İhracata liman darbesi!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İhracata liman darbesi!
Abone ol
Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, İskenderun Limanı’nda meydana gelen yangının ardından şimdi de Mersin Limanı’nda yaşanan sorunların bölge ihracatına büyük darbe vurduğunu söyledi. 

6 Şubat’taki depremden sonra İskenderun Limanı’nda çıkan yagında ihraç edilmek üzere bekleyen binlerce konteyner dolusu ürün yandı. Liman işletmecisi Limak’ın sorumluluğu kabul etmeyerek tazminat ödemeye yanaşmaması büyük mağduriyete yol açtı. İskenderun Limanı’nın kullanılmaz hale gelmesinin ardından ihracatçı Mersin Limanı’na yöneldi. Ancak Mersin Limanı’nda TIR’ların haftalarca beklemesi yeni bir krize yol açtı. 
Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, gerek İskenderun, gerekse de Mersin Limanı’nda yaşanan sorunların bölge ihracatını krize soktuğunu, sorunun çözümü için hükümet yetkililerinin devreye girmesini istedi. Limana teslim edilen tüm malların sorumluluğunun liman işletmesine ait olduğunu hatırlatan Başkan Celal Kadooğlu, “Liman işletmesi ‘mücbir sebep’ diyerek sorumluluktan kaçamaz. İhracatçıların mağduriyetinin giderilmesini bekliyoruz” dedi. 

KADOOĞLU’NDAN DRYPORT ÖNERİSİ
Mersin Limanı’nda da uzun bekleme sürelerinin ihracata büyük engel oluşturduğunu ifade eden Başkan Kadooğlu, şöyle devam etti: 
“İskenderun Limanı deprem sonrası kullanılamaz hale gelince ihracatçı en yakın liman olan Mersin’e yöneldi. Dolayısıyla Mersin Limanı’nda büyük yoğunluk oluştu ve TIR’lar haftalarca limanın girişinde beklemeye başladı. TIR’ların limana yükünü bırakmak için haftalarca beklemesi çok büyük sorunlara yol açıyor. İşlemler uzuyor, maliyetler artıyor, ihracatçılarımız taahhütlerini yerine getirmekte zorlanıyor. Dolayısıyla bölge ihracatı çok büyük zarar görüyor. 
Mersin Limanı’na yük götüren TIR’lar yoğunluktan dolayı kapıda bekletilmesinin önüne geçilmesi gerekiyor. Bunun için de Mersin Limanı’nın yanına Dry port alan kurulmasını öneriyoruz. TIR’lar yükünü Dry port *alanına bıraksın. Daha sonra da liman işletmesi yükleri buradan limana alsın. Böylece en azından TIR’ların ve şoförlerin orada beklemesinin önüne geçilir.”
“SADECE İHRACATÇININ DEĞİL ÜLKENİN SORUNU”
Güçlü bir Türkiye’nin güçlü bir ekonomiyle mümkün olduğunu, güçlü bir ekonomi için de ihracatın artırılmasının elzem olduğunu vurgulayan Başkan Celal Kadooğlu, şunları söyledi:
“Sürekli rekor kıran ihracatçılarımız maalesef zor günler geçiriyor. Ürün var, müşteri var, ancak ürünü gönderecek limanlarda yaşanan sorunlardan dolayı ihracat gerçekleşemiyor ya da çok gecikiyor. Bu bölge ihracatçısının bir sorunu gibi gözükse de aslında ülkemizin sorunu. Ülke ekonomisinin bu ortamda zarar görmemesi için hükümetin gerekli tedbirleri almasını, ihracatın önündeki bu engellerin kaldırılmasını bekliyoruz.”

Kaynak:Haber Merkezi

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
CHP Gaziantep’te aday adayı bolluğu...Önceki Haber

CHP Gaziantep’te aday adayı bolluğu...

AK Parti İl Başkanı Özkeçeci'den adaylık istifasıSonraki Haber

AK Parti İl Başkanı Özkeçeci'den adaylık...

Yorum Yazın

Sanayici iş adamı Ali Sezgin'in acı günü
Gaziantepli iş insanı Demir'in acı günü!
3 aylık hamile eşini bıçaklayıp öldürdü
DEVA Partisi’nden Nizip Ticaret Odası’na Ziyaret
Gaziantep'te 28 Mart'ta elektrik kesintisi olacak yerler
CHP'li Öztürkmen'den Numan Kurtulmuş'a 'laiklik' yanıtı: Neresi seni yaraladı!
Gaziantep'te seçimlerde toplam 8 bin 288 güvenlik personeli görev alacak
GAÜN öğrencileri üniversitelerini değerlendirdi
Vali Çeber’den Gaziantep Futbol Kulübüne Ziyaret
İMO Şube Başkanı Güçyetmez'den tepki
GSO Mart Ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi
Piyasa değeri 740 bin TL olan gümrük kaçağı malzeme ele geçirildi
Gazikültür, Türk Kuyumculuk ve Mâden Sanatına dair eşsiz bir eser yayımladı
SANKO Üniversitesi Hastanesi hekim kadrosunu genişletiyor
 Eşini ve bacağını kaybeden kadına çocukları ve protezi umut oldu
Gaziantep öğretmenevi ne olacak?
Gaziantep Hentbol Takımına Kadın Başkan
İYİ Parti Gaziantep’te İftar Sofrasında Buluştu
Gaziantep’te jandarma ekiplerinden sahte deterjan operasyonu
Şahinbey Belediyesi öğrenci ve vatandaşlara 15 milyon kitap dağıttı