Dr. Beytullah Şahin’den Meme Kanseri Farkındalık Çağrısı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dr. Beytullah Şahin’den Meme Kanseri Farkındalık Çağrısı
Abone ol
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Ekim ayı, “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” olarak kabul edilmektedir. Bu kapsamda, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve medya kuruluşları iş birliği ile toplumumuzda farkındalık artırıcı etkinlikler düzenlenmektedir.

Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türüdür ve ülkemizde her yıl yaklaşık 27 bin kadına bu hastalık tanısı konulmaktadır. Her 18 kadından biri yaşamı boyunca meme kanserine yakalanma riski taşımaktadır. Bu nedenle meme kanseri, özellikle erken teşhis ve düzenli taramalarla kontrol altına alınabilen ve başarıyla tedavi edilebilen önemli bir sağlık konusudur.

Erken Teşhisin Hayati Önemi

Meme kanserinde erken dönemde çoğu zaman belirti görülmez. Bu yüzden kadınlarımızın tarama programlarına katılması hayati önem taşımaktadır. Memede ele gelen ağrısız kitle, meme şeklinde veya cildinde değişiklikler, meme ucundan gelen kanlı akıntı gibi bulgular görüldüğünde ise vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Meme kanserine yol açan risk faktörleri arasında tütün ve alkol kullanımı, hareketsiz yaşam, geç doğum, emzirmeme, fazla kilolu ya da şişman olmak ve genetik faktörler yer almaktadır. Sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite, tütün ve alkolden uzak durma gibi yaşam tarzı değişiklikleriyle bu risklerin önemli ölçüde azaltılabileceği unutulmamalıdır.

Ücretsiz Taramalarla Erken Tanı İmkânı

Sağlık Bakanlığımız tarafından yürütülen Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) aracılığıyla kadınlarımıza ücretsiz meme kanseri taramaları yapılmaktadır. 40-69 yaş aralığındaki kadınlarımız, her iki yılda bir mamografi çekimi ile erken teşhis imkânına sahiptir.

Bu kapsamda ilimizde kanser taramalarını güçlendirmek amacıyla son teknoloji ürünü 2 yeni Dijital Mamografi cihazı kurulmuştur. Şahinbey Selma Adnan İnanıcı Sağlıklı Hayat Merkezi ile Şehitkamil Abdülkadir Konukoğlu Sağlıklı Hayat Merkezi (Güvenevler KETEM) bünyesinde hizmete sunulan cihazlarla daha geniş bir nüfusa ulaşılması hedeflenmektedir.

Gaziantep’te halihazırda 3 KETEM birimi faaliyet göstermektedir:

  • 1 No’lu KETEM (Binevler),
  • 2 No’lu KETEM (Abdülkadir Konukoğlu Sağlıklı Hayat Merkezi, Güvenevler),
  • Nizip KETEM (Nizip Sağlıklı Hayat Merkezi).

Bu merkezlerde Meme, Kolon ve Rahim Ağzı kanseri taramaları yapılmaktadır. Ayrıca yakın zamanda Selma Adnan İnanıcı Sağlıklı Hayat Merkezi ve Cumhuriyet Sağlıklı Hayat Merkezinde de tarama hizmetlerine başlanacaktır.

Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarır. Tüm kadınlarımızı düzenli taramalarını yaptırmaya, sağlıklı yaşam alışkanlıklarını benimsemeye ve kendi sağlıklarına sahip çıkmaya davet ediyorum.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 2
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şahinbey Belediyesi Ekim ayı meclis toplantısı yapıldıÖnceki Haber

Şahinbey Belediyesi Ekim ayı meclis topl...

Gaziantep'te 2 Ekim de elektrik kesintisi olacak yerlerSonraki Haber

Gaziantep'te 2 Ekim de elektrik kesintis...

Yorum Yazın

Gaziantep'te 5 Aralık'ta elektrik kesintisi olacak yerler
NTB’den Eğitime Modern Laboratuvar Desteği
Gaziantep'te yardım yapma vaadiyle dolandırıcılık!
Gaziantep’te korkunç olay! Henüz 20 yaşındaydı...
Gaziantep'te yeni OSB Hastanesi hizmete açıldı
Başkan Şahin, şehir yaşamına katkı sunan büyükşehir belediye başkanları arasında birinci oldu
Gaziantep, kasım ayında 837 milyon 860 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi
Başkan Ünverdi kasım ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi
49 kişinin yakınları tahliyeye tepki gösterdi
Gaziantep FK, kupada tur atladı
Ressam Azmi Atilla SANKO Sanat Galerisi’nde Sergi Açacak
Yıldırım: Hedefimiz Türkiye ihracatından %4 pay almak
Proje Ulaşımda Bölgeye Yeni Nefes Olacak
Gaziantep Büyükşehir’in Yeni Konut Müjdesi’nin Şartları Belli Oldu
Güneydoğu Anadolu Kasım Ayını 998,7 Milyon Dolarlık İhracatla Tamamladı
Gençler, Nizip Belediyesi Bilim Merkezi’nde sınavlara hazırlanıyor
Eşi eleman bulamayınca kentin tek kadın çaycısı oldu
Yılmaz’dan Ankara önemli temaslar
Arabanlı çiftçilere, 2026 Yılı ÇKS Başvuruları uyarısı
Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde Yapay Zeka Zirvesi gerçekleştirildi