Diyabetik Retinopati körlük ile sonuçlanabilen, ciddi bir göz hastalığıdır

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Diyabetik Retinopati körlük ile sonuçlanabilen, ciddi bir göz hastalığıdır
Abone ol
Diyabetik retinopati , şeker hastalığına bağlı olarak gözün görme tabakası olan retinanın hasar görmesidir. 

Gaziantep Özel Hatem Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Burak Bilgin, Diyabetik retinopati (şeker hastalığına bağlı göz bozuklukları) hakkında bilgiler verdi. 

Diyabete bağlı olarak kan şekeri seviyelerinin yükselmesi nedeniyle gözün arka tarafında yer alan retina tabakası ve onu besleyen kan damarlarında tahribatlar meydana gelir. Görme düzeyindeki azalma yavaş yavaş yıllar içinde gelişebileceği gibi, göz içi kanamalar sonrasında aniden görme kayıpları da yaşanabilir. 

Diyabet hastalarının kan şekerinin yüksek olması diyabetik retinopatiye davetiye çıkarır

Diyabet hastalarının kan şekeri seviyelerinin olması gerekenden yüksek seviyelere ulaşması ile damar yapısında tahribatlar meydana geldiğinin altını çizen Özel Hatem Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Burak Bilgin ‘. Dolayısıyla vücuttaki bütün damarlar bu durumdan etkilenirken, damar yoğunluğu çok fazla olan göz ve böbrek gibi hassas organlar bu durumdan çok daha fazla zarar görürler. Gözde retina tabakasının beslenmesini sağlayan küçük kan damarlarında hasarlar meydana gelmesi ile birlikte damar dışına sızıntı ve kanamalar başlar. Bu hasarlı ve işlev göremeyen kan damarlarını telafi etmek için yeni damar oluşumları başlar. Fakat bu yeni oluşan damarlar kanamaya ve sızdırmaya çok yatkın oldukları için bu durum yarardan çok, zarar ile sonuçlanır’ dedi. 

Diyabetik retinopati Tip 1 veya Tip 2 diyabeti olan hastalarda gelişebilir.

 Diyabet süresinin fazla olması, kan şekeri dalgalanmalarının fazla olması, beraberinde eşlik eden hipertansiyon veya yüksek kolesterol gibi rahatsızlıkların bulunması diyabetik retinopati gelişimi açısından yüksek risk oluşturur.

Diyabetik retinopati’de doğru ve erken müdahale ile körlük engellenebilir

Diyabetik retinopati tanısı düzenli yapılan göz muayeneleri ile rahatlıkla konulabilir. Göz hekimi gözün retina tabakasını inceleyerek buradaki tahribatları ve etkilenmeleri görebilir. Diyabetik retinopati tanısının erken konulması, gerekli önlemlerin alınması ve erken tedavi şansını getirir. Gerekli ve doğru müdahaleler ile hasar durdurulabilir ve körlük önlenebilir.

Diyabetik retinopatinin erken evrelerinde sadece takip yeterli olmaktadır. Herhangi bir müdahale önerilmez. İlk değişikliklerin farkedilmesi ile birlikte, ciddi önlemler alınarak, bu dönemde hastanın kan şekeri düzenlemesi ve diyet planlanması yapılır.

Diyabetik retinopatinin tedavisi hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Burak Bilgin ‘Tedavide göz içine enjeksiyon uygulamaları, retina tabakasına lazer uygulamaları yapılabilir. Çok ilerlemiş ve ciddi görme kaybı olan hastalarda vitreo-retinal cerrahi müdahaleleri yapılabilir. Diyabetik retinopati körlük ile sonuçlanabilen, ciddi bir göz hastalığıdır. Erken tanı ve müdahaleler ile diyabetik retinopati başarılı bir şekilde yönetilebilir’ dedi. 

 

Kaynak:Haber Merkezi

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
DEVA Partisi Gaziantep adayları belli olduÖnceki Haber

DEVA Partisi Gaziantep adayları belli ol...

Gaziantep’te 507 kilo uyuşturucu madde ele geçirildiSonraki Haber

Gaziantep’te 507 kilo uyuşturucu madde e...

Yorum Yazın

2-1 Ankara mağlubiyeti sonrası büyük tepki
Başkentten Elimiz Boş Dönüyoruz!
Gaziantep'te 2 Şubat'ta Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
Şahin: "Berat, gönüllerin arındığı, umudun yeniden yeşerdiği bir gece"
Şahinbey Ampute'den 4-0'lık galibiyet
Gaziantep'te felakete ramak kaldı! İstinat duvarı çöktü!
Başkan Tahmazoğlu'ndan Berat Kandili mesajı
Eklem sağlığında 'Kitosan' dönemi: Kıkırdak onarımına doğal destek
Gaziantep’te yoğun sis etkisini sürdürüyor
Silahlı yağma ve uyuşturucu ticaretinden 13 yıl cezayla aranan şahıs yakalandı
Gölbucks Konak, Gaziantep turizmine yeni bir renk kattı
Gaziantep'te seyir halindeki araç alev alev yandı
Deprem yıktı, devlet ayağa kaldırdı
Gaziantep'te market çalışanlarına saldırdı 
Şiddetli Yağmur Kazaya Neden Oldu: Hurdaya Dönen Araçtan Burnu Bile Kanamadan Çıktı
Otobüs kazası: 8 ölü, 26 yaralı
Gaziantep’te trafik canavarı dur durak bilmiyor: 6 ölü 34 yaralı
Gaziantep'te faciayı kıl payı atlattılar 
Tarla Yolunda Bırakıldı, İnceleme Başlatıldı
Gaziantep’te Sahte Parayla Hayvan Aldılar, Jandarma Yakaladı