Kuru meyve ve mamulleri ihracatı artıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kuru meyve ve mamulleri ihracatı artıyor
Abone ol
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden bu yılın ilk 2 ayında 37 milyon 530 bin dolarlık kuru meyve ve mamulleri ihracatı gerçekleştirildi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden bu yılın ilk 2 ayında 37 milyon 530 bin dolarlık kuru meyve ve mamulleri ihracatı gerçekleştirildi.

Sektör temsilcileri, Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Çıkmaz başkanlığında bir araya gelerek, iki aylık ihracatı ve bu yıl içerisinde yapacakları çalışmaları masaya yatırdı.

Başkan Çıkmaz, yaptığı değerlendirmede, bölgeden çok farklı coğrafyalara kuru meyve ve mamulleri ihracatı yapıldığını söyledi. Açıklanan rakamlara göre 2016 yılının Ocak-Şubat döneminde bölgenin kuru meyve ve mamulleri ihracatı 35 milyon dolar olduğunu belirten Başkan Çıkmaz, 2017 yılının aynı döneminde ihracat %7,4 artarak 37,5 milyon dolara ulaştığı belirtti.

Bölge ihracatında kuru kayısı ve antepfıstığının önemli bir yere sahip olduğuna dikkati çeken Çıkmaz, “Bölgemizden gerçekleştirilen kuru meyve ve mamulleri ihracatında ağırlığı kuru kayısı taşımaktadır. Ocak ve Şubat ayları toplamında bu üründen 13 milyon doların üzerinde bir ihracat yapıldı. Bu rakam toplam kuru meyve ve mamulleri ihracatımızın %35,2’sine karşılık gelmektedir. Bir diğer öne çıkan ürünümüz ise antepfıstığı. Bu ürün sadece kuru yemiş olarak tüketilen bir tarım ürünü olmayıp çikolata, şekerleme, dondurma, baklava gibi pek çok sanayi ürününün vazgeçilmez bir girdisi konumundadır. Antepfıstığı ihracatını çok önemsiyoruz. İki aylık dilime bakıldığında 10,5 milyon doların üzerinde bir antepfıstığı ihracatı gerçekleştirildiğini görüyoruz.” dedi.

İhracat Pazarlarında Avrupa Lider Konumda

Kuru meyve ve mamulleri ihracatında Avrupa ülkelerinin sektörü sırtladığına dikkati çeken Başkan Çıkmaz, iki ayda bu bölgeye 35,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini ve bu rakamın da toplam ihracatın yüzde 94,6’lık kısmına karşılık geldiğini dile getirdi. Ülke sıralamasında İtalya’nın 8 milyon doları aşarak ilk sırada bulunduğunu, 4,9 milyon dolar ile Almanya’nın ikinci ve 3,1 milyon dolarla da ABD’nin üçüncü sırada yer aldığını ifade eden Başkan Çıkmaz, gelecek aylarda ürünün ihracatının daha da yükselmesi için gerekli çalışmaları yürüttüklerini ifade etti.  Başkan Çıkmaz, özellikle hasat mevsimiyle birlikte kuru meyve  ihracatında  belirgin bir sıçrama yapacağının da altını çizdi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Minik GKV’liler kütüphaneyi çok sevdiÖnceki Haber

Minik GKV’liler kütüphaneyi çok sevdi

Şehitkamil'den süper seriSonraki Haber

Şehitkamil'den süper seri

Yorum Yazın

Özgür Özel Nurdağı'nda depremzedelerle bir araya geldi
Zor Virajda Büyük Kayıp! Merinos 3-0 Mağlup
Gaziantep FK’da Sorescu’ya Cerrahi Müdahale
Gaziantep'te 3 Şubat'ta Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
GAİB 2026 Yılının İlk İhracat Verilerini Açıkladı
Volkan Group Hokeyde Türkiye Şampiyonluğuna Yürüyor
Ünverdi: "Ocak ayında Gaziantep'ten 781 milyon 987 bin dolarlık ihracat yapıldı"
Başkan Umut Yılmaz’dan Berat Kandili mesajı
Oto Hurdacılar, Dökümcüler ve Kasacılar Odası seçime gitti
Asrın felaketinde güçlenen hayatlar Gaziantep’te buluştu
Çimsa’dan ihracata 1,5 milyar $’lık katkı
Gaziantep Futbol Kulübünde ayrılık!
 Gaziantep'te 22 kilo reçine esrar ele geçirildi: 2 şahıs tutuklandı
Gaziantep’te hastalara refakatçi desteği başlıyor
 GTB’den Mısır’da tarım ve gıda odaklı iş birliği hamlesi
Gaziantep'te ‘kaynak' yapan 775 sürücüye 964 bin TL ceza
Gaziantep'te Trafik Güvenliği İçin El Ele
Bal Üreticileri Birliği çalışmalara başladı
NTO Başkanı Özyurt, Türkiye–Mısır Oda ve Borsalar İş Birliği Forumu’na Katıldı
Gaziantep’te Esnafa Tabela Dayatması