Zeus Tapınağı'nda ''Türk'' izleri

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Zeus Tapınağı'nda ''Türk'' izleri
Abone ol
Bilim insanları ikinci Efes olarak adlandırılan Kütahya'daki "Aizanoi Antik Kenti'nde" Türklere ait izler buldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan elde edilen bilgiye göre, kültürel yapısıyla sanat çevreleri tarafından "İkinci Efes" unvanı verilen ve dünyanın en iyi korunmuş Zeus tapınağını barındıran Aizanoi Antik Kenti'nde 2014 kazı dönemi hızlı başladı.

Antik kentte 1926 yılından bu yana zaman zaman ara verilerek yapılan kazılarda bugüne dek Anadolu'daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı, 15 bin kişi kapasiteli antik tiyatro, 13 bin 500 kişilik stadyum, iki hamam, dünyanın ilk ticaret borsa binası, sütunlu cadde, beş köprü, iki agora, nekropoller, antik bir bent, su yolları ve daha birçok yapı yeniden gün ışığıyla buluşturulmuştu.

TÜRK TARİHİ GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR
Efes, Bergama, Side gibi antik kentlerin çağdaşı olarak nitelendirilen Aizanoi'de, taşlar yine ses verdi ama bu sefer bambaşka bir tarihi dönemi, Türk tarihini anlatmaya başladı.

Haziran'da başlayan 2014 kazı sezonunun daha ilk günlerinde Zeus Tapınağı duvarlarında yapılan temizlik çalışmaları sırasında daha önce hiç görülmemiş, Çavdar Tatarlarına ait figürler ortaya çıkarıldı.

Bergama, Bithynia ve Roma egemenliğinin ardından 13. yüzyılda Çavdar Tatarlarına ev sahipliği yapan kentteki Zeus Tapınağı duvarlarına çizilen resimler bölgenin Türk dönemine de ışık tutuyor.

TARİH DUVARLARINDA DİLE GELİYOR
Tapınak duvarlarına işlenen, tuğ taşıyan süvariler,  avlananlar, kopuz çalanlar ve daha pek çok sahne Çavdar Tatarları'nın yaşam biçimlerine dair resimli kanıtlar sunuyor.

Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi'de ilk kazılar 1926 yılında Alman Arkeoloji Enstitüsünce M. Schede ve D. Krencker başkanlığında başladı.  Zaman zaman ara verilen kazı çalışmalarına 1970 yılından bu yana her yıl sistematik olarak devam ediliyor. 2014 kazı çalışmaları da Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Pamukkale Üniversitesi işbirliğiyle  Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Elif Özer başkanlığında yürütülüyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İstanbul’da Yıldızlı GecelerÖnceki Haber

İstanbul’da Yıldızlı Geceler

Emeklilere İkinci Zam MüjdesiSonraki Haber

Emeklilere İkinci Zam Müjdesi

Yorum Yazın

Gaziantep Yolunda Dehşet! Tır ile Otomobil Çarpıştı: 3 Ölü, 3 Yaralı
MHP Şehitkamil yönetimi açıklandı: İşte tek tek o isimler
MHP Şahinbey’de yönetim tamam: İşte o isimler
Gaziantep'te 3 milyonluk sahte para operasyonu: 6 gözaltı
Bayramın huzurlu geçmesi için 72 bin kişi görevde
MHP Gaziantep'te "Kurumsal Disiplin" Vurgusu: Teşkilat Gücünü Koruyor
Şehitkamil’de “Spor Şenliği”ne Yoğun İlgi
GTB Heyeti TOBB 82. Genel Kurulu’na Katıldı
Gaziantep AB Bilgi Merkezi’nden Avrupa Günü’ne Sanatsal Dokunuş
Gaziantep'te 'Narko-Alan' uygulaması: 75 araca 3 milyon TL ceza
Gaziantep'te 'Kurban Yakalama Timi' bayrama hazır
NTO, İş Dünyasının Merkezi TOBB’un 82. Genel Kuruluna Katıldı
Nizip Ticaret Borsası Heyeti TOBB 82. Genel Kurulu’na Katıldı
GAÜN Hastanesi’nde Geleneksel Bayramlaşma Töreni Düzenlendi
Gaziantep FK’da Radoi Defteri Kapanıyor mu?
Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde ‘15. Ulusal Özel Eğitim Öğrenci Kongresi’ gerçekleştirildi
Kurbanlık Dana Hastane Bahçesine Girdi, Teknik Personel Yakaladı
“Shakespeare’in İnsanları” Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde Sahnelendi
Gaziantep'te jandarmadan huzur-güven uygulaması: 673 aranan şahıs yakalandı
Gaziantep'te otomobiller kafa kafaya çarpıştı: Sürücüler yaralandı