Çocuklarda obezite ve insülin direnci: Sessiz tehlike

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çocuklarda obezite ve insülin direnci: Sessiz tehlike
Abone ol
Gaziantep Özel Hatem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bilge Tütüncüler, çocuklarda artan obezite ve insülin direnci riskine karşı aileleri uyardı.

Obezite ve insülin direnci, yalnızca yetişkinleri değil, çocukları da tehdit eden ciddi sağlık sorunları haline geldiğini ifade eden Dr. Tütüncüler, "Obezite, günümüzde tüm dünyayı etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Obezite; çocuklarda ya da yetişkinlerde, vücutta olması gerekenden fazla yağ dokusunun birikmesidir. Bu durum sağlığımızı olumsuz etkiler. Vücutta yağ dokusu arttıkça insülin direnci gelişir. İnsülin direnci arttıkça da vücut daha fazla yağ depolamaya başlar, bu da bir kısır döngü oluşturur. İnsülin direnci ve obezite çocuklarda genellikle sinsi seyreder. Bu yüzden düzenli çocuk sağlığı kontrolleri büyük önem taşır. insülin direncinin belirtilerinden bahsedecek olursak; Bel çevresinde yağlanma, sık sık acıkma ve şekerli gıdalara aşırı düşkünlük, yemek sonrası uyku hali, gün içinde sürekli yorgun hissetme, koltuk altı ve boyun bölgelerinde koyu renkli lekeler (akantozis nigrikans) şeklinde sıralayabiliriz" dedi.
"Günlük iki saatin üzerinde ekran başında zaman geçirmek riski artırır"
İnsülin direncini tetikleyen faktörlerle ilgili bilgi veren Dr. Tütüncüler, "Ailede obezite veya insülin direnci varsa çocukta da bu duruma yatkınlık olabilir. Günlük fiziksel aktivitesi bir saatin altında olan çocuklarda insülin direnci riski yüksektir. Günlük iki saatin üzerinde ekran başında (tablet, telefon, televizyon vb.) zaman geçirmek riski artırır. Yaşa göre değişmekle birlikte çocukların genellikle 9-11 saat uyuması önerilir. Geç yatmak ya da az uyumak, insülin direncine zemin hazırlar. Ayrıca obez çocuklar maalesef ki akran zorbalığına da maruz kalabiliyor. D vitamini eksikliği: D vitamini seviyesinin 30’un üzerinde olması istenir. Araştırmalar, bu değerin 50’ye yaklaşmasının insülin direncini azalttığını göstermektedir. Tip 2 diyabet: Eskiden yalnızca yetişkinlerde görülürken artık çocuklarda da yaygınlaşmaktadır. Hazır ve işlenmiş gıdalardan uzak durulmalı, fast food tüketimi sınırlandırılmalı, protein ve lif açısından zengin besinler tercih edilmeli, öğün saatleri düzenli olmalı, porsiyon kontrolüne dikkat edilmeli, çocukların günde en az 1 saat hareket etmeleri sağlanmalı. Bahçede oyun oynamak da bir aktivitedir; profesyonel spora yönlendirme de olabilir. Çocuklar, ebeveynlerini rol model alır. Ailede sağlıklı beslenme alışkanlığı varsa çocuk da bunu benimser. Evde sağlıklı atıştırmalıklar bulundurmak, çocukların abur cubura yönelmesini engeller. Düzenli sağlık kontrolleri, hiçbir şikâyet olmasa bile çocuk doktoruna düzenli kontroller için gidilmelidir. Boy, kilo takibi yapılmalı, gerekli görüldüğünde kan testleri uygulanmalıdır" şeklinde konuştu.
Obezitenin tedavi süreciyle ilgili bilgi veren Dr. Tütüncüler, "Tedavi, çocuğun durumuna göre değişir. Hafif vakalarda yalnızca yaşam tarzı değişikliği yeterli olabilir. Orta ve ağır olgularda ise beslenme uzmanı desteği ve bazı durumlarda ilaç tedavisi gerekebilir. Bu süreç mutlaka bir doktorun takibinde yürütülmelidir" diye konuştu.

Kaynak:Haber Merkezi

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gürban: Şap hastalığı mağduriyetleri hızla giderilmeliÖnceki Haber

Gürban: Şap hastalığı mağduriyetleri hız...

MHP Şehitkamil İlçe Başkanı Fevzi Değirmenci'den Bahçeli'ye ziyaretSonraki Haber

MHP Şehitkamil İlçe Başkanı Fevzi Değirm...

Yorum Yazın

Gaziantep'te 27 Nisan da Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
Gaziantep’te Yıldırım Dehşeti: Klima Alev Aldı
Nizip’te Hava Şaşırttı: Güneşli Başlayan Gün Dolu Yağışıyla Son Buldu
MHP Gaziantep’te Kılıç’tan görkemli başlangıç
Gaziantep'i dolu vurdu: Sokaklar beyaza büründü 
Ünal Akdoğan’a Yavuzeli’nden Güçlü Destek
Vahşet: Anne 2 aylık bebeğini öldürdü
Başkan Fatma Şahin ve AK Parti Şehitkamil İlçe Başkanı İsmail Güler ile Sahada Vatandaşla Buluştu
Gaziantep’te Toplu Taşımaya Zam: Yeni Tarife 1 Mayıs’ta
Gaziantep'te trafik kazası: Aynı kazada 3. Ölüm
Gaziantep’te bıçaklı olay: Sosyal medya fenomeni 'Cin Ali'yi öldüren kızı tutuklandı
CHP'lilerin sırt döndüğü çocuklar er meydanına çıktı
Başkan Şahin, çalışmaları yerinde inceledi
Genç diş hekimleri Gaziantep’te buluştu 
Gaziantep'te yine kaza: Tünel çıkışı kana bulandı 
Eyüpspor: 3 Gaziantep FK: 0! Rădoi ile İlk Maç Hüsran: Gaziantep FK Dağıldı
Kemal Ceyhan’dan yeni şarkı: “Geçmiyor”
Gaziantep’te Şaşırtan Operasyon: Piton Derisi Kitap Ele Geçirildi
Gülistan Doku Süreci Umut Verdi: Bir Anne Daha Seslendi
Prof. Dr. İrfan Koca: Hidrodiseksiyon ile ağrıya değil nedene müdahale ediyoruz