Türkiye'den 'İncirlik' açıklaması

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye'den 'İncirlik' açıklaması
Abone ol
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, IŞİD’le mücadele kapsamında Washington ile varılan 'İncirlik' mutabakatınaa ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Bilgiç, mutabakat çerçevesinde ABD’nin YPG’ye verdiği hava desteğinin etkili ve hızlı hale geleceğini söyleyen ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby’nin açıklamasına, “Kirby’nin bu ifade ettiği hususlar ABD ile aramızdaki mutabakatı tam olarak yansıtmamaktadır. Bu hususlar, ABD makamlarının da dikkatine getirilmiştir” diye yanıt verdi.

Bilgiç, Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlediği haftalık basın toplantısında, İncirlik Üssü’nün kullanımı için imzaya açılan gizli Bakanlar Kurulu kararının tamamlandığını belirtti. Bilgiç, “İncirlik gerekli görüldüğünde her an kullanılabilir” dedi.
Diplomatik kaynaklar, İncirlik Üssü’nin ABD ve koalisyon ülkeleri açısından Suriye’ye 500 kilometre yerine 150-200 kilometre uçuş mesafesi olması açısından önem taşıdığına dikkat çekerken, “İhtiyaç olması halinde ABD ve koalisyon güçleri Diyarbakır, Malatya ve Batman üsleri de kullanılabilecek” değerlendirmesinde bulundu.

Bilgiç ise toplantıda özetle şu mesajları verdi:

HEDEF GERİ DÖNÜŞLERİ SAĞLAMAK

“Güvenli bölge bizim baştan beri kullandığımız ve ihtiyaç olduğunu vurguladığımız bir unsur. Kapsamlı stratejinin de bir parçası. Suriye’de insani durum her geçen gün daha kötüye gidiyor. Suriyeli mültecilerin geriye dönüşlerine ilişkin bir beklentileri var. Bizim için temel hedef olan bu geri dönüşlere imkan sağlayacak gerekli koşulların sağlanması konusunda ABD ile mutabakata varıldı. DEAŞ’ın elinde bulunan bölgelerin kalıcı olarak temizlenmesinin doğal sonucu olarak güvenli bölge oluşacak.

MUTABAKAT YAZILI DEĞİL

İncirlik konusunda Hükümet Sözcümüz, Bakanlar Kurulu kararının imzaya açıldığını söylemişti. Bunun süreci tamamlandı. Bu Bakanlar Kurulu kararı ve varılan mutabakat çerçevesinde üslerin kullanılabileceğini söyledik. Gerekli görüldüğü takdirde ilgili üsler tespit edilecek. Hangi ülkelerin bu üsleri kullanacağı ABD ile ortaklaşa karar verilecek bir husus. (ABD ile mutabakata ilişkin) Yazılı anlaşma söz konusu değil. İncirlik bakanlar kurulu sonuçlandığı için gerekli görüldüğünde her an kullanılabilir. Askeri makamlar gerekli temasları yapıyorlar.

KENDİ GÜNDEMİ OLANA DESTEK YOK

(ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby’nin açıklaması) ABD ile mutabakat DEAŞ’la mücadeleye ilişkin. Mutabakatımızda PYD gibi kendi gündemi olan bir gruba yönelik destek söz konusu değildir. Bu hususlar ABD makamlarının da dikkatine getirilmiştir. ABD makamları dün yaptıkları bir background toplantıda Kirby’nin ifadelerine de ABD ile varılan mutabakata da ilişkin açıklık getirmişlerdir. Kirby’nin ifade ettiği gibi YPG güçlerine hava desteği verilmesi hususu bizim ABD ile varılan mutabakatımızın unsurlarından biri değildir.

ŞU AŞAMADA NATO’DAN BEKLENTİ YOK 

NATO’nun 4. maddesi çerçevesinde istişare talebimiz olumlu karşılandı. Bizim için önemli olan ilk aşamada NATO’yu bu konuda bilgilendirmekti. Müttefiklerimizi niye hava operasyonlarının yapıldığına ilişkin bilgilendirdik. Onlar da destek ifade ettiler. NATO’dan bu aşamada beklentimiz bu şekilde. Önümüzdeki günlerde olabilecek gelişmelere göre bu konu tekrar değerlendirilebilir. Şu aşamada başka bir beklentimiz bulunmuyor.”

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
TBMM Şafak Pavey başkanlığında olağanüstü toplandıÖnceki Haber

TBMM Şafak Pavey başkanlığında olağanüst...

ALEV ALDISonraki Haber

ALEV ALDI

Yorum Yazın

Gaziantep’te hava sertleşiyor! Valilikten uyarı
Gaziantep'te 31 Ocak'ta Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
Tahmazoğlu, YKS'de ilk bine giren gençlerle buluştu
Atatürk’ün Gaziantep’e gelişinin 93’üncü yıl dönümü
Nizip Kaymakamı Osman Uğurlu’dan NTO’ya Ziyaret
Gaziantep'te araba küle döndü
Gaziantep’te yangın faciası: Seyirci kalan mahalle
Gaziantep’te fabrika yangını: 2 kişi yaralandı
Aman Dikkat: Aç kalan tilki Gaziantep sokaklarında
Gaziantep’te Namus Cinayeti Davasında Karar: Baba ve Oğula Hapis
Feci Kazanın Ardından Otoyolda Trafik Normalleşiyor
Gaziantep’te Ramazan Öncesi Gıda Fiyatlarına Yakın Takip
Gaziantep’te Vicdanları Yaralayan Darp Olayı: Sanıklar İçin 15 Yıla Kadar Ceza
Gaziantep'te soba faciası: Bir aile hastanelik oldu 
Gaziantep'te sis faciası: Otoban kana bulandı 
Gaziantep’te Örnek Davranış: Kalp Masajıyla Hayata Tutundu
Gaziantep’te uyuşturucu operasyonunda 11 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Yoğun Sis Gaziantep’i Sardı, Trafikte Aksamalar Yaşandı
Gaziantep otobanında zincirleme kaza: 2 ölü, 11 yaralı
Gaziantep’te para alan yandı! Artık talep edilemez!