Gaziantep Büyükşehir, Ürettiği Sertifikalı Tohumların Dağıtımına Başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gaziantep Büyükşehir, Ürettiği Sertifikalı Tohumların Dağıtımına Başladı
Abone ol
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından sertifikalı buğday tohumunun yaygınlaştırılması için başlatılan çalışmayla Nurdağı’ndaki çiftçilere 171 ton makarnalık buğday tohumunun dağıtımı yapıldı.

Çimlenme kabiliyeti ve bölge şartlarına uyumu yüksek olan sertifikalı tohumun ekimini yaygınlaştırmak için çalışma yürüten ve tohumun üretimini ilk yapan belediye olan Büyükşehir Belediyesi, bu yıl 1100 ton makarnalık Türköz sertifikalı buğday tohumunun üretimi yaptı.

 Üretilen buğday tohumlarının Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanlığı tarafından 8 ilçede ekim yapan çiftçilere dağıtımı için ilk durak Nurdağı’nda bulunan Tek Yürek Meydanı oldu. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in de katıldığı dağıtım programında Nurdağı’nda üretim yapan çiftçilere 2 milyon 500 bin TL değerinde 171 ton buğday tohumu dağıtıldı.

 Dağıtımı yapılan sertifikalı tohumların çiftçilerin ekim yapacağı alanda kullanacağı tohum miktarında yüzde 25‘e varan verim artışı ve tasarruf sağlayarak tohum maliyetini düşürülmesi ön görülüyor. 

 ŞAHİN: TOPRAĞIN VERİMİNİ ARTTIRMAK ELİMİZDE

 Dağıtım programında konuşma yapan Başkan Fatma Şahin, deprem döneminde Nurdağı’nda yapılan çalışmalar ve afet sürecinde yaşananlara değinerek şunları söyledi:

 “Her gün iyileşiyoruz. Çok daha güzel günleri inşa edeceğiz. Yeni Nurdağı’nı inşa ederken en önemli kısım yeşil ekonomi. Toprak ana, yar, vatandır. Toprağın verimini arttırmak elimizde. Çiftçi kartı bu konuda önemli. İlerleyen günlerde mazot desteğimiz başlayacak. Hızlı bir şekilde mazotlarını çiftçilerimiz alması gerek ve ekilmeyen, sulanmayan toprak bırakmamamız gerekiyor.”

 DOĞRU, TOPRAĞA UYGUN TOHUMU ÇIKARMAMIZ, SULAMAMIZ GEREKİYOR

 Başkan Şahin, konuşmasının devamında ilk destekleri vermeye başladığında her ilçenin tarımda isteklerinin farklı olduğunu fark ettiklerini aktararak sözlerine şöyle devam etti:

 “Olaya bilimsel yaklaşmak gerektiğini biliyorduk. Her ilçenin farklı ürünleri var. Toprak analizleri yapıyoruz. Ne yetişir bunu tespit ediyoruz. Küresel ısınma hat safhada. Buna hızlıca tedbir almamız gerekiyor. Bunun için de yeşil politikalarla yönetmemiz gerekiyor. Bizim bu üretimi bir ekonomiye çevirmemiz gerekiyor. Değer ve kıymet vermek önemli. Buraya uygun buğday ekmemiz gerekiyor. Bunun için doğru, toprağa uygun tohumu çıkarmamız, sulamamız ve yeşil ekonomiyle çiftçimizin cebinin rahatlaması gerekiyor.”      

  Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanı Kenan Seçkin ise törende sertifikalı tohumun diğer tohumlara göre farkını ve avantajını anlatarak Nurdağı’na sulama kanalı, gübre dağıtımı, mazot yardımı gibi diğer desteklerden bahsetti.

 Dağıtım törenine ayrıca Nurdağı Kaymakamı İsmail Alsancak, Nurdağı Belediye Başkanı Yakup Bahar, Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Nihat Deme, Gaziantep Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, Nurdağı Ziraat Odası Başkanı Kemal Belpınar ve Nurdağı’nda yaşayan çiftçiler katıldı.

Kaynak:Haber Merkezi

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Fadıloğlu: Rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyorumÖnceki Haber

Fadıloğlu: Rahmet, minnet ve şükranla yâ...

Gaziantep'te uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklamaSonraki Haber

Gaziantep'te uyuşturucu operasyonu: 2 tu...

Yorum Yazın

Zor Virajda Büyük Kayıp! Merinos 3-0 Mağlup
Gaziantep FK’da Sorescu’ya Cerrahi Müdahale
Gaziantep'te 3 Şubat'ta Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
GAİB 2026 Yılının İlk İhracat Verilerini Açıkladı
Volkan Group Hokeyde Türkiye Şampiyonluğuna Yürüyor
Ünverdi: "Ocak ayında Gaziantep'ten 781 milyon 987 bin dolarlık ihracat yapıldı"
Başkan Umut Yılmaz’dan Berat Kandili mesajı
Oto Hurdacılar, Dökümcüler ve Kasacılar Odası seçime gitti
Asrın felaketinde güçlenen hayatlar Gaziantep’te buluştu
Çimsa’dan ihracata 1,5 milyar $’lık katkı
Gaziantep Futbol Kulübünde ayrılık!
 Gaziantep'te 22 kilo reçine esrar ele geçirildi: 2 şahıs tutuklandı
Gaziantep’te hastalara refakatçi desteği başlıyor
 GTB’den Mısır’da tarım ve gıda odaklı iş birliği hamlesi
Gaziantep'te ‘kaynak' yapan 775 sürücüye 964 bin TL ceza
Gaziantep'te Trafik Güvenliği İçin El Ele
Bal Üreticileri Birliği çalışmalara başladı
NTO Başkanı Özyurt, Türkiye–Mısır Oda ve Borsalar İş Birliği Forumu’na Katıldı
Gaziantep’te Esnafa Tabela Dayatması
Başarılı başkan yeniden aday olmayacağını açıkladı