İdrar ve barsak problemleri belirtilere sıklıkla eşlik eder

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İdrar ve barsak problemleri belirtilere sıklıkla eşlik eder
Abone ol
Özel Hatem Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Tuğba Kalli, inme ve omurilik felci geçirenler üzerinde doğru rehabilitasyon programının belirlenmesiyle hastanın aktif yaşamına geri dönmesini hedeflediklerini söyledi.

Özel Hatem Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Tuğba Kalli, inme ve omurilik felci rehabilitasyonu üzerine açıklama yaptı. İnsan vücudunda felce neden olan iki hastalık grubu olduğunu belirten Tuğba Kalli, “Bunlar inme olarak bildiğimiz SVO yani hemipleji ile omurilik yaralanmalarına bağlı görülen parapleji veya tetraplejidir” dedi.

İnmenin beyin hasarına bağlı olarak bir taraf kol ve bacağı tutan felç tipi olduğunu, omurilik felcinin de sıklıkla travma sonucu gelişen omurilik hasarına bağlı felç tipi olduğunu kaydeden Kalli, felç geçiren hastalar üzerinde doğru rehabilitasyon programının belirlenmesiyle hastanın aktif yaşamına geri dönmesini hedeflediklerini söyledi. Kalli, inme ve omurilik felci üzerine şu açıklamaları yaptı:

“Beyindeki hasarın yerine ve büyüklüğüne göre denge, görme, konuşma, algı, kişilik yapısı ve duygulanım bozuklukları da gelişebilir. Güç kaybı, kas sertliği, uyuşma ve his kaybı çoğunlukla görülür.

Konuşma yetisinin kaybı, zaman ve yer kavramlarının algılanmasında bozukluk, hafıza kaybı ve kişileri tanıyamama da ortaya çıkabilecek belirtilerden bazılarıdır. Omurilik felci ise sıklıkla travma sonucu gelişen omurilik hasarına bağlı olarak yaralanma seviyesi altında kalan tüm bölgeleri etkiler. Sırt ve bel seviyesindeki yaralanmalar daha çok bacaklarda, boyun seviyesi yaralanmalar ise kollar, gövde ve bacaklarda güç, his ve fonksiyon kaybı yapar. Omurilik hasarının kısmi veya tam olmasına bağlı olarak belirtiler farklılık gösterir. İdrar ve barsak problemleri belirtilere sıklıkla eşlik eder.”

İnme ve omurilik felci geçiren hastalara kişiye özel rehabilitasyon programı belirlediklerini ifade eden Kalli, “Fizik tedavi ve rehabilitasyonda hasar ve fonksiyon kaybının derecesi farketmeksizin kişinin aktif yaşama geri dönmesi hedeflenir. Kişiye özel rehabilitasyon programı belirlenir. Kas gücünün ve eklem hareket genişliğinin arttırılması, denge koordinasyon ve ince beceri egzersizleri programın bir parçasıdır. Konuşma terapisi, el beceri egzersizleri, yürüme paterni eğitimi, mesane ve barsak rehabilitasyonu, algı ve hafıza çalışmaları fonksiyon kaybının tipine göre programa eklenir. Rehabilitasyon boyunca sadece kayıp olan bölgeye değil, tüm vücut fonksiyonu üzerine çalışılır.

Farklı aşamalarda çeşitli yardımcı cihazlardan faydalanılabilir. Sonuç iyileşme oranında en az hasarın derecesi kadar önemli olan diğer faktör erken dönemden itibaren yeterli bir rehabilitasyon programının uygulanmış olmasıdır” diye konuştu.

 
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Veliler sahada sporcuların yanındaÖnceki Haber

Veliler sahada sporcuların yanında

 12 ayrı suçtan aranan cezaevi firarisi faka bastıSonraki Haber

12 ayrı suçtan aranan cezaevi firarisi...

Yorum Yazın

Gaziantep'te Trafik Güvenliği İçin El Ele
Bal Üreticileri Birliği çalışmalara başladı
NTO Başkanı Özyurt, Türkiye–Mısır Oda ve Borsalar İş Birliği Forumu’na Katıldı
Gaziantep’te Esnafa Tabela Dayatması
Başarılı başkan yeniden aday olmayacağını açıkladı
Gaziantep'te dehşet: "Çocuklarımı elinden alacağım”
Güneydoğu’nun kalbi Gaziantep’te attı 
Asrın felaketinden etkilenen Gaziantep’in sağlık yapısı güçlendi
Gaziantep'te istinat duvarının çöktüğü anların görüntüsü ortaya çıktı
Başkan Fedaioğlu’ndan Berat Kandili Mesaji
Gaziantep'te Karbonmonoksit Zehirlenmesi: 4’ü Çocuk 6 Kişi Kurtarıldı
2-1 Ankara mağlubiyeti sonrası büyük tepki
Başkentten Elimiz Boş Dönüyoruz!
Gaziantep'te 2 Şubat'ta Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
Şahin: "Berat, gönüllerin arındığı, umudun yeniden yeşerdiği bir gece"
Şahinbey Ampute'den 4-0'lık galibiyet
Gaziantep'te felakete ramak kaldı! İstinat duvarı çöktü!
Başkan Tahmazoğlu'ndan Berat Kandili mesajı
Eklem sağlığında 'Kitosan' dönemi: Kıkırdak onarımına doğal destek
Gaziantep’te yoğun sis etkisini sürdürüyor