"TÜRKİYE’NİN TARIMDA DÜNYAYA AÇILAN KAPISI HALİNE GETİRMEK İSTİYORUZ”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
"TÜRKİYE’NİN TARIMDA DÜNYAYA AÇILAN KAPISI HALİNE GETİRMEK İSTİYORUZ”
Abone ol
Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gaziantep’i Türkiye’nin tarımda dünyaya açılan ihracat kapısı ve üs merkezi haline getirmek istediklerini ifade etti.

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gaziantep’i Türkiye’nin tarımda dünyaya açılan ihracat kapısı ve üs merkezi haline getirmek istediklerini ifade etti.

Kent Konseyi’nin, ‘ Tarım, sulama ve Hayvancılık” gündemli 10. Genel Kurulunda konuşan GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gaziantep’in tarım ekonomisi, Gaziantep Ticaret Borsasının biten ve devam eden projeleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Tarım arazilerinin büyüklüğü açısından zengin bir yerleşim alanına sahip olmamasına rağmen Gaziantep’in tarıma dayalı sanayide Türkiye’nin lokomotif gücü olduğunu vurgulayan Tiryakioğlu,” Gaziantep bugün, un, makarna, bulgur, tekstil ve bitkisel yağlar gibi çeşitli sektörlerde Türkiye üretiminin ve ihracatının yarısından fazlasına tek başına karşılayan bir şehir konumunda” dedi.

Kentin Ortadoğu pazarına yakın olması, ticarette cazibe merkezi olarak anılması ve ihracat kapasitesinin yüksek olmasının tarım ve hayvancılığı yükselen bir değer haline getirdiğini kaydeden Tiryakioğlu, Gaziantep Ticaret Borsası olarak hayata kazandırmaya başladıkları tarım kökenli projelerle de bu gelişime maksimum seviyede katkı sunmak istediklerini söyledi.

ANTEPFISTIĞINA YÖNELİK PROJELER

Son yıllarda özellikle antepfıstığında üretimin artmasına, ürünün korunmasına ve üreticinin bilinçlendirilmesine yönelik ciddi çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Tiryakioğlu, bu bağlamda İpek Yolu Kalkınma Ajansı ile birlikte 2 milyon TL bütçeli Antepfıstığı Mükemmeliyet Merkezi ve 13 milyon 900 bin TL bütçeye sahip 10 bin ton kapasiteli antepfıstığı lisanslı depo kurmak için hazırlıklara başladıklarını açıkladı.

Büyük emeklerle yetiştirilen ve bölgede yaklaşık 400 bin insanın ekmek kapısı olan antepfıstığında işleme noktasında bazı teknolojik eksikliklerin olduğuna değinen Tiryakioğlu, bu eksikliklerin giderilmesi noktasında TÜBİTAK ve Borsa işbirliğiyle 2 Milyon Euro bütçeyle Gaziantep’te Fıstık İşleme Pilot Tesisi kurmayı planladıklarını ifade etti.

HUBUBAT EMTİA MERKEZİ

Tarımsal ürünlerin işlenerek, nihai ürün haline dönüştürülmesinde önemli bir misyonu üstlenen Gaziantep’e, mutlak surette Hububat Emtia Merkezi kazandırmak istediklerini aktaran Tiryakioğlu, “ Biz şehrimizin sadece bölgede değil, tüm ülke genelinde tarım ve tarıma dayalı sanayide bir cazibe merkezi haline getirmek istiyoruz. Bu nedenle yıllardır eksikliğini hissettiğimiz, Hububat Emtia Merkezi için kolları sıvadık ve çalışmalara zaman kaybetmeden başladık. Sektörle ilgili tüm tüccarlarımızı bir alana taşımayı planlıyoruz. 855 bin metrekare alan üzerinde kurulacak ve içerisinde 300 bin tonluk lisanslı depolar, Elektronik Satış Salonları, Akredite Laboratuvarlar ve üyelerimizin kullanımlarına yönelik ofis ve depoların yer alacağı hububat emtia merkezi için bakanlıktan yer konusunda onay bekliyoruz ”dedi.

ELEKTRONİK ÜRÜN SENETLERİ PLATFORM

Gaziantep Ticaret Borsası’nın 2016 yılından itibaren elektronik ortamda ürün senetlerinin alım satımına başladığını anımsatan Tiryakioğlu, “ Küreselleşen dünyada emtia satışları artık elektronik ortamda şehirler ve kıtalar arasında bir bilgisayar aracılığıyla rahatlıkla yapılmakta. Hem üreticiye hem de işletmelere ciddi kolaylıklar sağlayan  ‘Elektronik Ürün Senetlerin Alım-Satım’ platformunu oluşturmak en büyük hedeflerimiz arasındaydı ve bunu 2016 yılı içerisinde gerçekleştirmeyi başardık. Bölgemizde bu sistemin alt yapısına sahip yetkilendirilmiş tek borsayız. Şu an Türkiye genelinde 5 farklı ilde 400 bin ton kapasiteye sahip 5 farklı Lisanslı Depo ile sözleşmemiz mevcut. Buradaki ürünler Borsa Gaziantep platformumuz üzerinden elektronik ortamda alınıp satılmakta. İlk yılımız olmasına rağmen Türkiye de elektronik ortam da en fazla işlem gören borsalar arasında yer aldık” diye konuştu.

Tiryakioğlu, kısa süre içerisinde temelini atmayı planladıkları Et Borsasını ise 16 gibi bir süre içerisinde Gaziantep’in hizmetine kazandırmak istediklerini sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Dikkat Çarşamba günü Gaziantep'te elektrik kesintisi Önceki Haber

Dikkat Çarşamba günü Gaziantep'te elektr...

50 BİN KONUTLUK “KUZEY ŞEHİR” YÜKSELİYORSonraki Haber

50 BİN KONUTLUK “KUZEY ŞEHİR” YÜKSELİYOR

Yorum Yazın

Gaziantep’te uyuşturucu operasyonu: Zehir taciri tutuklandı
Gaziantep’te 2 Kişinin Öldürüldüğü Dava Yeniden Görülüyor
Süper hücre fırtınasının vurduğu Gaziantep'te bina otoparkları çamurla doldu
Fırtınanın yıktığı balkon duvarları arabayı hurda yığınına çevirdi
Gaziantep'e Süper Hücre Desteği 
Süper Hücre elektrik şebekesini vurdu: 127 direk yıkıldı
Şahinbey Belediyesi geleneksel kan bağışı protokolünü imzaladı
GTO Üyeleri Japonya’da İnşaat Sektörünün Yeniliklerini İnceledi
SANKO Okulları TÜBİTAK Finallerinde Türkiye Birinciliği Kazandı
Şahin'den konservatuvar öğrencisine umut olan protez
Hububatı ‘süper hücre' vurdu
Şehitkamil Belediyesi mayıs ayı meclis toplantısı yapıldı
Ekmek Fiyatları Yükseldi: Zam Sofraya Yansıdı
Valilik uyardı! Gaziantep'te akşama kadar yağış var 
Minifood lezzet tutkunlarını buluşturuyor
Şahinbey Belediyesi mayıs ayı meclis toplantısı yapıldı
Dolu, Sel ve Hortum Etkili Oldu: Antepfıstığı Bahçelerinde Ağır Tahribat
Gaziantep’i Yasa Boğan Kayıp: Ragıp Güzelbey Vefat Etti
Gaziantep'te Korkunç Çarpışma: Servis Aracı Şarampole Devrildi, Yaralılar Hastanelere Kaldırıldı
Tahmazoğlu kurbanlık fiyatlarını açıkladı