Hasan Öztürkmen’den Dünya Kadın Hakları Günü mesajı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hasan Öztürkmen’den Dünya Kadın Hakları Günü mesajı
Abone ol
CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, yaptığı basın açıklamasıyla Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesinin 91. Yıldönümünü kutladı.

Öztürkmen, açıklamasında, 1930’lardan itibaren kadınların belediye, muhtarlık ve milletvekilliği seçimlerine katılma hakkı elde ederek pek çok ülkeden önce demokratik hayata dahil olduğunu hatırlattı. Bu sürecin “bir zihniyet devrimi ve çağının ötesine geçen bir vizyon” olduğunu belirten Öztürkmen, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet devrimcilerini saygıyla andı.

KADININ SİYASETE KATILIMINDA DÜNYANIN EN KÖTÜLERİ ARASINDAYIZ

Kurtuluş Savaşı'nın arka plandaki kahramanları olan Türk kadınına, Cumhuriyet Devrimiyle birlikte toplumsal, siyasal ve anayasal haklar verildiğini, kadınların devlet yönetiminde söz hakkına sahip olduğunu ifade eden Öztürkmen, “1934 yılında Türk kadınlarına Mustafa Kemal Atatürk tarafından ‘Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı’ verilmesinin ardından bu kazanım dünyada 5 Aralık, ‘Dünya Kadın Hakları Günü’ olarak gururla kutlanmaktadır. Kadınlar, 5 Aralık 1934 yılında aldıkları bu hak ile, sosyal, kültürel, ekonomik, siyasal olarak yasa önünde erkeklerle eşittir” açıklamasında bulundu.

“91 yılın ardından bugün geldiğimiz nokta ise içler acısıdır.” diyen Öztürkmen, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ve Parlamentolararası Birlik tarafından yayımlanan Siyasette Kadın 2025 raporunda, Türkiye’nin 185 ülke arasında 126’ncı sıraya gerilediğini belirtti.

592 VEKİLDEN SADECE 118’İ KADIN

Öztürkmen, açıklamasında şunları belirtti:

“Bugün TBMM’deki 592 milletvekilinin sadece 118’i kadındır. Kadınların siyasette bu kadar geride kalması, AKP iktidarının kadınları sistemli biçimde siyasetin dışına iten politikalarının açık sonucudur. Bakanlık düzeyinde ise 189 ülke arasında 173’üncü sırada bulunuyoruz.

OECD ülkelerinde kadınların siyasete katılım oranı yüzde 34 iken Türkiye’de bu oran yüzde 19.8’de kalmıştır. Aynı rapora göre OECD’de kabinede kadın temsili yüzde 35 iken Türkiye’de bu oran yalnızca yüzde 5,6’dır. Bu göstergelerle kabinede kadın temsili açısından 148 ülke arasında 136'ncı sıradayız.”

KADINA YÖNELİK ŞİDDET SON BULMUYOR

Öztürkmen, kadınlara yönelik şiddetin ülkemizin en büyük sorunlarından biri olduğunu da sözlerine ekledi.

“Kadına yönelik şiddetin arttığı, her gün en az iki kadın cinayetinin yaşandığı bir ülkede hazırlanan her eylem planı, uygulanmadığı sürece kâğıt üzerinde kalmaya mahkûmdur” diyen Öztürkmen, bu hafta Gaziantep’te katledilen Şerife Gelmeli'yi hatırlatarak “Bu yıl katledilen kadın sayısı 421'e çıktı” dedi.

Öztürkmen, “Bu cinayet bireysel bir cinayet değil, toplumun içine düştüğü yozlaşmanın, adaletsizliğin, kadın düşmanlığının bir sonucudur” diyerek, kadınları hedef alan söylemlerin, cinayetlerin temeline yattığını belirtti.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
CHP'li Meriç, Hayati Risk Taşıyan Çocukları Meclis Gündemine TaşıdıÖnceki Haber

CHP'li Meriç, Hayati Risk Taşıyan Çocukl...

Özyurt: Nizip’in Ocak–Kasım İhracatı 316 Milyon 57 Bin DolarSonraki Haber

Özyurt: Nizip’in Ocak–Kasım İhracatı 316...

Yorum Yazın

Gaziantep’te hava sertleşiyor! Valilikten uyarı
Gaziantep'te 31 Ocak'ta Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
Tahmazoğlu, YKS'de ilk bine giren gençlerle buluştu
Atatürk’ün Gaziantep’e gelişinin 93’üncü yıl dönümü
Nizip Kaymakamı Osman Uğurlu’dan NTO’ya Ziyaret
Gaziantep'te araba küle döndü
Gaziantep’te yangın faciası: Seyirci kalan mahalle
Gaziantep’te fabrika yangını: 2 kişi yaralandı
Aman Dikkat: Aç kalan tilki Gaziantep sokaklarında
Gaziantep’te Namus Cinayeti Davasında Karar: Baba ve Oğula Hapis
Feci Kazanın Ardından Otoyolda Trafik Normalleşiyor
Gaziantep’te Ramazan Öncesi Gıda Fiyatlarına Yakın Takip
Gaziantep’te Vicdanları Yaralayan Darp Olayı: Sanıklar İçin 15 Yıla Kadar Ceza
Gaziantep'te soba faciası: Bir aile hastanelik oldu 
Gaziantep'te sis faciası: Otoban kana bulandı 
Gaziantep’te Örnek Davranış: Kalp Masajıyla Hayata Tutundu
Gaziantep’te uyuşturucu operasyonunda 11 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Yoğun Sis Gaziantep’i Sardı, Trafikte Aksamalar Yaşandı
Gaziantep otobanında zincirleme kaza: 2 ölü, 11 yaralı
Gaziantep’te para alan yandı! Artık talep edilemez!