CHP'li Meriç: Kilis’te Tarım Kan Ağlıyor, Hükümet Seyrediyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP'li Meriç: Kilis’te Tarım Kan Ağlıyor, Hükümet Seyrediyor
Abone ol
CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, Kilis’te yaşanan tarımsal çöküşü gündeme taşıyarak hükümeti sert sözlerle eleştirdi.

 Kuraklık, erozyon, altyapı eksikliği ve tek ürüne bağımlılık gibi derinleşen yapısal sorunlara dikkat çeken Meriç, “Kilis’in verimli toprakları kaderine terk edilmiş durumda. Çiftçi üretiyor ama kazanan yine aracılar. Bu topraklar hak ettiği değeri alamıyor çünkü hükümet çiftçinin çığlığını duymuyor” ifadelerini kullandı.

“Antep fıstığına değil, ihmale boğulmuşuz”

Kilis’in üzüm, zeytin ve Antep fıstığı gibi stratejik tarım ürünleriyle önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Meriç, bu potansiyelin yıllardır heba edildiğini vurguladı.

“Antep fıstığının kilosu 500 lira olmuş, ama üretici yine de kazanamıyor. Bu düzende kazanan sadece aracı; çiftçi ise açlığa mahkûm ediliyor” diyen Meriç, çiftçinin en temel sorununun lojistik altyapı, soğuk hava deposu ve markalaşma eksikliği olduğunu söyledi.

Kuraklık, susuzluk ve kaderine terk edilen topraklar

Tarım raporları ve yerel üreticilerden gelen bilgiler doğrultusunda Kilis’te en büyük sorunun su kaynaklarının yetersizliği olduğunu belirten Meriç, “Yer altı su kaynakları atıl bırakılmış, modern sulama sistemleri hâlâ hayal. Bu çağda hâlâ kuru tarıma mahkûm bırakılan bir kentten söz ediyoruz. Bu vicdansızlıktır” dedi.

“Kilis tarımı hükümetin gündeminde yok”

Toprak yapısındaki bozulmalar, erozyon tehdidi, tarımsal çeşitliliğin kısıtlı kalması ve çiftçilerin modern tekniklerden mahrum bırakılması gibi sorunların yıllardır görmezden gelindiğini belirten Meriç, “Bu tablo, AKP'nin uyguladığı yanlış tarım politikalarının doğrudan sonucudur. Sorun belli, çözüm belli ama iktidar başka bir dünyada yaşıyor” diyerek hükümete yüklendi.

“Çiftçi üretiyor ama pazara ulaşamıyor”

Tarımda katma değer yaratacak yatırımların yetersizliği nedeniyle, üreticinin emeğinin karşılığını alamadığını vurgulayan Melih Meriç, “Soğuk hava deposu yok, işleme tesisi yok, nakliye pahalı. Pazarlama kanalları çökmüş. Üretici değil, aracı kazanıyor. Bu adaletsiz düzen derhâl değişmelidir” dedi.

CHP’den Yol Haritası: Çiftçi Merkezli Tarım Vizyonu

CHP’nin tarım politikalarının merkezinde üreticiyi güçlendiren, toprağı koruyan ve yerelden kalkınmayı esas alan bütüncül bir vizyonun olduğunu vurgulayan Meriç, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için bilimsel ve planlı bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu belirtti. CHP iktidarında Kilis gibi tarım kentlerinin yeniden ayağa kaldırılacağını söyledi.

“Tarım kalkınırsa Türkiye kalkınır” diyen Meriç, “Bu topraklar sadece bereket değil, aynı zamanda umut üretmeli. CHP iktidarında çiftçi emeğinin karşılığını alacak, Kilis yeniden nefes alacak” sözleriyle açıklamasını sonlandırdı.

 

Kaynak:Haber Merkezi

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Merinos A Takımı'nın sağlığı Medical Point'e emanetÖnceki Haber

Merinos A Takımı'nın sağlığı Medical Poi...

Gaziantep'te korkunç kaza! Yaralılar var Sonraki Haber

Gaziantep'te korkunç kaza! Yaralılar var...

Yorum Yazın

2-1 Ankara mağlubiyeti sonrası büyük tepki
Başkentten Elimiz Boş Dönüyoruz!
Gaziantep'te 2 Şubat'ta Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
Şahin: "Berat, gönüllerin arındığı, umudun yeniden yeşerdiği bir gece"
Şahinbey Ampute'den 4-0'lık galibiyet
Gaziantep'te felakete ramak kaldı! İstinat duvarı çöktü!
Başkan Tahmazoğlu'ndan Berat Kandili mesajı
Eklem sağlığında 'Kitosan' dönemi: Kıkırdak onarımına doğal destek
Gaziantep’te yoğun sis etkisini sürdürüyor
Silahlı yağma ve uyuşturucu ticaretinden 13 yıl cezayla aranan şahıs yakalandı
Gölbucks Konak, Gaziantep turizmine yeni bir renk kattı
Gaziantep'te seyir halindeki araç alev alev yandı
Deprem yıktı, devlet ayağa kaldırdı
Gaziantep'te market çalışanlarına saldırdı 
Şiddetli Yağmur Kazaya Neden Oldu: Hurdaya Dönen Araçtan Burnu Bile Kanamadan Çıktı
Otobüs kazası: 8 ölü, 26 yaralı
Gaziantep’te trafik canavarı dur durak bilmiyor: 6 ölü 34 yaralı
Gaziantep'te faciayı kıl payı atlattılar 
Tarla Yolunda Bırakıldı, İnceleme Başlatıldı
Gaziantep’te Sahte Parayla Hayvan Aldılar, Jandarma Yakaladı