Araban Ovası’nda makinalı pamuk hasadı buruk başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Araban Ovası’nda makinalı pamuk hasadı buruk başladı
Abone ol
Gaziantep’in Araban ilçesinde, üreticiler 2025 yılı makinalı pamuk hasadına düşük fiyat nedeniyle buruk başladı.

Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, Araban Ovası’nda makinalı pamuk hasadı yapılan bölgelerde incelemelerde bulundu. Altun, Gaziantep bölgesinin önemli pamuk üretim merkezi olan ve geçmiş yıllarda her yıl 30-35 bin dönüm pamuk ekimi yapılan Araban Ovası'nda bu yıl 15 bin dönüm ekili alanındaki makinalı pamuk hasadının buruk başlandığını söyledi.
Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, pamuğun dünya ekonomisi açısından stratejik öneme sahip bir ürün olduğunu belirterek, "Kuraklığa bağlı susuzluk ve son 4 yıldan beri üretim girdilerinin artışı dikkat çekiyor. Pamuk tarımdan sanayiye, tekstilden ihracata uzanan zincirin temel hammaddesidir. Özellikle, Araban Ovası’nın verimli ve bereketli topraklarıyla pamuk üretiminde önemli bir potansiyele sahiptir" dedi.
İklim değişikliğinden kaynaklanan kuraklığın pamuk üretimi üzerindeki etkilerine de değinen Altun, "Son yıllarda yaşanan sıcaklık artışları ve beklenen yağışların gerçekleşmemesi, tarımsal üretimde yeni denge arayışlarını beraberinde getiriyor. Bu nedenle su kaynaklarının korunması, modern sulama yöntemlerinin yaygınlaştırılması ve iklim şartlarında daha dayanıklı pamuk çeşitlerinin geliştirilmesi her zamankinden büyük önem taşıyor. Pamuk üretimindeki girdilerin her geçen yıl artarak devam etmesine rağmen, bu yılki pamuk fiyatlarının son 3-4 yıl önceki pamuk fiyatlarıyla aynı olması Arabanlı üreticilerimizi mağdur ediyor. Üreticilerimizin emeğini koruyacak politikaların devamlılığı bu anlamda büyük önem taşıyor. Türkiye’nin ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli tarım alanlarından Araban Ovası’nda tarım yapılan yaklaşık 250 bin dönüm ekim alanı kapasitesiyle her hasat döneminde ülke, bölge ve ilçe ekonomisine önemli katkı sağlanmaktadır. Araban Ovası’ndaki toprakları su ile buluşturmak için Göksu-Araban sulama projesi kapsamında Çetintepe Barajı’nın suyu ile desteklenecek olan Harmancık ve Çat Boğazı Barajlarının hayata geçirilerek sulama sistemleri, teknolojik üretim yöntemleri ve bilimsel temelli planlamalarla hem verimliliği hem de kaliteyi korumak mümkün olacaktır. Pamuk üretimindeki girdi maliyetlerinin artışı ve fiyatların düşüklüğü nedeniyle mağduriyetleri süren Arabanlı Pamuk üreticilerimiz önümüzdeki yıl pamuk üretiminden vazgeçecektir" ifadelerini kullandı.

Kaynak:İHA

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Umrelerini tamamlayan 300 kişilik ilk kafile yurda döndüÖnceki Haber

Umrelerini tamamlayan 300 kişilik ilk ka...

Uzman Doç. Dr. Aytaç, Medıcal Point Gaziantep Hastanesi’ndeSonraki Haber

Uzman Doç. Dr. Aytaç, Medıcal Point Gazi...

Yorum Yazın

Gaziantep Organize’de Yürekler Ağıza Geldi
Gaziantep'te zincirleme kaza: 7 kişi yaralandı
Gaziantep’te hava sertleşiyor! Valilikten uyarı
Gaziantep'te 31 Ocak'ta Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
Tahmazoğlu, YKS'de ilk bine giren gençlerle buluştu
Atatürk’ün Gaziantep’e gelişinin 93’üncü yıl dönümü
Nizip Kaymakamı Osman Uğurlu’dan NTO’ya Ziyaret
Gaziantep'te araba küle döndü
Gaziantep’te yangın faciası: Seyirci kalan mahalle
Gaziantep’te fabrika yangını: 2 kişi yaralandı
Aman Dikkat: Aç kalan tilki Gaziantep sokaklarında
Gaziantep’te Namus Cinayeti Davasında Karar: Baba ve Oğula Hapis
Feci Kazanın Ardından Otoyolda Trafik Normalleşiyor
Gaziantep’te Ramazan Öncesi Gıda Fiyatlarına Yakın Takip
Gaziantep’te Vicdanları Yaralayan Darp Olayı: Sanıklar İçin 15 Yıla Kadar Ceza
Gaziantep'te soba faciası: Bir aile hastanelik oldu 
Gaziantep'te sis faciası: Otoban kana bulandı 
Gaziantep’te Örnek Davranış: Kalp Masajıyla Hayata Tutundu
Gaziantep’te uyuşturucu operasyonunda 11 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Yoğun Sis Gaziantep’i Sardı, Trafikte Aksamalar Yaşandı