Öztürkmen: Suriye’den gelen fıstık, yerli üreticiyi zor durumda bırakıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Öztürkmen: Suriye’den gelen fıstık, yerli üreticiyi zor durumda bırakıyor
Abone ol
CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, şehirde fıstık hasadının başladığı günlerde, Suriye’den kaçak yollarla ülkeye sokulan ben fıstığın pazarlarda satılmasına tepki gösterdi.

Fıstık üreticisinin doğal afetler ve yüksek maliyetler nedeniyle zor günler geçirdiğini belirten Öztürkmen, ithal fıstığın halk sağlığı açısından da tehdit oluşturduğunu belirtti. 

Öztürkmen’in açıklaması şu şekilde:

ANTEP FISTIĞI ANTEP’TE YETİŞİR

Gaziantep’te boz fıstık hasadının başladığı şu günlerde, üretici Suriye’den gelen ithal fıstık nedeniyle zor günler geçiriyor.

Ticaret Bakanlığı, geçen yılın başında Suriye’den Antep fıstığı ithalatı için çalışmalara başlamıştı.

Meclis’te ve Gaziantep’te yaptığımız açıklamalar ile bu ithalat planına tepki göstermiştim.

Çünkü biz Antep fıstığında ihracatçı bir ülkeyiz. Tüm dünyanın tadını konuştuğu, yapılan uluslararası bir araştırma sonucuna göre dünyanın en iyi kuruyemişleri arasında 2. Sırada yer alan Antep fıstığı, adı üzerinde Antep’te yetişir. 

Antep fıstığı, son yıllarda Gaziantepli üreticinin boynunu büküyor. Ülkemizin bereketli topraklarında alın teri döken fıstık üreticilerimiz, emeğinin karşılığını alamıyor.

Geçen sene zirai don, bu sene dolu ve süper hücre felaketi, üreticiyi vurdu.

Üstelik bu sene fıstıkta yok yılı. Fıstık üreticisi bu kadar sıkıntı çekerken ithalatın yolunu açmak, yerli üreticiye “üretimi bırak” demektir.

DENETİM YOK

Nizip’te fıstıkçılar çarşısında Suriye’den gelen kırmızı fıstık satılıyor. Bu fıstığın tadı da şekli de Antep fıstığından farklıdır. Suriye’den 400 liraya çıkıyor, Türkiye pazarında 800 ile 900 lira arasına satılıyor.

Ne bir denetim var, ne bir inceleme.

Antep’te üreticimiz son derece titiz bir şekilde üretim yapmasına rağmen Türkiye'den ihraç edilen bazı Antep fıstıkları, izin verilen maksimum aflatoksin (küf toksini) limitlerini aştığı gerekçesiyle Avrupa Birliği sınırlarında reddedilerek geri çevrilmektedir.

Avrupa Birliği, Rusya, ithal ettikleri fıstığı, meyveyi – sebzeyi inceliyor ama bize Suriye’den gelen, sınır kapısından çok rahat geçirilen bu Suriye fıstıklarının incelendiğini kim söyleyebilir?

İthal edilen, daha doğrusu yasal olmayan yollarla Suriye’den ülkemize sokulan fıstıklarda, yüksek oranlarda kanserojen aflatoksin bulunduğu yönünde endişelerimiz var.

Bu açıkça üreticinin aleyhine olan bir uygulamadır. İthalata karşı Tarım Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Gaziantep Valiliği’nin dikkatini çekiyorum.

ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ


Akaryakıt, gübre ve ilaç gibi girdiler yüzde 100 arttı, buna rağmen fıstık fiyatı yerinde kaldı.

Barak ovası, Karkamış ovası suya hasret.
Geçmişte burada bir Güneydoğu Birliği vardı. Bu birlik bir taban fiyat açıklıyordu. O fiyatın altına zaten kimse satmazdı. Tüccar da o fiyatın üzerinde almaya çalışıyordu. AKP geldi, Güneydoğu Birlik bitirildi.

Gübre, elektrik, sulama ve zirai ilaç gibi temel girdilerde üreticiyi rahatlatacak yeni destek mekanizmaları oluşturulmalı.

Fıstık ithalatına izin verilmemeli. Yerli üretici desteklenmeli.

Kaynak:Haber Merkezi

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Türkiye Kulüpler Taekwondo Şampiyonası Gaziantep'te başladıÖnceki Haber

Türkiye Kulüpler Taekwondo Şampiyonası G...

Şehitkamil’e 2 Yeni Tesis İçin İmzalar AtıldıSonraki Haber

Şehitkamil’e 2 Yeni Tesis İçin İmzalar A...

Yorum Yazın

Gaziantep Ticaret Odası’nda seçim süreci tamamlandı
Gaziantepli Kore gazisi Osman Eker 94 yaşında hayatını kaybetti
Gaziantep'te sağlıklı kentler için sürdürülebilir dönüşüm programı başladı
Prof. Dr. Oytun Erbaş evlilik için Başkan Tahmazoğlu’ndan yardım istedi
Gaziantep'te 2 otomobil çarpıştı: Araçlarda maddi hasar oluştu
Gaziantep'te cumartesi günü elektrik kesintisi alarmı
Rektör Doğan, Çocuk Komisyonunda Görevlendirilen Karadağ’ı Ağırladı
Kesinleşmiş 15 yıl cezayla aranan şahıs yakalandı
Motosiklet kazasında yaralanan 15 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti
GSO’dan sanayide sürdürülebilirlik için finansman vurgusu
Güneydoğu’nun hububat sektörü ihracatı 9 ayda 2,8 milyar dolar
GAÜN'lü Akademisyene önemli görev
Gaziantep’te ayakkabı deposunda yangın: Küle döndü 
Gaziantep'te ev yangınında yaralanan 14 yaşındaki çocuk kurtarılamadı
Gaziantep'te 16 Ekim'de Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
NRT Yönetiminden Nizip Ticaret Borsası’na "Hayırlı Olsun" Ziyareti
Gaziantep'te iş kazası yine can aldı: Bir ölü, bir ağır yaralı 
Türk Halı Sektöründen Avrupa Çıkartması: Paris'in Ardından Milano'da Yoğun İlgi
Melih Meriç: “Haber susturulunca gerçekler ortadan kalkmaz”
Gaziantep’in ana arterlerinde yenileme çalışmaları tamamlandı