Şoförlerine Yıpranma Payı Mecliste

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şoförlerine Yıpranma Payı Mecliste
Abone ol
İstanbul (İETT), Ankara (EGO), İzmir (ESHOT), Gaziantep (GAZİULAŞ) başta olmak üzere büyükşehirlerdeki şehir içi ulaşımda çalışan 10 binlerce belediye otobüs şoförüne müjdeli haber.

CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, otobüs şoförlerine yıpranma payı için 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifini Meclis Başkanlığına sundu. 

Şehir içinde otobüs kullanan sürücülerde kalp damar hastalıkları, mide-bağırsak rahatsızlıkları ve kas iskelet sistemi problemleri gibi birçok hastalığın ortaya çıkma riskinin diğer mesleklere göre daha yüksek olduğunu gerekçe gösteren Yılmazkaya’nın otobüs şoförleri için verdiği kanun teklifi 1 Ekim’de Meclis açıldıktan sonra gündeme alınacak.  

“Çalışma koşulları, yolcu sayısı, yolların yapısı, trafik ve insanların eğitim seviyeleri otobüs sürücülerini psikolojik ve fiziki yönden yıpratan ana unsurları başında gelmektedir” diyen Yılmazkaya, diğer partilerinde desteği ile bu kanun Meclisten bir günde çıkartılır” dedi. 

31.05.2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve genel sağlık Sigortası kanununun 40. maddesinin ikinci fıkrasının 21 numaralı bendine her yıl 60 gün olarak eklenecek olan yıpranma payı binlerce şoföre şimdiden umut oldu. 

Şoförlerin ve sendikaların bu kanun teklifine sahip çıkmaları gerektiğini vurgulayan Yılmazkaya, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu kanunun çıkmasını desteklesekte diğer partilerinde onaylaması gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.  

CHP’li vekil, şehir içi belediye şoförlerini ilgilendiren yıpranma payı için TBMM Başkanlığına verdiği kanun teklifinden şu gerekçelere yer verdi;

“Teknolojinin gelişmesi, insan nüfusunun hızla artması, şehirlerin büyümesi sonucu günlük işlerin herhangi bir ulaşım aracı kullanmadan yapılması imkansız bir hal almıştır. Büyük şehirlerde özellikle şehir içi ulaşımındaki yoğunluk toplu ulaşımın önemini daha da artırmıştır.

Otobüs sürücüleri şehirlerde büyük bir işçi grubunu oluşturmaktadır. İstanbul (İETT), Ankara (EGO), İzmir (ESHOT), Gaziantep (GAZİULAŞ) başta olmak üzere büyükşehirlerdeki şehir içi ulaşımda çalışan 10 binlerce sürücü bulunmaktadır. Çalışma koşulları, yolcu sayısı, yolların yapısı, trafik ve insanların eğitim seviyeleri otobüs sürücülerini direkt olarak etkileyen ana unsurları oluşturmaktadır. Ve bu unsurlar otobüs şoförlerini ciddi biçimde etkilemektedir.

Şehir içinde otobüs kullanan sürücülerinde kalp damar hastalıkları, mide-bağırsak rahatsızlıkları ve kas iskelet sistemi problemleri gibi birçok hastalığın ortaya çıkma riskinin diğer mesleklere göre daha yüksek olduğunu kanıtlayan araştırmalar mevcuttur.

Sürücülerde kas iskelet problemlerinin yaşla paralel olarak artış gösterdiği de yapılan çalışmalarda görülmektedir. Bu hastalıkların dışında; post-travmatik stres bozuklukları, depresyon, sigara ve uyuşturucu kullanımı açısından da otobüs şoförleri risk altındadır.

Sürücülerin işleri ile ilgili şikayetlerinin başında; yetersiz dinlenme, hareket saatlerinin düzensizliği, yolcularla iletişim, trafik yoğunluğu ve iş saatlerindeki düzensizlikler gelmektedir.

Bu kanun teklifi ile pek çok meslek grubu için uygulanmakta olan fiili hizmet süresi zammının şehir içi otobüs sürücülerine de uygulanması amaçlanmaktadır. 

Bu çerçevede kanun teklifi ile fiili hizmet süresi zammı uygulaması şehir içi otobüs şoförleri içinde getirilmek suretiyle hem söz konusu personelin ağır çalışma koşulları dikkate alınmakta hem de mevcut Hükümet tarafından bugüne kadar verilen ancak yerine getirilmeyen sözlerin gereği hayata geçirilmektedir.”

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifim

MADDE 1- 31.05.2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve genel sağlık Sigortası kanununun 40. maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki 21 numaralı bent eklenmiştir.


Kapsamdaki                     İşler İşyerleri       21) Belediyeler ve Şehir İçi Taşımacılık İştirakleri

Kapsamdaki Sigortalılar                                Şehir İçi Belediye Otobüs Şoförleri      

Eklenecek Gün Sayısı 

60

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

 
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sanko Üniversitesi'nde kayıtlar büyük bir heyecanla başladıÖnceki Haber

Sanko Üniversitesi'nde kayıtlar büyük bi...

Dolar 5.72, euro 6.35 ve sterlin 6.94 liradaSonraki Haber

Dolar 5.72, euro 6.35 ve sterlin 6.94 li...

Yorum Yazın

Gaziantep’te Sahte Parayla Hayvan Aldılar, Jandarma Yakaladı
Fırınlarda Yeni Tarife: Gaziantep’te Ekmek Fiyatları Arttı
Gaziantep’te Görüş Mesafesi Düştü: Valilikten Uyarı Geldi
Gaziantep'te hırsızlık olayı: Dilenci kılığına girip 3 milyon 700 bin lirayı çaldılar
Gaziantep İçin Kritik Proje Gecikti: CHP’li Meriç Meclis’te Sordu
Gaziantep'te ‘hırsızlık çetesi' çökertildi: 6 gözaltı
Gaziantep’te Korku Dolu Anlar: Şarampole Uçan Otomobil Alev Aldı
Gaziantep'te 2 gündür yoğun sis etkili oluyor
Gaziantep İl Müftülüğündeki Bekleyiş Sona Erdi
Haber alınamıyordu: Gaziantep'te acı ölüm!
Gaziantep Organize’de Yürekler Ağıza Geldi
Gaziantep'te zincirleme kaza: 1 ölü, 6 yaralı
Gaziantep’te hava sertleşiyor! Valilikten uyarı
Gaziantep'te 31 Ocak'ta Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
Tahmazoğlu, YKS'de ilk bine giren gençlerle buluştu
Atatürk’ün Gaziantep’e gelişinin 93’üncü yıl dönümü
Nizip Kaymakamı Osman Uğurlu’dan NTO’ya Ziyaret
Gaziantep'te araba küle döndü
Gaziantep’te yangın faciası: Seyirci kalan mahalle
Gaziantep’te fabrika yangını: 2 kişi yaralandı