Prof. Dr. Gürsoy: Omuz ve kalça ağrılarının nedeni polimiyalji romatika olabilir

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
 Prof. Dr. Gürsoy: Omuz ve kalça ağrılarının nedeni polimiyalji romatika olabilir
Abone ol
Gaziantep Özel Hatem Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Savaş Gürsoy, özellikle 50 yaşın üstündeki hastalarda görülen omuz veya kalça ağrılarının polimiyalji romatika hastalığının belirtisi olabileceğini söyledi.

Polimiyalji romatika; çoğunlukla 50 yaşın üzerindeki bireylerde görülen, özellikle omuz veya kalça çevresinde ağrı ve hareket kısıtlılığına neden olan iltihaplı romatizmal bir hastalıktır. Hastalık, kişinin günlük yaşamını etkilediği gibi daha ciddi sorunlara da neden olabilir.
Omuz veya kalça ağrısına halsizlik ve ateş eşlik ediyorsa dikkat
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Savaş Gürsoy, ileri yaşlarda görülen omuz ağrılarının birçok farklı nedeninin olabileceğini söyleyerek, "İleri yaşlarda görülen omuz ağrılarının kireçlenme, tendon problemleri, tekrarlayan küçük travmalar veya kısmi kas yaralanmaları gibi birçok farklı nedeni olabilir. Ancak omuz veya kalça ağrısına genel bir halsizlik, iştahsızlık, hafif ateş ve belirgin hareket kısıtlılığı eşlik ediyorsa polimiyalji romatika ihtimaliyle akla gelmelidir" dedi.
Prof. Dr. Savaş Gürsoy, hastalığın özellikle sabah saatlerinde belirginleşen hareket kısıtlılığına neden olabileceğini belirterek, "Polimiyalji romatika hastalarında her iki omuzda veya kalça çevresinde ağrı ve hareket kısıtlılığı görülebilir. Hastalar kollarını başlarının üzerine kaldırmakta, giyinmekte, saçlarını taramakta, yataktan kalkmakta veya merdiven inip çıkmakta zorlanabilir. Bu şikâyetlere halsizlik ve hafif ateş gibi genel belirtiler de eşlik edebilir" ifadelerini kullandı.
"Sedimantasyon ve CRP değerleri incelenmeli"
CRP değerlerinde gerçekleşen yükselmenin gözden kaçmaması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Gürsoy, "Polimiyalji romatika tanısında hastanın yaşı, şikayetleri ve fizik muayene tetkiklerinin yanı sıra kan tetkiklerinden de yararlanılır. Vücuttaki iltihabi süreci gösteren sedimantasyon ve CRP değerlerinde yükselme gözden kaçmamalıdır. Bu tablonun ileride "Geç başlangıçlı Romatoid Artrite" dönüşebilme riski olduğundan ayırıcı tanı iyi yapılmalıdır" ifadelerine yer verdi.
"Tedavi kişiye özel planlanmalı"
Tedavinin kişiye özel planlanması gerektiğini vurgulayan Gürsoy, "Polimiyalji romatika tedavisinde genellikle hekim kontrolünde düşük doz kortizon içeren ilaçlardan yararlanılır. Tedavinin dozu ve süresi, hastanın yaşı, genel sağlık durumu, şikayetlerinin şiddeti ve tedaviye verdiği yanıta göre kişiye özel olarak belirlenir" şeklinde konuştu.
Kortizon tedavisinin doktor önerisi olmadan başlanmaması, dozu değiştirilmemesi ve aniden bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Gürsoy, hastaların düzenli aralıklarla takip edilmesinin önemine dikkat çekti.
"Tedavi edilmezse günlük yaşamı zorlaştırabilir"
Polimiyalji romatikanın erken tanı ve uygun tedaviyle kontrol altına alınabildiğini vurgulayan Gürsoy, "Polimiyalji romatika zamanında tanı ve uygun tedaviyle büyük ölçüde kontrol altına alınabilir. Tedavi edilmediğinde tablo kronikleşerek daha ciddi problemlere yol açabileceği gibi Romatoid Artrite dönüşebileceği unutulmamalıdır" diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Prof. Dr. Koca: Diş sıkma buzdağının sadece görünen kısmıdırÖnceki Haber

Prof. Dr. Koca: Diş sıkma buzdağının sad...

Gaziantep'te kesinleşmiş cezayla aranan 32 şahıs tutuklandıSonraki Haber

Gaziantep'te kesinleşmiş cezayla aranan...

Yorum Yazın

Gaziantep'te "olmaz" dedirten olay: Yaşlı kadını ecelle cebelleşiyor 
AVM üstünde şoke eden olay!
Şehitkamil’de Çocuk Şenliği başlıyor
Gaziantep'te 31 Temmuz'da Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
Gaziantep’te akıl almaz olay: Tramvayın önüne atladı
Gaziantep’te yangın: 2 kişi yaralandı 
Gaziantep’te trafik kazaları: Yunus Polisi yaralandı
GASİD’den Mesleki Eğitime Güçlü Destek
GTO’nun Temmuz Ayı Meclis Toplantısı Genişletilmiş Olarak Yapıldı
Gaziantep–Nizip Karayolu Uluyatır Kavşağı'nda Kaza: 4 Kişi Yaralandı
Gaziantep'te orman yangını: Müdahale sürüyor 
Antep Fıstığı Lisanslı Depo Yeni Hasat Sezonuna Hazır
Gaziantep Büyükşehir geçmişi geleceğe taşıyor
Gaziantep'te orman yangını: Ekiplerin müdahalesi sürüyor
Tahmazoğlu: "Gençlerimizin her adımında yanlarındayız"
DEİK/Türkiye-Irak Yuvarlak Masa Toplantısı Ankara'da gerçekleştirildi
Öztürkmen Ailesinin Acı Günü: Salih Öztürkmen Hayatını Kaybetti
Gaziantep'te orman yangını
NTO’da T.C. Sağlık Bakanlığı Onaylı İlk Yardım Eğitimi Tamamlandı
MHP Gaziantep'te Gönülleri Buluşturan Anlamlı Program: Engelleri Dayanışma Aşıyor