Tedbirlere uyulursa virüsün Türkiye’deki bitiş tarihi: 29 Mayıs

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tedbirlere uyulursa virüsün Türkiye’deki bitiş tarihi: 29 Mayıs
Abone ol
Gaziantep Üniversitesi bilim insanları Türkiye’de Koronavirüs vaka ve veri analizlerini değerlendirdi.

Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ahmet Bingül ve Dr. Uygar Şaşmaz, Sağlık Bakanlığı’nın Koronavirüs’ün Türkiye seyrine ilişkin verilerini basit matamatiksel veriler kullanarak değerlendirdi. Bunö gore hastalıkla ilgili uyarı ve yasaklara sıkı bir şekilde uyulur ve vaka sayıları aynı seyirde devam ederse, Koronavirüs’ün Türkiye’deki bitiş tarihinin Mayıs sonu olabileceğini öngördü.

ÇALIŞMANIN KAYNAĞI SAĞLIK BAKANLIĞI RAKAMLARI

Çalışmanın, Sağlık Bakanlığı’nın 18 Mart 2020’den itibaren covid19.saglik.gov.tr sitesinden paylaştığı günlük koronavirüs tablosundaki verilerin kullanılarak istatistiksel analizler yapılmasıyla gerçekleştirildiğini belirten Gaziantep Üniversitesi Fizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ahmet Bingül ve Dr. Uygar Şaşmaz, sonuçların korona.gantep.edu.tr sayfasında da paylaşıldığını vurguladı. Çalışmaya esas olan verilerin günlük olarak Sağlık Bakanlığı’nın sitesinden otomatik olarak alındığını ve sayfa içindeki grafiklerin her gün 19:00 -21:00 saatleri arasında güncellendiğini vurgulayan GAÜN’lü bilim insanları bu çalışmayla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Vaka sayısının günlük dağılımı ve tahmini bitiş zamanını değerlendirdiğimizde, Dağılımın, Gauss (normal) dağılıma fit edilmesi sonucunda, virüsün yayılma seyri vaka sayısının 5 Mayıs 2020’de %97, 15 Mayıs 2020’de %99 doğrulukla vakaların sonlanacağı gün tahmin edilmiştir. Ayrıca vaka sayısının sıfırlanacağı gün tahmini olarak da 29 Mayıs öngörülmüştür. Bu tahminler 29 Nisan’a kadar olan veriler dikkate alınarak elde edilmiştir. Her gün yeni verilerle tahminler değişebilir. Vakaların sona eriş tarihi, yasaklara uyumla orantılı olarak daha geri de gidebilir, ileriye de gelebilir. Toplam aktif vaka sayısı dağılımı dikkate alındığında, Kümülatif vaka sayısından, vefat ve iyileşen sayılarının çıkarılması ile elde edilen aktif vakaların tepe noktasının 23 Nisan olduğu tespit edilmiştir.”

TEDBİRLERİN ETKİSİ GRAFİKLERDE AÇIKÇA GÖRÜLMEKTEDİR

Sağlık Bakanlığı tarafından alınan tedbirlerin, salgının yayılımına olan etkilerinin bu analizlerle gözlemlendiğini ifade eden Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyeleri Bingül ve Şaşmaz, “Ancak, hastalığın ülkemizde sona ereceği tarihe ilişkin öngörüler, tamamen Sağlık Bakanlığımız, Bilim Kurulumuz ve diğer devlet kurumlarının aldığı tedbirlere bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da artarak uyulması halinde mümkün olabilecektir. Allah korusun, en küçük bir olumsuzluk, bu tarihi daha gerilere götürebilir. Onun için hepimizin en büyük dileği olan bu öngörünün gerçeğe dönüşmesi için devletimizin aldığı tüm tedbirlere harfiyen uyulması şarttır. Bizim bilimsel olarak yaptığımız bu çalışma, devletimizin aldığı tedbirlerden sonraki vaka sayılarına göre olan durumdur.”

REKTÖRDEN KUTLAMA

Gaziantep Üniversitesi’nin COVİD 19 Pandemi süresince bilimsel çalışmalarını hızla sürdürdüğünü kaydeden Rektör Prof. Dr. Ali Gür ise çalışmayı yapan akademisyenleri sosyal medya hesabından kutlarken şu değerlendirmede bulundu: “Daha önce de paylaştığımız gibi, ilk kez üniversite olarak 28 Mart’ta COVİD 19 tedavisinde patojenlerden arındırılmış immun plazma uygulamasını önemli bir alternatif tedavi yöntemi olarak kamuoyu ile paylaştık. Ardından, sadece üniversitemizin sahip olduğu patonjenlerden tamamen arındırılmış plazmayı tedavi için kullanılmasını sağlayacak sistemleri, hasta sayısının en fazla olduğu İstanbul ve Ankara’daki Kızılay kan merkezlerine Gaziantep Üniversitesi adına kurarak hizmet vermeye başlamasını sağladık. Son olarak da dünyada hastalığın tedavisinde kullanılan  ilaçların yerli ve milli muadilinin üretimi için çalışmalarımıza başladık ve biri için Sağlık Bakanlığından izin verildi, diğerleri de izin sürecini beklemektedir. Fizik Mühendisliği Bölümü akademisyenlerimizin tamamen rakamsal verilere dayalı, bu öngörüsünün de geniş bir yankı bulacağına inanıyorum. Kendilerini kutluyorum” dedi.

 
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kazak: Huzurlu ve insan onuruna yaraşır bir yaşam istiyoruzÖnceki Haber

Kazak: Huzurlu ve insan onuruna yaraşır...

PTT önlerinde uzun kuyruk! Koronaya aldırış etmediler...Sonraki Haber

PTT önlerinde uzun kuyruk! Koronaya aldı...

Yorum Yazın

Visit Gaziantep uygulaması için tanıtım programı düzenlendi
Kontrolden çıkan otomobil tren yoluna uçtu, 3 kişi yaralandı
PDR’nin Dünü, Bugünü ve Yarını HKÜ'de ele alındı
Uzm. Dr. Tiryaki: "Hipertansiyon, dünya genelinde milyonlarca kişiyi etkileyen ciddi sağlık sorunudur"
Gaziantep’te 4 aracın karıştığı zincirleme kaza: 1 yaralı
BBP Eski İl Başkanı Kaya’dan Sait Kılıç’a hayırlı olsun ziyareti
Gece kulübü davasında 2 kişinin öldüğü olayın sanığından şok savunma
Adımlar Minik Keşifler Büyük!
Gaziantep Şehir Hastanesi'nde Meme Radyolojisinde İleri Teknoloji Dönemi Başladı
“Engellilerin Hakkı Ertelenemez, Eğitim Hakkı Engellenemez”
Nizip Belediyesi her sokakta, her mahallede
Gaziantep’te Dehşet Gecesinin Hesabı Soruldu: Sanığa 92 Yıl Hapis
Gaziantep'te 15 Mayıs Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
MHP’den Anlamlı Ziyaret
14 Mayıs dünya Çiftçiler günü Gaziantep'te kutlandı 
Gaziantep’te çiftçiler gününde çiftçinin hazin sonu!
Dikkat! Gaziantep’te o yollar kapalı olacak
Otoyolda ters yönde ilerleyen sürücüye 90 bin TL ceza
Dülük Antik Kenti’nde sanat ve tarih aynı tuvalde buluştu
SANKO Okulları basketbolda şampiyon oldu