Gaziantep'in Temmuz Ayı İhracatı 1,0 Milyar Dolar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gaziantep'in Temmuz Ayı İhracatı 1,0 Milyar Dolar
Abone ol
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), 2026 yılı temmuz ayına ilişkin ihracat verilerini kamuoyuyla paylaştı.

Açıklanan verilere göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden temmuz ayında 1,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirilirken, geçen yılın aynı ayına göre ihracatta %19,3 oranında değişim kaydedildi. Gaziantep'in temmuz ayı ihracatı ise 1,0 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Yılın ilk yedi ayında bölge ihracatı 7,1 milyar dolara, Gaziantep'in ihracatı ise 6,0 milyar dolara ulaştı. Aynı dönemde hububat, tekstil ve halı sektörlerinde ihracat artışı dikkat çekerken, kuru meyve sektöründe ise farklı bir seyir izlendi. Bölgeden en fazla ihracat yapılan ülkeler ve öne çıkan ürün grupları, Güneydoğu Anadolu'nun uluslararası pazarlardaki güçlü konumunu koruduğunu bir kez daha ortaya koydu.

Temmuz ayında bölgedeki diğer illerin ihracat performansları ise şu şekilde gerçekleşti: Kahramanmaraş 124,0 milyon dolar, Mardin 119,8 milyon dolar, Şanlıurfa 39,7 milyon dolar, Malatya 20,7 milyon dolar, Diyarbakır 22,1 milyon dolar, Kilis 14,1 milyon dolar ve Adıyaman 12,1 milyon dolar.

Küresel Ticaretin Değişen Dinamiklerine Ayak Uydurmalıyız

GAİB Koordinatör Başkanı Mete Akcan, küresel ticarette yaşanan dönüşüme ve uluslararası pazarlardaki rekabet koşullarına dikkat çekerek ihracatçıların değişen koşullara uyum sağlayabilmesi için yürütülen çalışmaların aralıksız sürdüğünü ifade etti. Birlikler tarafından düzenlenen faaliyetlerin firmaların yeni iş bağlantıları kurmasına, mevcut pazarlardaki etkinliğini artırmasına ve farklı pazarlara açılmasına önemli katkılar sunduğunu belirten Akcan, ihracatın sürdürülebilir büyümesi için sektör temsilcileriyle birlikte çalışmaya devam ettiklerini söyledi.

Sektörlerimizde Küresel Açılımı ve Tasarım Çalışmalarımızı Sürdüreceğiz

Temmuz ayında bölgesel ihracatı desteklemeye yönelik çalışmalar yoğun bir programla devam etti. Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen DOKU Kumaş Tasarım Yarışması'nın birinci jüri değerlendirmesi GAİB hizmet binasında gerçekleştirildi. Jüri üyeleri, tasarım odaklı üretimin ve katma değeri yüksek ürün geliştirmenin ihracatta rekabet gücünü artırdığına dikkat çekerek yarışmanın sektöre yeni bir vizyon kazandırmayı sürdürdüğünü vurguladı.

Öte yandan Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Asya pazarındaki etkinliğini artırmak amacıyla Çin'in Şanghay ve Guangzhou şehirlerinde kapsamlı bir Sektörel Ticaret Heyeti Programı düzenledi. Program kapsamında bölge firmalarının yeni iş birlikleri geliştirmesi ve Çin pazarındaki ticari ilişkilerini güçlendirmesi amacıyla çok sayıda ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi.

ABD Pazarındaki Vergi Düzenlemeleri İhracatı Etkileyebilir

Küresel ticarette yaşanan güncel gelişmeleri de değerlendiren GAİB Koordinatör Başkanı Mete Akcan, ABD pazarında uygulamaya alınan yeni vergi düzenlemelerinin hem bölge hem de Türkiye ihracatı açısından dikkatle takip edilmesi gerektiğini ifade etti. Söz konusu düzenlemelerin ihracatçıların maliyetleri üzerinde ilave yük oluşturabileceğine dikkat çeken Akcan, değişen küresel ticaret koşullarına uyum sağlayacak adımların önemine vurgu yaptı.

Akcan değerlendirmesinde, "Türkiye’ye uygulanacak yüzde 12,5 oranındaki ek gümrük vergisi, ABD’li ithalatçıların maliyetlerini artırırken Türk ihracatçısının mevcut pazar payını korumasını da zorlaştıracaktır. Rakiplerimize uygulanan oranlara da baktığımızda Arjantin, Bangladeş, Kamboçya, Kanada, Hindistan, Endonezya, Ürdün, Malezya, Meksika, Pakistan ve Birleşik Krallık gibi ülkelere %10 olarak uygulanacak olan ek verginin Türkiye’nin rekabet gücünü azaltacağı açıktır. Küresel ticarette yaşanan gelişmeleri yakından takip ederek ihracatçılarımızın rekabet gücünü koruyacak çalışmaları sürdürmeye devam ediyoruz. Katma değerli üretimin artırılması, tasarım odaklı yaklaşımın güçlendirilmesi ve ihracatçılarımızın mevcut destek mekanizmalarından etkin şekilde faydalanması, ihracatımızın sürdürülebilir büyümesi açısından büyük önem taşımaktadır. Kamu kurumlarımız ve sektör temsilcilerimizle iş birliği içerisinde yürüttüğümüz çalışmaların önümüzdeki dönemde olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Merkezi

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ÇİKOLATA KİSTİ GEBELİK ŞANSINI ETKİLEYEBİLİRÖnceki Haber

ÇİKOLATA KİSTİ GEBELİK ŞANSINI ETKİLEYEB...

Ünverdi temmuz ayı ihracat rakamlarını değerlendirdiSonraki Haber

Ünverdi temmuz ayı ihracat rakamlarını d...

Yorum Yazın

Akın Çalışıcı Taekwondo Federasyonuna sponsor oldu 
Eşinin açtığı boşanma davası sonrası villasını ve aracını ateşe veren mimar hayatını kaybetti
Dalında Üzüm, Hesapta Zarar: Meriç’ten İktidara 62 Bin Liralık Soru
İhracatçının Rotasında Zorunlu Makas Değişimi
Günaltı Mahallesi, Nizip’in Sebze İhtiyacının Büyük Bölümünü Karşılıyor
Cilvegözü Tır Parkı Açıldı: Bakan Bolat Açtı
NTO Heyeti Cilvegözü Tır Parkı Açılış Töreni’ne Katıldı
Vicdansızlar! 4 kişi engelli kıza tecavüz etti
Gaziantep Siyasetinde Taşlar Yerinden Oynadı: Gürban İstifa Etti
Gaziantep'te 14 Ağustos'ta Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
İYİ Parti’de Gaziantep Teşkilatlarına Yönelik Eleştiriler: “Daha İyi Yönetilmeliydi”
Bakanlığın kalbi Gaziantep’te atacak
Gaziantep Şehir Hastanesi'nde dizden alınan doku omuza nakledildi
7’nci Rumkale Festivali başlıyor
Otoyolda plaka gizleyerek seyreden araca 140 bin TL ceza
“Stratejik Hayat: Daha Çok Konuşmak Değil, Daha Doğru Düşünmek İçin…”
Güneydoğu İhracatçısının Geleceği İçin Başkentte Kritik Temaslar!
Gaziantep Büyükşehir'de Abdullah Aksoy heyecanı 
Yok artık! Gaziantep'te akıl almaz görüntü
Gaziantep'te 13 Ağustos'ta Elektrik Kesintisi Olacak Yerler