Romatizma hastalarına virüs uyarısı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Romatizma hastalarına virüs uyarısı
Abone ol
SANKO Üniversitesi Hastanesi Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Bünyamin Kısacık, kış mevsiminde ortaya çıkan virüslerin romatizma hastaları için de büyük sorun oluşturduğunu söyledi.

Dünyanın olağanüstü bir dönemden geçtiğini belirten Doç. Dr. Kısacık, “Uzun süre evden çıkamadığımız zaman dilimlerinin yanı sıra, maskeler hayatımızın parçası oldu. Bu düzene ayak uydurmamız, alışmamız gerekecek” dedi.
Kış mevsimi için romatizma hastalarına önerilerde bulunan Doç. Dr. Kısacık, kışın sadece Covid-19 enfeksiyonu değil, diğer gribal enfeksiyon nedeni olan virüslerin de ortamda bulunmaya başladığına dikkat çekti.
“Bu durum, immün (bağışıklık) sistemi gerek ilaçlar gerekse hastalığın kendisi tarafından baskılanan romatizma hastaları için büyük sorun teşkil edebilmektedir” diyen Doç. Dr. Kısacık, şu önerilerde bulundu: “Daha büyük sorunlara yol açmaması için romatizma hastaları öncelikli olarak hasta kişilerden uzak durulmalıdır. Covid-19 pandemisi sırasında büyük önem gösterilen sosyal mesafe kuralı, hastalıkların bulaşmasını önemli ölçüde engellemektedir. Ayrıca maske gibi hayatımızın vazgeçilmezi olan koruyucu ekipmanların da büyük faydası bulunmaktadır. Halen zorunlu olarak kullandığımız maskeler, hastalıkların bulaşmasını önlemede önemli bir faktördür. Ellerin sık sık sabun ile yıkanması da sağladığımız hijyeni arttıracaktır.”
Dengeli beslenmenin vücut direncini korumada büyük önem taşıdığını anlatan Doç. Dr. Kısacık, beslenme konusunun zaman zaman çok abartılarak aşırı miktarda kilo alımına neden olduğunu bunun da eklem yükünün artmasına yol açtığını anımsattı.
Hastalığın gelişmesi durumunda yapılması gerekenler
Doç. Dr. Kısacık, hastalığın ilerlemesi halinde ıhlamur, adaçayı gibi doğal yöntemlerin yanında, bol sıvı tüketimi ve dinlenmek gerektiğini vurguladı.
Hastalığın geliştiği durumlarda yayılımı engellemek açısından sağlıklı bireylerden uzak durmanın önemine işaret eden Doç. Dr. Kısacık, “Ateşiniz yükseliyor ve genel durumunuzu bozuyorsa, bir an önce doktorunuzla temasa geçmeniz uygun olacaktır” diye konuştu.
Bu enfeksiyonların zaman zaman hastaların yatışını gerektirecek boyuta ilerleyebileceğini kaydeden Doç. Dr. Kısacık, “Covid-19 enfeksiyonunda da benzer şekilde hastalar evde karantina altına alınmakta, nefes darlığı ve genel durum bozukluğu gelişiyorsa hastaneye yatışı yapılabilmektedir” ifadelerini kullandı.
Grip aşısı
Risk grubunda olan hastaları genellikle bir yıllık grip aşıları yaptırmaları konusunda uyarmak gerektiğinin önemine vurgu yapan Doç. Dr. Kısacık, hastaların da takip eden doktorlarına risk durumlarını sormalarını önerdi. Özellikle bağ dokusu romatizması olan hastaların soğuktan korunması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Kısacık, bunun için yün eldiven, atkı, bere gibi giyim ve evin sıcaklığının iyi olmasına dikkat edilmesinin önemli olduğunu hatırlattı.
C ve D vitamini
Bazı vitaminlerin özellikle mikroplarla mücadelede immüne sistemine faydasının çok iyi bilindiğini bildiren Doç. Dr. Kısacık, sözlerini şöyle tamamladı: “C ve D vitamini bunların başında gelmektedir. D vitaminini güneşten almaktayız. Ancak D vitamini seviyesi düşük hastalarımızda takviye yapılabilir. C vitamini ise taze meyve ve sebzelerden karşılanabilir. Bu yüzden taze ürünleri öğünlerimizde mutlaka bulundurmalıyız. Uzun kış gecelerinde hastalıklardan korunarak, Covid-19 enfeksiyonunda çok iyi tecrübe ettiğimiz mesafe, maske ve hijyen kuralını aksatmadan, iyi ve düzenli beslenme ile ailenizle mutlu ve sağlıklı günler geçirebilirsiniz.”

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
 Özel okullar ne kadar zam yapacak?Önceki Haber

Özel okullar ne kadar zam yapacak?

 Araban’da ev ve iş yerlerine giren 2 hırsız tutuklandıSonraki Haber

Araban’da ev ve iş yerlerine giren 2 hı...

Yorum Yazın

Nizip Sınırları Aştı, İllere Meydan Okudu: 4 Ayda 141 Milyon Dolarlık Dev İhracat!
Yıldırım: Reel sektöre destek zamanı
GAÜN’de Tiroid Kanserine Ekip Yaklaşımı
El Hijyeni Hayat Kurtarır: Nizip Devlet Hastanesi’nde Farkındalık Etkinliği
Başkan Yılmaz’dan Fırtına Mağdurlarına 20 Bin TL’lik Destek Müjdesi
Akdeniz’e Ökkeş İşçi İmzası
Gaziantep Valiliği Hasar Başvuru Takvimini Duyurdu
Minifood lezzet tutkunlarını buluşturuyor
Gaziantep’te uyuşturucu operasyonu: Zehir taciri tutuklandı
Gaziantep’te 2 Kişinin Öldürüldüğü Dava Yeniden Görülüyor
Süper hücre fırtınasının vurduğu Gaziantep'te bina otoparkları çamurla doldu
Fırtınanın yıktığı balkon duvarları arabayı hurda yığınına çevirdi
Gaziantep'e Süper Hücre Desteği 
Süper Hücre elektrik şebekesini vurdu: 127 direk yıkıldı
Şahinbey Belediyesi geleneksel kan bağışı protokolünü imzaladı
GTO Üyeleri Japonya’da İnşaat Sektörünün Yeniliklerini İnceledi
SANKO Okulları TÜBİTAK Finallerinde Türkiye Birinciliği Kazandı
Şahin'den konservatuvar öğrencisine umut olan protez
Hububatı ‘süper hücre' vurdu
Şehitkamil Belediyesi mayıs ayı meclis toplantısı yapıldı