
Tüp Bebek tedavilerinde vatandaşları özel merkezlere mecbur bırakmamak adına, 2018 yılında Gaziantep Valiliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye’sinin desteği, dönemin Hastane başhekimi Prof. Dr. Ilgın Türkçüoğlu’nun çabaları ile kurulan Tüp Bebek Merkezi’nde, Gaziantep Cengiz Gökçek Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Fatma Coşkun, Tüp bebek Merkezinden Sorumlu Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Sinem Ordu’nun ve üniversite yönetiminin çabaları ile bir yılı aşkın süredir Gaziantep’te Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezi aktif halde hizmet veriyor.
Üniversite Hastanesi’ndeki yoğun mesaisine ek olarak, vatandaşlara devlet hastanesi koşullarında tüp bebek tedavisi sunmak amacıyla Gaziantep Cengiz Gökçek Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi Bünyesindeki üremeye yardımcı tedavi biriminde de görev yapan Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neslihan Bayramoğlu Tepe, Memohaber Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Taşçı'nın konuğu oldu.
KISIRLIK ASLINDA ÖNEMLİ BİR HALK SAĞLIĞI SORUNU
Halk arasında kısırlık olarak bilinen ''infertilite'' hakkında bilgiler veren Neslihan Bayramoğlu Tepe,''Kısırlık, herhangi bir korunma yöntemi kullanmayan çiftlerde, bir yıl düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebelik oluşmaması olarak tanımlanıyor. Bu süreyi, 35 yaşın üstündeki kadınlarda 6 ay olarak belirliyoruz.
Çünkü yaş kısırlık tedavilerinde en önemli konu. Artan kadın yaşı ile birlikte yumurtalık fonksiyonları da bozulduğu için, hem kısırlık oranları hem de kısırlık tedavilerine alınan yanıt oranları azalıyor. Kısırlık nedenlerinin %30’unu kadına, %30’unu erkeğe ve %30’unu hem erkek hem kadına ait nedenler oluşturuyor. Bu nedenle kısırlık tedavilerinde sadece kadını değil erkeği de değerlendirmek gerekiyor. Toplumda kabaca her 10 çiftten 1-2’sini etkileyen kısırlık durumu, günümüzde evlilik yaşının daha ileri yaşlara ilerlemesi, artan obesite yani fazla kilolu olma durumu, sigara kullanımı, stres gibi faktörlerin de etkisi ile daha sık görülmeye başlandı''dedi.
TÜP BEBEK HER ÇİFTE UYGULANAMAZ
Neslihan Bayramoğlu Tepe, tüp bebek tedavisinin her çifte uygulanacak bir yöntem olmadığının altını çizerek, çiftlere sigara kullanılmaması gerektiği ve fazla kilolardan kurtulmaları gerektiği yönünde tavsiyelerde bulunarak,''Evli çiftlerin yaklaşık %80’inde 1 yıl içinde gebelik durumu gerçekleşmektedir. Bu nedenle kısırlık tanı ve tedavi sürecine geçmeden önce mutlaka bir yıllık korunmasız ilişki durumunu sağlamak gerekiyor. Eğer gebelik oluşmazsa bu aşamadan sonra çiftlerin tetkik edilmesi ve tedaviye başlanması gerekiyor. Bazen bu tedavilere gerek kalmadan stresin azaltılması, fazla kiloların verilmesi, sigara kullanımın bırakılması ile kendiliğinden gebelik oluşabiliyor''şeklinde konuştu.
KADIN YAŞI EN ÖNEMLİ PARAMETRE
Tüp Bebek tedavilerinde başarıyı etkileyen birçok parametre olduğunu aktaran Neslihan Bayramoğlu Tepe, kadının yaşının en önemli unsurlardan birisi olduğunu kaydederek,''Bunlardan en önemlisi kadın yaşıdır.
Kadın yaşının 35 yaşının üstünde olmasıyla, özellikle 40 yaşından sonra tedaviye yanıt alma ya da sağlıklı embriyo elde etme şansımız önemli oranda azalıyor. Bu nedenle henüz evlenmemiş genç kadınlara da özellikle yumurta rezervleri düşükse, ileride gebelik şansını koruma altına alabilmek adına yumurta toplatma işlemini öneriyoruz. Tüp Bebek tedavilerinde başarıyı etkileyen bir çok parametre bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi kadın yaşıdır. Yumurtalık rezervi, kısırlığa neden olan altta yatan faktör, Kısırlık süresi, erkekte herhangi bir sperm parametresinin anormal olması, sigara kullanımı, daha önceden verilen kısırlık tedavilerine yanıt gibi birçok faktör tedavi başarısını etkiliyor. En iyi merkezlerde bile tüp bebek başarı oranları %45-50 seviyelerinde seyrediyor.
Tüp bebek sürecinde sadece yumurta geliştirmek değil, sağlıklı bir embriyo elde etmek ve bu embriyonun transferini sağlamak da çok önemli. Tüp bebek tedavi süreci bir ekip işi. Sadece toplanan yumurta sayısı değil, bu yumurtaların kalitesi, döllenme süreci, sağlıklı embriyo seçilmesi de başlı başına önem taşıyor. Bu nedenle bu tedavilerde, ‘işin mutfağı’ dediğimiz embriyoloji kısmı da çok önem taşıyor''ifadelerini kullandı.
SÜREÇ MALİYETLİ
Neslihan Bayramoğlu Tepe, sözlerini şöyle tamamladı:''Tüp bebek tedavi sürecinden her hasta devlet güvencesi ile yararlanamıyor. Tüp bebek tedavi süreci maliyetli bir süreçtir. Devlet desteği ile yani tüp bebek tedavisi önerildiğine dair raporla bu sürece dahil olmak için, kadının 23 yaşından büyük olması, 39 yaşını bitirmemiş olması, düşük yumurtalık rezervi gibi bir neden olmadığı sürece, daha önceden yapılmış 2 başarısız aşılama raporunun olması, çiftlerin mevcut evliliklerinden çocuk sahibi olmaması gerekiyor. Tüp bebek tedavi süreci çiftlerin sabırlı olması gereken, stresten uzak, başarı şansını düşürecek her türlü faktörden uzak durarak yönetilmesi gereken bir süreçtir. Bu nedenle çiftlerin birbirine desteği, hekimlerine duydukları güven duygusu olumlu bir tedavi sürecinin vazgeçilmezi diyebiliriz.''
Kaynak:Haber Merkezi
Neslihan hanimla iletişim kurabilirmiyim