Orta kulak enfeksiyonuna dikkat!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Orta kulak enfeksiyonuna dikkat!
Abone ol
Özel Deva Hastanesi K.B.B. (Kulak Burun Boğaz) Bölümü'nden Op. Dr. Emre Canbolat, çocuklarda soğuk algınlığı ya da grip gibi hastalıkları takip eden süreçte, orta kulak enfeksiyonu oluşabileceği uyarısında bulundu. Op. Dr. Canbolat, orta kulak iltihabından korunmak için yapılması gerekenler konusunda da ebeveynlere önemli tavsiyeler verdi.

Kulak zarının arkasında yani orta kulakta oluşan enfeksiyonlar, her yaşta ortaya çıkabileceği gibi genellikle çocukluk-bebeklik çağında daha sık görülüyor.

Özel Deva Hastanesi K.B.B. (Kulak Burun Boğaz) Bölümü'nden Op. Dr. Emre Canbolat, özellikle, büyümekte olan çocukların %50'den fazlasında (özellikle 3 yaşından önceki dönemde), en az bir defa orta kulak enfeksiyonu görüldüğünü belirtti.

Dr. Canbolat, bu enfeksiyonların orta kulakta hızlı gelişen geçici enfeksiyonlar, sürekli nükseden/tekrar eden enfeksiyonlar ve orta kulakta tedaviye dirençli yapışkan, genellikle ağrısız sıvının birikimi şeklinde görüldüğünü ifade etti.

İlk muayenenin ardından tanı konabilir

İlk muayene sonrası tanının konabildiğini belirten Op. Dr. Emre Canbolat; "Otoskopik muayene ile kulak zarını inceliyoruz. Orta kulak iltihabının tipine göre değişen belirtiler görülür. Bakteri sonucu oluşmuş iltihap varsa, kulak zarı kızarmış ve şişmiştir. Kulak zarı, bazı vakalarda deliktir ve akıntı görülebilir. Bakterinin neden olmadığı, östaki borusunun tıkanması sonucu oluşan iltihapta zar, içe doğru çökmüş bir haldedir. O şekilde tanıyı koyabiliyoruz" dedi.

Bunlara dikkat!

Op. Dr. Emre Canbolat, bebeklerin anne sütüyle beslendiği andaki pozisyonu, biberonla beslenmeye göre hastalığı önlemede daha etkin olduğunu ve yapılan araştırmalarda, oturarak beslenen bebeklerin, orta kulak iltihabına daha az yakalandığı sonucunu da paylaştı.

Çocukları sigara dumanından korumanın da riski azaltmak için uygun bir yöntem olduğunu belirten Beşer, çocukları mümkün olduğunca kalabalık ortamlardan uzak tutmanın, üst solunum yolu enfeksiyonlarını ve dolaylı olarak da orta kulak iltihabı gelişme riskini azaltacağını eklerken, anne sütündeki maddelerin bağışıklık sağlayarak, hastalığa yakalanma riskini azalttığının da unutulmaması gerektiğini söyledi.

 
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Türkiye makarna ihracatında dünya ikincisi...Önceki Haber

Türkiye makarna ihracatında dünya ikinci...

Ceza alan sumudica ile ilgili flaş gelişme...Sonraki Haber

Ceza alan sumudica ile ilgili flaş geliş...

Yorum Yazın

Gaziantep'te muhasebeciler çarşısı tadilatı sırasında korkutan yangın
Akıncı: "Tarım, sadece bir sektör değil, stratejik bir güçtür"
Şahinbey Belediyesi 5 bin engellinin ‘eli ayağı' oldu
Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde kalite ve akreditasyon süreçleri ele alındı
Gaziantep'te 14 Mayıs Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
GESOB’da Akdoğan dönemi: Birlik kazandı
 Jandarmadan dron destekli trafik denetimi: Bin 346 araca ceza
HSK Üyesi Alişan Tiryaki’den Nizip Adliyesi’ne Anlamlı Ziyaret
GSO Mayıs ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
Şehitkamil'de 15 bin kişilik dev konser
Başkan Tahmazoğlu vatandaşlarla bir araya geldi
Ünal Akdoğan'a büyük ilgi: Oylama başladı 
GİBTÜ 'de Sağlıkta Dijital Dönüşüm Festivali
HÜDA PAR Milletvekili Demir Şanlıurfalı aşiret temsilcilerini Meclis’te ağırladı
Kesinleşmiş 40 yıl cezayla aranan şahıs saklandığı bağ evinde yakalandı
Şahinbey Milli Eğitimden Nezâket ve Empati filmi 
Vali Kemal Çeber açıkladı: 3 Mayıs afetinde ödemeler başladı 
MHP Gaziantep KAÇEP’te Mezine Sırakaya Dönemi: Tecrübe ve Vizyon Bir Arada
Şahinbey’de çok özel etkinlik
Gaziantep'te 13 Mayıs Elektrik Kesintisi Olacak Yerler