Gaziantep’te Kültürlerin Buluşma Noktası 9. Hemşehri Dernekleri Festivali Başlıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gaziantep’te Kültürlerin Buluşma Noktası 9. Hemşehri Dernekleri Festivali Başlıyor
Abone ol
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenecek 9’uncu Hemşehri Dernekleri Festivali, 54 dernek ve 11 kurumun katılımıyla 24-27 Temmuz tarihlerinde Festivaller Parkı’nda yapılacak.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen “Hemşehri Dernekleri Festivali ve Yurt Dışı Türkler, Dernekler ve Yöresel Kültürler Buluşması”, bu yıl 24-27 Temmuz 2025 tarihleri arasında düzenlenecek. Festivaller Parkı’nda gerçekleştirilecek etkinliklerde Türkiye’nin dört bir yanından kültürel zenginlikler bir araya gelecek.

Festival kapsamında 54 dernek ve 11 kurum bir araya gelerek yöresel kültürlerini tanıtacak. Yerel lezzetler, halk oyunları, el sanatları ve yöresel müzik dinletileriyle şehrin kültürel çeşitliliği gün yüzüne çıkacak. Farklı şehirlerden gelerek Gaziantep’e yerleşmiş vatandaşların oluşturduğu hemşehri dernekleri, bu organizasyon sayesinde birlik ve beraberlik içinde kültürlerini yaşatma ve tanıtma fırsatı bulacak.

Etkinlik boyunca kurulan çadırlarda Anadolu’nun dört bir yanına ait geleneksel ürünler sergilenecek, yöresel tatlar Gazianteplilerle buluşturulacak. Festival; kültürel paylaşımı teşvik etmenin yanı sıra şehirde yaşayan vatandaşlar arasında kardeşlik ve toplumsal uyumu da güçlendirmeyi amaçlıyor.

Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde organize edilen bu kültür şöleni, her yıl büyüyerek devam ediyor. Geçmiş yıllarda düzenlenen festivaller de bu kültürel mirasın nasıl güçlenerek sürdüğünü ortaya koyuyor.

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE HEMŞEHRİ DERNEKLERİ FESTİVALİ

Hemşehri Dernekleri Festivali, ilk kez 10-13 Haziran 2010 tarihleri arasında düzenlendi. Gaziantep’te yaşayan farklı şehirlerden vatandaşların kaynaşmasını hedefleyen bu ilk buluşmayla birlikte festivalin temelleri atıldı. Geniş katılım ve ilgi gören organizasyon, bir sonraki yıl daha da büyüyerek 25-29 Mayıs 2011 tarihlerinde yeniden gerçekleştirildi ve yaklaşık 15 bin kişiyi bir araya getirdi.

2012 yılında festival, 31 Mayıs–3 Haziran tarihleri arasında düzenlendi. Bu yıl 40 hemşehri derneği katılım gösterdi ve 55 bin kişinin ziyaret ettiği renkli bir kültürel buluşma gerçekleşti. Festival, şehirdeki kültürel mozaiği yansıtması açısından büyük beğeni topladı. 2014 yılında ise 12-15 Haziran tarihlerinde düzenlenen organizasyon, 33 bin 200 kişiyi ağırlayarak yine yoğun bir ilgiye sahne oldu.

2015 yılına gelindiğinde 20-24 Mayıs tarihleri arasında yapılan festivalde, 41 dernek ile birlikte ilçe belediyeleri ve çeşitli sivil toplum kuruluşları da yer aldı. Bu organizasyonda 35 bin kişi alanda buluştu ve kültürel dayanışma daha da pekiştirildi. Pandemi sonrası ilk kez düzenlenen 2022 yılı festivalinde ise 24-26 Haziran tarihleri arasında 50’den fazla hemşehri derneği bir araya geldi. Üç gün süren etkinlikleri 45 bin kişi ziyaret etti.

2023 yılı festivali 3-6 Ağustos tarihleri arasında yapıldı. 70 derneğin katıldığı organizasyon, 30 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırladı. 2024 yılına gelindiğinde ise 1-4 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen 8’inci festival, şimdiye dek en yüksek katılıma sahne oldu. 47 derneğin yer aldığı ve 200 bin kişinin ziyaret ettiği etkinlik, festival tarihinin rekorunu kırarak büyük ilgi gördü.

Kaynak:Haber Merkezi

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
GİBTÜ Uluslararasılaşma Vizyonuyla BüyüyorÖnceki Haber

GİBTÜ Uluslararasılaşma Vizyonuyla Büyüy...

Yılmaz: Herkes İçin Yaşanabilir Bir Şehitkamil İçin ÇalışıyoruzSonraki Haber

Yılmaz: Herkes İçin Yaşanabilir Bir Şehi...

Yorum Yazın

Şahinbey’de Kadınlara Yönelik Geniş Katılımlı Kanser Taraması Etkinliği
Çimko’ya “Yılın En Başarılı Yüksek Getirili Tahvil İhracı” Ödülü
Gaziantep'te 5 Aralık'ta elektrik kesintisi olacak yerler
NTB’den Eğitime Modern Laboratuvar Desteği
Gaziantep'te yardım yapma vaadiyle dolandırıcılık!
Gaziantep’te korkunç olay! Henüz 20 yaşındaydı...
Gaziantep'te yeni OSB Hastanesi hizmete açıldı
Başkan Şahin, şehir yaşamına katkı sunan büyükşehir belediye başkanları arasında birinci oldu
Gaziantep, kasım ayında 837 milyon 860 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi
Başkan Ünverdi kasım ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi
49 kişinin yakınları tahliyeye tepki gösterdi
Gaziantep FK, kupada tur atladı
Ressam Azmi Atilla SANKO Sanat Galerisi’nde Sergi Açacak
Yıldırım: Hedefimiz Türkiye ihracatından %4 pay almak
Proje Ulaşımda Bölgeye Yeni Nefes Olacak
Gaziantep Büyükşehir’in Yeni Konut Müjdesi’nin Şartları Belli Oldu
Güneydoğu Anadolu Kasım Ayını 998,7 Milyon Dolarlık İhracatla Tamamladı
Gençler, Nizip Belediyesi Bilim Merkezi’nde sınavlara hazırlanıyor
Eşi eleman bulamayınca kentin tek kadın çaycısı oldu
Yılmaz’dan Ankara önemli temaslar