Nöroloji Uzmanı Dr. Yiğiter: "Alzheimer’da erken tanı, tedavinin etkinliğini arttırıyor"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Nöroloji Uzmanı Dr. Yiğiter: "Alzheimer’da erken tanı, tedavinin etkinliğini arttırıyor"
Abone ol
Medical Point Gaziantep Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Remzi Yiğiter, Eylül ayının "Dünya Alzheimer Ayı" dolayısıyla yaptığı açıklamada, Alzheimer hastalığına dikkat çekerek erken tanının tedavi sürecindeki önemine vurgu yaptı.

Alzheimer’ın, demansa (bunamaya) yol açan hastalıklar arasında en sık rastlananı olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Yiğiter, özellikle 65 yaş üzerindeki bireylerde hastalığın görülme sıklığının arttığını söyledi.
Dr. Yiğiter, "Alzheimer; hafıza, düşünme, davranış ve sosyal yetenekleri etkileyerek kişinin günlük yaşam aktivitelerini ciddi şekilde kısıtlayan ilerleyici bir hastalıktır" dedi.
"Alzheimer, Demansın tek nedeni değil"
Alzheimer’ın demansa neden olan tek hastalık olmadığının altını çizen Yiğiter, "Beyin damar hastalıkları, Parkinson hastalığı, bazı enfeksiyonlar ve sistemik hastalıklar da benzer şekilde bilişsel gerilemeye neden olabilir. Bu nedenle doğru tanı çok önemlidir" şeklinde konuştu.
"Üç temel belirti grubuna dikkat"
Doç. Dr. Remzi Yiğiter, Alzheimer hastalığının belirtilerini üç ana başlıkta özetleyerek, "Zihinsel işlevlerde bozulma: sürekli unutkanlık, aynı olayları tekrar anlatma, kelime bulmada ve anlamada zorluk, dikkat dağınıklığı, zaman ve mekan karıştırma, plan yapma ve karar alma güçlüğü. Davranışsal değişiklikler: Kişilikte farklılıklar, içe kapanma, ilgi kaybı, aniden öfkelenme, hezeyan, halüsinasyon, uyku bozuklukları, takıntılı ya da uygunsuz davranışlar. Günlük yaşam aktivitelerinde bozulma: Para hesaplamada güçlük, kişisel bakımda aksaklık, giyinme, beslenme gibi temel işlevlerde zorlanma" ifadelerini kullandı.
"Erken tanı ile tedavi daha etkili"
Tanı sürecinde hasta yakınlarının gözlemleri ve ayrıntılı öykü alımının büyük önem taşıdığını belirten Dr. Yiğiter, teşhis için beyin görüntüleme yöntemleri ile birlikte nöropsikolojik testlerin kullanıldığını ifade etti.
Erken tanının, hastalığın seyrini yavaşlatmada etkili olduğuna dikkat çeken Yiğiter "Alzheimer ne yazık ki tamamen tedavi edilebilen bir hastalık değil. Ancak erken dönemde başlanacak ilaç ve destek tedavileri, hastalığın ilerlemesini geciktirebilir ve yaşam kalitesini artırabilir" diye konuştu.

Kaynak:Haber Merkezi


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gaziantep’te Halk Sağlığı Haftası etkinlikleriÖnceki Haber

Gaziantep’te Halk Sağlığı Haftası etkinl...

Şehitkamil üreten kadınlar çarşısı kapılarını açıyorSonraki Haber

Şehitkamil üreten kadınlar çarşısı kapıl...

Yorum Yazın

Gaziantep’te hava sertleşiyor! Valilikten uyarı
Gaziantep'te 31 Ocak'ta Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
Tahmazoğlu, YKS'de ilk bine giren gençlerle buluştu
Atatürk’ün Gaziantep’e gelişinin 93’üncü yıl dönümü
Nizip Kaymakamı Osman Uğurlu’dan NTO’ya Ziyaret
Gaziantep'te araba küle döndü
Gaziantep’te yangın faciası: Seyirci kalan mahalle
Gaziantep’te fabrika yangını: 2 kişi yaralandı
Aman Dikkat: Aç kalan tilki Gaziantep sokaklarında
Gaziantep’te Namus Cinayeti Davasında Karar: Baba ve Oğula Hapis
Feci Kazanın Ardından Otoyolda Trafik Normalleşiyor
Gaziantep’te Ramazan Öncesi Gıda Fiyatlarına Yakın Takip
Gaziantep’te Vicdanları Yaralayan Darp Olayı: Sanıklar İçin 15 Yıla Kadar Ceza
Gaziantep'te soba faciası: Bir aile hastanelik oldu 
Gaziantep'te sis faciası: Otoban kana bulandı 
Gaziantep’te Örnek Davranış: Kalp Masajıyla Hayata Tutundu
Gaziantep’te uyuşturucu operasyonunda 11 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Yoğun Sis Gaziantep’i Sardı, Trafikte Aksamalar Yaşandı
Gaziantep otobanında zincirleme kaza: 2 ölü, 11 yaralı
Gaziantep’te para alan yandı! Artık talep edilemez!