e gelişinin 93’üncü yıl dönümü
Nizip Kaymakamı Osman Uğurlu’dan NTO’ya Ziyaret
Gaziantep'te araba küle döndü
Gaziantep’te yangın faciası: Seyirci kalan mahalle
Gaziantep’te fabrika yangını: 2 kişi yaralandı
Aman Dikkat: Aç kalan tilki Gaziantep sokaklarında
Gaziantep’te Namus Cinayeti Davasında Karar: Baba ve Oğula Hapis
Feci Kazanın Ardından Otoyolda Trafik Normalleşiyor
Gaziantep’te Ramazan Öncesi Gıda Fiyatlarına Yakın Takip
Gaziantep’te Vicdanları Yaralayan Darp Olayı: Sanıklar İçin 15 Yıla Kadar Ceza
Gaziantep'te soba faciası: Bir aile hastanelik oldu 
Gaziantep'te sis faciası: Otoban kana bulandı 
Gaziantep’te Örnek Davranış: Kalp Masajıyla Hayata Tutundu
Gaziantep’te uyuşturucu operasyonunda 11 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Yoğun Sis Gaziantep’i Sardı, Trafikte Aksamalar Yaşandı
Gaziantep otobanında zincirleme kaza: 2 ölü, 11 yaralı
Gaziantep’te para alan yandı! Artık talep edilemez!