YESEMEK için istişare toplantısı gerçekleştirildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
YESEMEK için istişare toplantısı gerçekleştirildi
Abone ol
Yesemek’in UNESCO’nun kalıcı listesinde yer alması için gerçekleştirilen çalışmalar hız kesmeden devam etti. Tarihi bölgeler arasında yer alan YESEMEK için Alan Yönetim Planı kapsamında 02.03.2020 ile 03.03.2020 tarihleri arasında bir istişare toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda, 2020-2024 yıllarında yapılması planlanan eylemler ve eylemlerin ilgili kurumlar tarafından taahhüt edilmesini ön gören sitratejik çalışmalar görüşüldü. Toplantıda ayrıca görüşülen Yesemek Göleti Projesi’nin bölgenin doğal coğrafyasına zarar vereceği görüşünde fikir birliğine varıldı.

2019 yılı Haziran ayında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin maddi desteğiyle, Gaziantep Müzesi denetiminde Gaziantep Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından Yesemek ve çevresinde başlanan arkeolojik yüzey araştırmaları hız kazandı. Bu kapsamda Yesemek Göleti projesi, Danışma ve Eşgüdüm Denetleme Kurulları’nda tartışılarak Yesemek Taş Ocağı’yla Heykel Atölyesi'ne ve bölgenin doğal coğrafyasına olumsuz etkileceği görüşün üzerinde duruldu. Projenin yeniden ele alınması ve geleceğe bırakılacak en önemli hazinelerden biri olan kültür mirasının sürdürülebilirliği konusunda oy çokluğuyla ortak görüş sağlanarak göletin yapılmaması yönünde öneride bulunuldu.

YESEMEK HAKKINDA

Eski Ön Asya’nın bilinen en eski ve en büyük Heykeltıraşlık Atölyesi ve Taş Ocağı olan Yesemek, eşi benzeri olmayan özellikleriyle 2012 yılında UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesinde yer aldı. UNESCO Dünya Kültür Mirası kalıcı liste çalışmaları ise 2016 yılında Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülerek hız kazandırıldı. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi tarafından 2 adet uluslararası sempozyum düzenlendi, alanın öneminin vurgulanması için uluslararası toplantılara katılındı, farkındalık ve tanıtım için yerel halk görüşmeleri, gençlik kampları gibi birçok faaliyet yapıldı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Taşkıran: Böbrek taşı ağrılarınızdan kurtulunÖnceki Haber

Taşkıran: Böbrek taşı ağrılarınızdan kur...

Kadın girişimciler üniversite öğrencileriyle buluştuSonraki Haber

Kadın girişimciler üniversite öğrenciler...

Yorum Yazın

14 Mayıs dünya Çiftçiler günü Gaziantep'te kutlandı 
Gaziantep’te çiftçiler gününde çiftçinin hazin sonu!
Dikkat! Gaziantep’te o yollar kapalı olacak
Otoyolda ters yönde ilerleyen sürücüye 90 bin TL ceza
Dülük Antik Kenti’nde sanat ve tarih aynı tuvalde buluştu
SANKO Okulları basketbolda şampiyon oldu
GİBTÜ ev sahipliğinde "Aile Arabuluculuğu Mekanizması Çalıştayı" düzenlendi
GTB'den ihracatta yeni nesil müşteri bulma stratejileri eğitimi
Hokeyin Volkanı Türkiye Şampiyonu, Şampiyonluk Kupası Gaziantep’e Geliyor
“Maarifin Kalbinde Çocuk” Türkü Şöleni Büyük Beğeni Topladı
Gaziantep Polisgücü Şampiyonluğu Alanya’da Kutladı
Kahraman taksiciye ödül
Gaziantep'te ulaşıma zam: İşte yeni fiyatlar
Çiçek hırsızlığı kavgasında 2 kişiyi öldüren sanık hakkında yakalama kararı çıktı
Belediye meclisinde şapkalı toplantı
Fizyoterapist Rabia Pancar Uyarıyor: “Bilinçsiz Egzersiz Sağlığı Tehlikeye Atıyor”
Hokeyde Zirvenin Adı Yine Polisgücü!
Yrem Beauty İlham Veren Bir Lansmana Hazırlanıyor
FIFA'dan Gaziantep FK'ya transfer yasağı cezası
FIFA’dan 3 Dönem Yasak: Gaziantep FK Zor Günler Yaşıyor