Hatay’ın Defne ilçesinde tiyatro salonu talebi gündeme taşındı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hatay’ın Defne ilçesinde tiyatro salonu talebi gündeme taşındı
Abone ol
2005 ten beri sahnelerde olan 6 Şubat depreminde sahnesi yıkılmasına rağmen yeniden kültürel hayatı canlandırmaya çalışan Epik Sanat Tiyatrosu, ilçede tiyatro salonu eksikliğini vurgulayarak yetkililere çağrıda bulundu.

Epik Sanat Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni ve oyuncusu Gökhan Altunöz, yaptığı açıklamada tiyatronun ekmek, su, yol ve hastane kadar yaşamsal bir ihtiyaç olduğunu belirtti. Altunöz, bugüne kadar sahneye koyduğu eserlerle bölgenin kültür-sanat hayatına katkı sundu. “Yaşamak Şakaya Gelmez”, “Adı Kadın”, “Sokağa Yansıyanlar”, “Susmak”, “Beyinsizler” ve son olarak deprem sonrası yeniden sahnelenen “Nazım” adlı oyunların yazarı ve yönetmeni olan Altunöz, kültürel üretimin kentin yeniden ayağa kalkması için vazgeçilmez olduğunu ifade etti.

Altunöz’ün kaleme aldığı çağrı metninde şu ifadelere yer verildi:

" Hatay’ın Defne ilçesinde bir tiyatro salonu istiyoruz. Tiyatro salonu, ekmek, su, yol kadar, hatta bir hastane veya okul kadar hayati bir ihtiyaçtır. Yıllardır Defne’de bir tiyatro salonu bulunmaması ve bu konuda somut adımlar atılmaması, ilçemizin kültürel gelişimini ve halkın sanatla buluşma hakkını engellemektedir.
 
Tiyatro yalnızca sahnedeki oyuncular için değil, seyirciler için de vazgeçilmezdir. İnsanların topluca oyun izlemesi, düşünmesi, sorgulaması, gülmesi ve duygulanması, bir toplumun ruhsal ve kültürel gelişiminin temel taşlarındandır. Seyirci için tiyatro salonu, günlük hayatın yükünden çıkıp nefes alabildiği, kendini sanatla besleyebildiği bir mekândır. Bir şehirde yol, su, hastane, okul, kütüphane veya adliye ne kadar yaşamsalsa, tiyatro salonu da aynı derecede elzemdir. Çünkü insan yalnızca bedeniyle değil, ruhuyla da yaşar; sanat ise insan ruhunun en temel ihtiyacıdır.
 
Tiyatro salonu sadece sahne ve koltuklardan ibaret değildir; çocukların ve gençlerin ufkunu açacak, insanların kendini görme ve sorgulama fırsatı bulacağı, toplumun kalbine dokunacak bir buluşma alanıdır. Depremle ağır yara alan bu şehirde, seyircinin birlikte oyun izlemesi, yan yana gülmesi, ağlaması ve düşünmesi, yeniden ayağa kalkmanın en güçlü yollarından biridir. Tiyatrosuz bir şehir, nefessiz kalmış gibidir. Böyle bir mekân açmak, seyirciye yeni bir meydan, yeni bir nefes ve yeni bir umut kazandırmaktır.
 
Defne’de tiyatro salonu kurulması yalnızca sanatçılar için değil, seyirciler ve halk için de en temel ihtiyaçlardan biridir. Çünkü tiyatro salonu, sahnede yükselen bir oyunla değil, onu izleyen, onunla düşünen ve onunla duygulanan seyirciyle var olur. Unutulmamalıdır ki, tiyatro salonu bir kentin kültür kalbidir. Bu kalbin Defne’de atması için yetkilileri göreve çağırıyoruz. İlçemizin kültür hayatını besleyecek bir tiyatro salonu aynı zamanda bir *kültür merkezi* işlevi görerek bölgenin en önemli ihtiyaçlarından birini karşılayacaktır.
 
Muhsin Ertuğrul yıllar öncesinden sesleniyor: 
“Ben bir tiyatro istiyorum. Bir tiyatro binası lâzım, bu İstanbul şehrine her şeyden evvel bir tiyatro binası lâzım. Bu bina mezbahadan, halden, köprüden, hastaneden, hatta mektepten daha mühim. Onun için bu şehre bir tiyatro istiyorum… (…) Efendiler, beyler, paşalar; Vilayet mi, Maarif mi, Başvekalet mi, bu binayı yaptırmak kuvvetini haiz makam hangisiyse ona hitap ediyorum ve diyorum ki: Bir tiyatro istiyoruz efendim, bir tiyatro…”

Biz de diyoruz ki: Sayın yetkililer, değerli yöneticiler; ister Valilik, ister Belediye, ister Kültür ve Turizm Bakanlığı, isterse ilgili tüm kurumlar olsun, bu tiyatro binasını yaptırma gücüne sahip olan kimseye sesleniyoruz ve diyoruz ki: Defne’de bir tiyatro istiyoruz efendim, bir tiyatro… "

Gökhan ALTUNÖZ
Epik Sanat Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni

Kaynak:Haber Merkezi

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Merhum Mehmet Mert İliksoy, Vefatının 7. Yılında Dualarla AnıldıÖnceki Haber

Merhum Mehmet Mert İliksoy, Vefatının 7....

Medical Point Gaziantep Hastanesi : Sıcaklarda Sağlığınıza Dikkat!Sonraki Haber

Medical Point Gaziantep Hastanesi : Sıca...

Yorum Yazın

Gaziantep’te hava sertleşiyor! Valilikten uyarı
Gaziantep'te 31 Ocak'ta Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
Tahmazoğlu, YKS'de ilk bine giren gençlerle buluştu
Atatürk’ün Gaziantep’e gelişinin 93’üncü yıl dönümü
Nizip Kaymakamı Osman Uğurlu’dan NTO’ya Ziyaret
Gaziantep'te araba küle döndü
Gaziantep’te yangın faciası: Seyirci kalan mahalle
Gaziantep’te fabrika yangını: 2 kişi yaralandı
Aman Dikkat: Aç kalan tilki Gaziantep sokaklarında
Gaziantep’te Namus Cinayeti Davasında Karar: Baba ve Oğula Hapis
Feci Kazanın Ardından Otoyolda Trafik Normalleşiyor
Gaziantep’te Ramazan Öncesi Gıda Fiyatlarına Yakın Takip
Gaziantep’te Vicdanları Yaralayan Darp Olayı: Sanıklar İçin 15 Yıla Kadar Ceza
Gaziantep'te soba faciası: Bir aile hastanelik oldu 
Gaziantep'te sis faciası: Otoban kana bulandı 
Gaziantep’te Örnek Davranış: Kalp Masajıyla Hayata Tutundu
Gaziantep’te uyuşturucu operasyonunda 11 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Yoğun Sis Gaziantep’i Sardı, Trafikte Aksamalar Yaşandı
Gaziantep otobanında zincirleme kaza: 2 ölü, 11 yaralı
Gaziantep’te para alan yandı! Artık talep edilemez!