
Gaziantep’te hem yetişkin hem de çocukları sarsan grip vakalarında artış yaşanıyor. Kamu hastaneleri ile üniversite hastanesinin hem acil servisleri hem de yoğun bakım üniteleri dolup taşarken, özel hastaneler artan hasta sayılarını fırsatçılığa çevirdi.
Özel hastaneler parası olan hastayı kabul ederken, parası olmayanı da ‘yerimiz dolu’ diyerek kabul etmiyor. Nedeni ise SGK’nın 2022 yılındaki ücretleri revize etmemesi ve artan maliyetlerin olması. Yaşanan bu olumsuz durumun ceremesini de vatandaş çekiyor.
GAZİANTEP’TE BU ÇAĞRIYA KULAK VERİLMİYOR
Özel hastanelerin acil servislerine giden ve yoğun bakımda yatan hastalar yüklü miktarda tedavi masrafları ile karşı karşıya kalabiliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanlığı'nın ‘özel hastanelerin acil servislerin ve yoğun bakımlarının ücretsiz olduğu’ yönündeki söylemlerinin Gaziantep’te gerçeği yansıtmadığı vurgulayan vatandaşlar www.memohaber.com aracılığıyla Vali Davut Gül’ü, milletvekillerini, İl Sağlık Müdürlüğü ve SGK Gaziantep İl Müdürü’nü bu konuda denetim yapmaları konusunda çağrıda bulundu.
KIRMIZI ALANDAN YEŞİL ALANA YÖNLENDİREREK FARK ÜCRETİ ALIYORLAR
Özel hastanelerin acil servislerine ve yoğun bakıma başvuran hastalardan istenen ücretler tepkilere neden oluyor. İddiaya göre özel hastanelerde acil olduğu halde hastayı kırmızı alandan yeşil alana yönlendirerek hem devletten hem hastadan fark ücreti alınıyor.
ACİL DURUMDA ÜCRET TALEP EDENİ ŞİKÂYET EDİN
Acil olarak hastaneye başvuran hiç kimseden ücret alınmıyor fakat doktor kontrolü sonrasında acil durum kabul edilmeyenlerden ücret alınıyor. Sağlık Uygulama Tebliği'nin(SUT) katılım payı alınmayacak sağlık hizmetleri ile ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetlerine ilişkin maddelerine göre; SGK ile sözleşmeli veya sözleşmesiz sağlık hizmet sunucuları tarafından sunulan acil sağlık hizmetlerinden dolayı kişilerden katılım payı ve ilave ücret alınmıyor. Hastane tarafından vatandaşa sunulan acil sağlık hizmetleri dolayısıyla herhangi bir ücret alınması halinde, tedavi gören ve ücret ödeyen kişi bulunduğu ildeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne ya da CİMER'e şikâyet'te bulunabilir.
FİYATLAR 2’YE KATLANDI !
Kamu ve üniversite hastanelerinin acillerinde yaşanan yoğunluk sebebiyle özel hastanelerde normal oda fiyatı 1500 TL ile 3500 TL arasında değişiklik gösteriyor. Adeta 5 yıldızlı otel fiyatı ile yarışıyor
Diğer yandan soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyona bağlı olarak özel hastanelerin acil servisinde iğne ve serum yaptırmaya gittiklerinde ücret alınmamasına rağmen astronomik rakamlarla karşılaşıyorlar.
PARAN VARSA YOĞUN BAKIMDA YER VAR !
Gribal enfeksiyonların artmasıyla birlikte kentteki hastanelerin yoğun bakım üniteleri de dolmaya başladı. SGK özel hastanelere yoğun bakımda yatan II. Basamak bir hastanın ilaçlar dahil 1.559 TL, III. Basamak bir hastanın ise ilaçlar dahil 2.936 TL fark ödemesi gerçekleştiriyor. Ancak özel hastaneler SGK’nın ücretleri revize etmediği ve tedavi giderlerinin maliyetlerinin artmasından nedeniyle bu fiyatı az buldukları için hastalardan 3000 TL ile 3500 TL arasında günlük ekstra ücret talep ediyor. Bazı özel hastaneler yoğun bakımda yerimiz yok diyerek hasta kabul etmezken, sadece ücret farkını ödemeyi kabul eden hastaların yatışını kabul ediyorlar.
YETKİLİLERİ GÖREVE ÇAĞIRDI
Yaşanan bu fahiş fiyat artışından dolayı vatandaşlar sıkıntı yaşadıklarını dile getirirken vali, milletvekilleri, İl Sağlık Müdürlüğü ve SGK Gaziantep İl Müdürlüğü’nü denetim yapmaları konusunda çağrı yaptılar.
SAĞLIK MÜDÜRÜLÜĞÜ VE SGK İL MÜDÜRÜLÜĞÜNÜ GÖREVE DAVET EDİYORUZ
Vatandaşlar özellikle İl Sağlık Müdürlüğü ve SGK İl Müdürlüğü yetkililerinin bu mağduriyetlerin neticelendirilmesi konusunda bir üst mercileri ile görüşüp bu duruma bir an önce çözüm bulunmasını istedi.
SUT ÜCRETLERİNE ZAM YAPILMADI
Öte yandan özel hastane yetkilileri maliyetlerin arttığını ve bakanlığın SUT ücretlerine henüz yapmamasından dolayı çok sıkıntı yaşadıklarına dikkat çekti.
HANGİ DURUMLARDA FARK İSTENMEZ?
SGK ile sözleşmesi bulunan, özel hastaneler ile vakıf üniversitesi hastaneleri normal zamanlarda her iş ve işlem için (SGK'nın bizim için bu hastaneye ödediği sağlık hizmet bedelinin) yüzde 90 oranına kadar fark isteyebilmektedir ama aşağıda sıralanan hallerde hiçbir sağlık kurumu ve kuruluşu TEK KURUŞ bile fark isteyemez. Bunlar;
■ Acil servislerde sunulan sağlık hizmetleri ile acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri,
■ Yoğun bakım hizmetleri,
■ Yanık tedavisi hizmetleri,
■ Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri),
■ Yenidoğana verilen sağlık hizmetleri,
■ Organ, doku ve hücre nakilleri,
■ Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri,
■ Diyaliz tedavileri, kardiyovasküler cerrahi işlemleridir. Bu iş ve işlemlerden ilave ücret alınamaz.
ACİLLER DE FARK İSTEYEMEZLER
Yukarıda Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme yapmış hastanelerin hangi hallerde fiyat farkı isteyemeyeceğini sıraladık ama bu arada SGK ile sözleşme imzalamayan özel hastaneler de vardır. Bu özel hastaneler ise acil hallerde sizlerden tek kuruş fark isteyemezler. Kanun'un 73'üncü maddesine göre; "...acil haller dışında sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucularından kişilerce satın alınan sağlık hizmeti bedelleri Kurumca ödenmez. Sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucularından acil hallerde alınan sağlık hizmeti bedeli, 72'nci madde gereği sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları için belirlenen bedeller esas alınarak genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere fatura karşılığı ödenir. Sözleşmeli ve sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucuları, acil hallerde, sözleşmeli sağlık hizmetleri sunucuları ise Kurumun belirlediği sağlık hizmetleri için genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden veya Kurumdan herhangi bir ilave ücret talep edemez..."
Mesela, SGK ile sözleşmesi olmayan bir hastanenin önünde trafik kazası geçirdiniz ve sizi yaralı halde apar topar buraya götürdüklerinde bu hastanede tedavi olduktan sonra GSS'li olduğunuzu (ki herkes GSS'lidir) beyan ettiğinizde hastane kendi fiyatlarını değil SGK'nın fiyatlarını dikkate alarak size değil SGK'ya fatura kesmek zorundadır. Bu fatura bedelini de gidip SGK'dan tahsil edebilir, sizden isteyemez.
Kaynak:Haber Merkezi
Yorum Yazın