KARLI VE DONLU GÜNLER DE SOBA ZEHİRLENMELERİ VE YANGINLARA DİKKAT

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
KARLI VE DONLU GÜNLER DE SOBA ZEHİRLENMELERİ VE YANGINLARA DİKKAT
Abone ol
Haber sitemiz yazarlarından A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Adli Bilirkişi Mehmet GÜNEŞ’in 13 Aralık 2025 tarihli köşe yazısının ne kadar önemli olduğu havaların soğuması ile ilimiz genelinde SON GÜNLERDE ARTAN Soba zehirlenmeleri ve yangınlar nedeniyle bir kez daha bu konuyu ele almanın hemşerilerimize faydalı olacağı düşüncesiyle bir kez daha paylaşmakta ve uyarmakta fayda olacağını düşünerek "Unutmayalım ki doğru yakılan soba ısıtır, yanlış yakılan soba öldürür" diyoruz.

KARLI VE DONLU GÜNLER DE SOBA ZEHİRLENMELERİ VE YANGINLARA DİKKAT

Soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmelidir. Sönmekte olan sobaya asla tekrar tutuşması için güç yakıtları konulmamalıdır. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı, soba alttan yakılmamalıdır.

Yakmadan Önce Kontroller

  1. Soba oda içerisinde duvardan en az 50 / en çok 150 cm uzağa bacaya yakın bir yere kurulmalı Fazla dirsek ve borudan kaçınmalı Zorunlu olmadıkça fazla dirsek kullanılmamalıdır.
  2. Soba boruları ile dirsek ek yerleri ve baca girişi yanmaz alüminyum bantla bantlanarak sızdırmazlık arttırılabilir. Soba borularının uç kısımları baca deliğine fazla sokulup baca tıkanmasına neden olunmamalıdır.
  3. Soba ile duvar arasına konulacak ısıyı yansıtan bir levha; odanın daha iyi ısınmasını sağlayacaktır. Sobanın çevresi en az 1 metre mesafede yanıcı madde (kumaş, kağıt, solvent, odun vb.) bulundurulmaz. Sobanın altına yanıcı altlık konmamalı bu amaçla mermer kullanılabilir.
  4.  Sobada tutuşturmayı mutlaka üstten yapmalı. Sobanın alt ve üst deliklerini açık olmalıYanmakta olan sobaya kesinlikle yeni kömür ilave edilmemeli Kömür sobanız sönmemiş ise yanan kömür üzerine su dökülmemelidir.
  5. Rüzgârın yönünü ayarlamak için bacaya şapka takılmalı Bütün bacalar çatıdan en az 1 metre yüksekte olmalıdır. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının, çatının en üst noktasından 1m. daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalıdır.

Kullanım Sırasında Dikkat Edilecekler

1. Yanma haznesi kapağı soba çalışırken kesinlikle açılmaz.

2. Sobanın üzerine çay, yemek, su kabı vb. konulmaz.

3. Soba devrilme, darbe alma veya zorlanma riskine karşı sabitlenmiş olmalıdır.

4. Sobadan duman geri tepmesi görülürse derhal kapatılır ve hava giriş-çıkışları kontrol edilir.

5. Çocukların ve yetkisiz kişilerin sobaya yaklaşmasına izin verilmez.

6. Sobanın bulunduğu ortam düzenli havalandırılır.

7. Lastik, Plastik, Boya, Araba lastiği, Tıbbi atıklar, Çöpler, Kömür çuvalı yakılmamalıdır.

8. Sobada yandığı zaman çevreye çok zararlı ve zehirli kirletici gazlar bırakır.

BAKIM & TEMİZLİK

1. Günlük kullanımda: yanma potası ve kül haznesi kontrol edilir.

2. Haftalık bakımda: Yanma potası delikleri temizlenir.

3. Aylık bakımda: Baca giriş ve çıkışları gözlenir. Fan kanatları ve hava kanalları tozdan arındırılır.

YASAKLAR

Benzin, tiner, mazot gibi sıvılarla tutuşturma yapmak

Sobayı gözetimsiz bırakmak

Baca temizliği yapılmamış sobayı uzun süre kullanmak

Yukarıda sıralanan maddeler, sizin ve sevdiklerinizin güvenliği içindir. Yapılacak en ufak bir ihmal, olumsuz çok büyük neticelere sebep olabilir. Eğer karbon monoksit zehirlenmesi geçirdiğinizi düşünüyorsanız; Hemen camları açıp ortamın havalandırılmasını sağlamak, hızla ortamdan uzaklaşmak ve açık havaya çıkarak, vakit kaybetmeden 112 Acil Yardım Servisini aramak en iyi yaklaşım tarzı olacaktır"

Soba kullanımından kaynaklı kazaların olmamasını diler kazasız belasız sağlıklı bir kış geçirmenizi temenni ederim.

 

 

Kaynak:Haber Merkezi

Anahtar Kelimeler:
  • 1
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gaziantep'te kanlı av! Kuzenini yanlışlıkla vurdu!Önceki Haber

Gaziantep'te kanlı av! Kuzenini yanlışlı...

Şanlıurfa’da Kar Manzarasında “Allah” Yazısı Dikkat ÇektiSonraki Haber

Şanlıurfa’da Kar Manzarasında “Allah” Ya...

Yorum Yazın

Kardiyolojide Türkiye’de ve Bölgede İlklerin Adresi: Doç. Dr. Veysel Özgür Barış
BAŞKAN YILMAZ’DAN EĞİTİME YENİ DESTEK
GİBTÜ’de Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi Hizmete Açıldı
Gaziantep'te 25 Eylül'de Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
Kaşısarı’dan Şehitkamil üyelerine sandık çağrısı
Şahinbey Belediyesi'nden çiftçilere bin 800 ton tohum desteği
Havalandırma boşluğuna düşen yavru kediyi itfaiye kurtardı
 Depremde Gaziantep'teki bir evin tavanında kısmi çökme meydana geldi
FETÖ'nün güncel yapılanmasına yönelik davada Nakıboğlu'na beraat kararı
Define bulmak için ormanlık alanda kazı yapan 4 şahıs yakalandı
Gaziantep, Şanlıurfa merkezli depremle sarsıldı
Fizik tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Meliha Hafız Hatem’de
Deprem! Eğitime 1 gün ara verildi
Şanlıurfa’daki deprem Gaziantep’te de hissedildi
Aacı haber! Görev başında şehit oldu
Gaziantep'te 24 Eylül'de Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
Umut Sezer, Gözyaşları ve Dualarla Son Yolculuğuna Uğurlandı
Gaziantep'te parkta utanç verici olay! Gözaltına alınan doktora görev şoku
Yeni Parti Heyetinden Nizip Ticaret Borsası’na Ziyaret
Gaziantep'te TIR’ın Yakıt Deposu Patladı: Hayatı Altüst Oldu!