Polis tahrik olursa başınızdan vurabilir

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Polis tahrik olursa başınızdan vurabilir
Abone ol
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Şerzan Kurt’u başından vurarak ölümüne yol açan polise olay sırasında taş atılmasını ‘tahrik nedeni’ saydı. 1. Ceza Dairesi kararı onarsa toplumsal olaylarda polisin öldürücü güç kullanmasının ‘tahrik indirimi’ nedeni sayılmasının yolu açılacak.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Şerzan Kurt’u başından vurarak ölümüne yol açan polise olay sırasında taş atılmasını ‘tahrik nedeni’ saydı. 1. Ceza Dairesi kararı onarsa toplumsal olaylarda polisin öldürücü güç kullanmasının ‘tahrik indirimi’ nedeni sayılmasının yolu açılacak.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Muğla’da 5 yıl önce üniversiteli Şerzan Kurt’u başından vurarak öldüren polis memuruna verilen cezada tahrik indirimi yapılmasını yerinde buldu. Savcılık, uzun hukuki süreçler sonunda yüksek ceza istemiyle yargılanması ve 16 yıl ceza alması sağlanabilen polise Kurt’un taş attığına yönelik hiçbir görüntü ve kanıt olmamasına rağmen, kavga sırasında polise doğru atılan taşları “tahrik” nedeni saydı. Böylece, kadın cinayetleri başta olmak üzere mağdurların yaşamlarını yitirdiği olaylarda sanıklara uygulanan tahrik indirimi kamu görevlilerinin öldürücü güç kullanmasına da uzandı. Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nin kararı onaması durumunda, toplumsal olaylarda öldürücü biçimde güç kullanan kolluk kuvvetleri “tahrik indirimi”nden yararlanabilecek.

8 YIL HAPİS CEZASI

Muğla’daki ölümün ardından açılan dava güvenlik gerekçesiyle Eskişehir’e taşındı. Davanın güvenli bulunan Eskişehir’de görülmesi, Gezi olayları sırasında öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın davasının yine güvenlik gerekçesiyle Eskişehir’den Kayseri’ye nakledilmiş olması nedeniyle de ayrı bir tartışma oluşturdu.
Eskişehir’deki yargılama sonunda 1. Ağır Ceza Mahkemesi, “olası kastla öldürme” suçundan yargılanan polis memuru Gültekin Şahin’i 8 yıl hapse mahkum ederek tahliyesini kararlaştırdı. Mahkemenin verdiği bu karar büyük tartışmaya yol açtı. Mahkeme, eski TCK’da yer alan ve suçun işlendiği 2010’da yürürlükte olmayan bir yasa kuralını yeni TCK ile birlikte uygulayarak, sanık polise, “suça yardım” indirimi yaptı. Böylece olası kastla cinayet suçundan 20 yıl hapis cezası almasına rağmen cezası 8 yıla düşen Şahin, tahliye edildi.
Yargıtay ise geçen yıl bu kararı, suçu “kasten öldürme” suçu olarak değerlendirip bozdu. Bu yorum, özellikle polis ve askerin neden olduğu ölümler yönünden çok olumlu bulunsa da dairenin bu aşamada, “tahrik indirimi” yapılmasını istediği de ortaya çıktı. Yargıtay, göstericilerden polise doğru taş atılmasını tahrik nedeni saydı.
Yeniden yapılan yargılama sonunda Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi, polis Şahin’e, “cinayet”ten müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme, bu cezayı Şerzan Kurt’un da aralarında olduğu göstericiler tarafından polise taş atıldığı iddiasından hareketle “tahrik” indirimi yaparak 16 yıl hapse indirdi. Avukatlar, mahkemenin Yargıtay’ın yorumu doğrultusunda tahrik indirimi yapılmasına tepki gösterdi. Olay yeri görüntülerinde Şerzan Kurt’un polis memuruna taş attığına yönelik hiçbir görüntü bulunmadığını vurgulayan avukatlar, kararı temyiz etti.

BAŞSAVCILIK AYNI GÖRÜŞTE

Yargıtay Başsavcılığı, tahrik indirimi yönüyle temyiz edilen kararla ilgili tebliğnamesini tamamladı. Tebliğnamede olayda tahrik bulunmadığına ilişkin temyiz itirazlarının yerinde görülmediği vurgulandı. Kurt’un taş atıp atmaması ise tebliğnamede tartışma konusu bile edilmedi. Buna göre, Yargıtay 1. Ceza Dairesi, önceki yorumunu değiştirmezse sanık polis memuru, bu tip olaylarda Türkiye’de örneğine az rastlanan ağırlıkta bir cezaya mahkum edilecek. Ancak bununla birlikte toplumsal olaylarda polisin öldürücü biçimde güç kullanmasının, “tahrik indirimi” nedeni sayılmasının yolu açılacak. Yüksek cezayla sonuçlanmayan olaylarda bile mahkemeler ve Yargıtay sanıklara bu indirimi yapabilecek.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bahçeli, tavrını o anketle belirlediÖnceki Haber

Bahçeli, tavrını o anketle belirledi

Mehmet Metiner: İktidarın şehvetine yenik düştükSonraki Haber

Mehmet Metiner: İktidarın şehvetine yeni...

Yorum Yazın

Gaziantep’te hava sertleşiyor! Valilikten uyarı
Gaziantep'te 31 Ocak'ta Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
Tahmazoğlu, YKS'de ilk bine giren gençlerle buluştu
Atatürk’ün Gaziantep’e gelişinin 93’üncü yıl dönümü
Nizip Kaymakamı Osman Uğurlu’dan NTO’ya Ziyaret
Gaziantep'te araba küle döndü
Gaziantep’te yangın faciası: Seyirci kalan mahalle
Gaziantep’te fabrika yangını: 2 kişi yaralandı
Aman Dikkat: Aç kalan tilki Gaziantep sokaklarında
Gaziantep’te Namus Cinayeti Davasında Karar: Baba ve Oğula Hapis
Feci Kazanın Ardından Otoyolda Trafik Normalleşiyor
Gaziantep’te Ramazan Öncesi Gıda Fiyatlarına Yakın Takip
Gaziantep’te Vicdanları Yaralayan Darp Olayı: Sanıklar İçin 15 Yıla Kadar Ceza
Gaziantep'te soba faciası: Bir aile hastanelik oldu 
Gaziantep'te sis faciası: Otoban kana bulandı 
Gaziantep’te Örnek Davranış: Kalp Masajıyla Hayata Tutundu
Gaziantep’te uyuşturucu operasyonunda 11 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Yoğun Sis Gaziantep’i Sardı, Trafikte Aksamalar Yaşandı
Gaziantep otobanında zincirleme kaza: 2 ölü, 11 yaralı
Gaziantep’te para alan yandı! Artık talep edilemez!