MENOPOZ KÂBUSUNUZ OLMASIN!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
MENOPOZ KÂBUSUNUZ OLMASIN!
Abone ol
Özel Primer Hastanesi Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yurdanur Açılmış, günümüzde hemen her kadının korkulu rüyası olan menopozun erken tanı ve tedaviyle en az hasarla geçebileceğini söyledi.

Özel Primer Hastanesi Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yurdanur Açılmış, günümüzde hemen her kadının korkulu rüyası olan menopozun erken tanı ve tedaviyle en az hasarla geçebileceğini söyledi. 
Menopozun, genelde 40 yaşından sonra, yaklaşık 55 yaşa kadar geçen süre içinde görülen, adet kanamalarının düzensizleşmesi, daha sonraları ise kesilmesiyle biten bir dönem olduğunu belirten Op. Dr. Yurnanur Açılmış, şu bilgileri verdi:”Menopoz son adet kanaması demektir. Kadınla yaklaşık hayatının üçte birini bu dönemde geçirmektedir; fakat artık insan ömrünün uzamasıyla birlikte bu geçirilen dönem de artmaktadır. Hayatın doğal bir evresi olarak kabul edilmektedir. 40 yaşından önce menopoz gerçekleşirse buna erken menopoz denir. Menopoz, olması gereken belirtilerin dışında, başka bir rahatsızlık olmadan yaşanabilir. Fakat bu şekilde bu dönemi geçiren kadınların sayısı kadınların ancak dörtte biri kadardır. Bu dönemde meydana gelen bazı değişiklikler kadının hayatını kötü etkileyebilir ve birçok hastalığın oluşmasına zemin hazırlar. Bu durum kadının yaşam kalitesini ve mutlu bir hayat sürdürmesini engeller.”
Menopozun kadınlık hormonları olarak bilinen östrojen ve progesteron hormonlarının azalmasından kaynaklandığını ifade eden Açılmış, 40’lı yaşlardan sonra yumurtalıklarda bu hormonların üretiminin iyice azaldığını bunun da menopoza neden olduğu bilgisini verdi.

MENOPOZDA GÖRÜLEN BELİRTİLER

Menopozun ilk ve en önemli belirtisinin adet düzeninin bozulması ve kanama miktarının azalması olduğuna dikkat çeken Yurdanur Açılmış, daha sonra şu bilgileri verdi:”Menopoz, adet düzensizliği ve kanama miktarının azalmasıyla kendini gösterir. Yumurtlama da azaldığından hamile kalma ihtimali düşüktür. Östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak çeşitli bozukluklar da görülür. Gece terlemesi, ateş basması, çarpıntı, yüzde kızarıklıklar olabilir. Yalnız bu belirtiler bütün hastalarda olmayabilir. Zaten menopoz dönemi ilerledikçe 3-5 yıl sonra, bu belirtiler azalmaya başlamaktadır. Ayrıca menopozda psikolojik rahatsızlıklar da ön plana çıkmaktadır. Gerginlik, sinirli olma, depresyon gibi bulgular olabilir. Bunların dışında baş ve eklem ağrısı, cinsel isteksizlik, kas ağrıları görülebilir. Bütün bu saydıklarımız menopozun klasik belirtileridir.”

MENOPOZ TANISI

Menopozun bir anda ortaya çıkan bir durum olmadığına işaret eden Op. Dr. Açılmış, vücuttaki değişiklikle başlayıp, yıllar sonra kendini tam anlamıyla hissettirdiğini vurguladı. Açılmış, şunları söyledi: “Menopoza geçiş dönemi 20 yıl kadar sürmektedir. İlk başlarda yumurtlama azalır ve yukarıda klasik belirtiler içinde saydığımız, gece terlemesi, adet düzensizlikleri, ateş basması, gerginlik gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu yakınmalar bir süre sonra artar ve adet kesilir. Bu dönem 5-6 aydan fazla sürerse doktora başvurulmalı ve hormon testleri yaptırılmalıdır. Böylece östrojen ve FSH hormonlarına bakılır. Bunların vücuttaki seviyelerine bakılarak tanı konabilir. Ayrıca adet kanaması 1 yıldır gerçekleşmiyorsa menopoz tanısı konur. Her adet düzensizliği veya kanama olmaması menopoz değildir. Altta yatan başka nedenler olabilir. Bu yüzden mutlaka doktora başvurulmalıdır.”

MENOPOZ TEDAVİSİ

Söz konusu olumsuz belirtilerin östrojen ve progesteron hormonunun azalmasına bağlı olarak ortaya çıktığını ve yapılan tedavide bu hormonlar kullanılarak yerine konulabildiğine dikkat çeken Yurdanur Açılmış, sözlerini şöyle tamamladı:”Uygulanacak tedavi ile hayat kalitesini olumsuz etkileyecek birçok rahatsızlık düzeltilir ya da en aza indirgenir. Hastanın durumuna bağlı Östrojen tedavisine başlanır ve tedaviye kalsiyum ve progesteron eklenebilir. Östrojenin verilmesi ile menopoz sonrası görülen kemik erimesi problemi de bir ölçüde engellenmiş olur. Bu tedaviye kalsiyum eklenince bu etki daha da artmaktadır.”

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
MENİNGOKOKAL MENENJİT UYARISI!Önceki Haber

MENİNGOKOKAL MENENJİT UYARISI!

'UCUBE' SÖZÜ HAPİSLİK ETTİSonraki Haber

'UCUBE' SÖZÜ HAPİSLİK ETTİ

Yorum Yazın

Gaziantep İçin Kritik Proje Gecikti: CHP’li Meriç Meclis’te Sordu
Gaziantep'te ‘hırsızlık çetesi' çökertildi: 6 gözaltı
Gaziantep’te Korku Dolu Anlar: Şarampole Uçan Otomobil Alev Aldı
Gaziantep'te 2 gündür yoğun sis etkili oluyor
Gaziantep İl Müftülüğündeki Bekleyiş Sona Erdi
Haber alınamıyordu: Gaziantep'te acı ölüm!
Gaziantep Organize’de Yürekler Ağıza Geldi
Gaziantep'te zincirleme kaza: 1 ölü, 6 yaralı
Gaziantep’te hava sertleşiyor! Valilikten uyarı
Gaziantep'te 31 Ocak'ta Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
Tahmazoğlu, YKS'de ilk bine giren gençlerle buluştu
Atatürk’ün Gaziantep’e gelişinin 93’üncü yıl dönümü
Nizip Kaymakamı Osman Uğurlu’dan NTO’ya Ziyaret
Gaziantep'te araba küle döndü
Gaziantep’te yangın faciası: Seyirci kalan mahalle
Gaziantep’te fabrika yangını: 2 kişi yaralandı
Aman Dikkat: Aç kalan tilki Gaziantep sokaklarında
Gaziantep’te Namus Cinayeti Davasında Karar: Baba ve Oğula Hapis
Feci Kazanın Ardından Otoyolda Trafik Normalleşiyor
Gaziantep’te Ramazan Öncesi Gıda Fiyatlarına Yakın Takip