TÜİK verilerine göre 'Antep Fıstığı'...

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TÜİK verilerine göre 'Antep Fıstığı'...
Abone ol
TÜİK Gaziantep Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, 2019 yılı bitkisel üretim birinci tahmin sonuçları değerlendirildi. Açıklamada Türkiye genelinde tahılların, sebzelerin ve meyvelerin artacağı tahminde bulunuldu.

Üretim miktarları, 2019 yılının ilk tahmininde bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde %5,4, sebzelerde %2,7, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde %5,8 oranında artış gösterdi. Üretim miktarlarının 2019 yılında yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 67,9 milyon ton, sebzelerde 30,8 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde 23,6 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi. 

TÜİK Gaziantep Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada 2019 yılında Antep fıstığının %58,3 oranında azalacağı tahmin edildi.

Tahıl üretimi artabilir

Tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2019 yılında bir önceki yıla göre %1,1 oranında artarak yaklaşık 34,8 milyon ton olacağı tahmin edildi.

Bir önceki yıla göre buğday üretiminin %2,5 oranında azalarak 19,5 milyon ton, arpa üretiminin %7,1 oranında artarak 7,5 milyon ton, çavdar üretiminin değişim göstermeyerek 320 bin ton, yulaf üretiminin %1,9 oranında artarak 265 bin ton olacağı öngörüldü.

Baklagillerin önemli ürünlerinden yemeklik baklanın %1,6 oranında artarak yaklaşık 6 bin ton, kırmızı mercimeğin %22,6 oranında artarak 380 bin ton, yumru bitkilerden patatesin ise %9,9 oranında artarak 5 milyon ton olacağı tahmin edildi.

Yağlı tohumlardan soya üretiminin %14,3 oranında artarak 160 bin ton olacağı öngörüldü.

Tütün üretiminin %12,7 oranında azalarak 70 bin ton, şeker pancarı üretiminin ise %11,4 oranında artarak yaklaşık 21 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.

Sebzede de artış gözüküyor

Sebze ürünleri üretim miktarının 2019 yılında bir önceki yıla göre %2,7 artarak yaklaşık 30,8 milyon ton olacağı tahmin edildi.

Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzelerde %14,1, meyvesi için yetiştirilen sebzelerde %1, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerde ise %3,6 oranında artış olacağı öngörüldü.

Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domateste %2,9, kuru soğanda %23,8, hıyarda %2 oranında artış, karpuzda %3,4, sivri biberde %1,4, patlıcanda %3,3 oranında azalış olacağı tahmin edildi.   

Meyvede de artış olacağı tahmin edildi

Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim miktarının 2019 yılında bir önceki yıla göre %5,8 oranında artarak yaklaşık 23,6 milyon ton olacağı tahmin edildi.

Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bir önceki yıla göre elmada %6,8, şeftalide %5,5, kirazda %6, çilekte %4,3 oranında artış, yenidünyada ise %8,2 oranında azalış olacağı öngörüldü.

Turunçgil meyvelerinden mandalinanın %6,1 oranında artacağı, sert kabuklu meyvelerden antep fıstığının ise %58,3 oranında azalacağı tahmin edildi.

İncir üretiminde %7,3, muz da ise %18,1 oranında artış olacağı öngörüldü.

 
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tören'e çok sayıda belediye çalışanı katıldıÖnceki Haber

Tören'e çok sayıda belediye çalışanı kat...

Cami cemaati tarafından memnuniyetle karşılandıSonraki Haber

Cami cemaati tarafından memnuniyetle kar...

Yorum Yazın

Sağanak TAG Otoyolunu da vurdu: zincirleme kaza 1’i ağır 5 yaralı
Gaziantep'te okullar tatil! Valilikten yeni açıklama 
Gaziantep'te 4 Mayıs Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
Yağış Kazayı Getirdi: Gaziantep’te Zincirleme Facia
Gaziantep'te eğitime fırtına engeli: Okullar tatil edildi 
Sağanak ve Dolu Hayatı Felç Etti: Gaziantep’te Bilanço Ağır
Gaziantep'te kriz komuta merkezi teyakkuzda
Fırtına arıcıları da vurdu! Arılar telef oldu 
Gaziantep böylesini görmedi: Fırtına minareyi devirdi 
Acı bilanço: Yağış ve fırtına Gaziantepi vurdu 
Valilik uyardı: Alleben taştı, evleri su bastı!
Gaziantep’te sağanak hayatı felç etti : 10 dakikası yetti 
Kar, Sağanak, Fırtına Geliyor! Gaziantep Dahil Çok Sayıda İl Alarmda
Gaziantep-Kilis Karayolunda kaza: Araçlar hurdaya döndü
Gaziantep'te yangın! Alevler geceyi aydınlattı!
Alacak Meselesi Kanlı Bitti: 1 Kişi Hayatını Kaybetti
Gaziantep Ülkü Ocakları’nda Göreve Vefa ile Başlandı
Prof. Dr. Erol Murat Yıldız SANKO Sanat Galerisi’nde sergi açtı
Gaziantep Büyükşehir’den bahar temizliği seferberliği
GSO Başkanı Adnan Ünverdi nisan ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi