Kazak: Maaş güncellemesi her ay yapılmalıdır

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kazak: Maaş güncellemesi her ay yapılmalıdır
Abone ol
Türkiye Kamu-Sen Gaziantep İl Temsilcisi Kemal Kazak, Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2022 Ocak ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları hakkında bir açıklama yaptı.

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Ocak 2022 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 5.584,02 TL olarak hesaplandı. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 11.898,00 lira olarak belirlendi.
Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre 1.525,44 TL arttığını gösterdi.
Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre 598,20 TL, %15,60 oranında yükseldi ve 4.433,40 lira olarak hesaplandı.
Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise ocak ayında 4.240,73 lira olarak tahmin edildi.
Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Ocak 2022 verilerine göre günlük 97,281 lira olduğu belirlendi.
Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 2.918,43 lira oldu. Ocak 2022 itibari ile ortalama 6.285,60 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %46,43’ünü oluşturdu.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde 1.322,30 lira olarak belirlenen kira gideri ise Ocak 2022 ortalama maaşının %21,04’üne denk geldi.
Buna göre bir memur, ortalama maaşının %67,47’sini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı.
Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının %32,53’ü kaldı. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Ocak 2022 maaşından geriye yalnızca 2.044,71 TL kaldı. 
Kısacası 2020 Ocak ayında dört kişilik bir ailenin masrafları yüzde 14,71 oranında zamlandı.
KAZAK; ENFLASYONDAN KAYNAKLI MAĞDURİYETİN GİDERİLMESİ İÇİN HER AY GÜNCELLEME YAPILMALIDIR
Ocak ayı asgari geçim sonuçları göstermiştir ki; yüksek enflasyon nedeniyle, 6 ay sonra mahsuplaşma yapmak yerine her ay maaş güncellemesi ve refah payı düzenlemesi yapılası şart olmuştur. Kamu çalışanlarının mağduriyeti ancak o zaman engellenmiş olur. Yetkililerden “Kamu Çalışanlarını Enflasyona Karşı Ezdirmeyeceğiz” sözünü hatırlatır ve bu minval üzere ivedi bir çalışma yapmalarını ifade ediyoruz.
Türkiye Kamu-Sen AR-GE Merkezi 2022 yılının ilk ayının asgari geçim rakamlarını açıkladı. Verilere bakıldığında, 2022 yılının ilk ayında enflasyon % 11,1 olurken,  vatandaşlarımızın zorunlu harcamaları %14,71 zamlanmıştır. 
Cebimize yansıyan enflasyon açıklanan enflasyondan daha fazladır. Bu ayın başında memur ve emeklilerin maaşlarına 6 ay için %7,5 zam yapılmıştı. Rakamlar yapılan bu zammın daha ilk ayda eriyip gittiğini ortaya koyarken, kamu çalışanlarının alım gücü Aralık ayının bile gerisine düşmüştür.   
Yılın ilk ayında, 6 ay için yapılan maaş zammını aşan ve yıllık zam oranının tamamına yaklaşan bir enflasyonla karşı karşıyayız. Son bir ay içinde dört kişilik ailenin aylık zorunlu harcaması 1.525 TL artmıştır. Geçen her an kamu çalışanlarının aleyhine işlemekte, maaşlar enflasyon karşısında erimektedir. 
Rakamlar gösteriyor ki, reel maaşlar, 2021 yılının Aralık ayına göre bile erimiştir. Gerek maaşlardaki erime gerekse 2022 yılının enflasyonu dikkate alınarak kamu çalışanlarına tatminkâr ve gerçekçi bir uygulamaya geçmemiz gerekmektedir. 
O sebeple, devletimizin temsilcisi kamu çalışanlarına insanca yaşayabileceği ve çocuklarına sağlıklı bir gelecek sunabileceği gerçekçi bir ücret politikasının hayata geçirilmesi için tekliflimiz olan “Memur Paketi” biran önce yasalaşmalıdır.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kaplan: Çiftçimiz üretim yapmakta zorluk çekiyorÖnceki Haber

Kaplan: Çiftçimiz üretim yapmakta zorluk...

CHP’den zam protestosu! Kademeli zam, kademeli zulümSonraki Haber

CHP’den zam protestosu! Kademeli zam, ka...

Yorum Yazın

Nizip Sınırları Aştı, İllere Meydan Okudu: 4 Ayda 141 Milyon Dolarlık Dev İhracat!
Yıldırım: Reel sektöre destek zamanı
GAÜN’de Tiroid Kanserine Ekip Yaklaşımı
El Hijyeni Hayat Kurtarır: Nizip Devlet Hastanesi’nde Farkındalık Etkinliği
Başkan Yılmaz’dan Fırtına Mağdurlarına 20 Bin TL’lik Destek Müjdesi
Akdeniz’e Ökkeş İşçi İmzası
Gaziantep Valiliği Hasar Başvuru Takvimini Duyurdu
Minifood lezzet tutkunlarını buluşturuyor
Gaziantep’te uyuşturucu operasyonu: Zehir taciri tutuklandı
Gaziantep’te 2 Kişinin Öldürüldüğü Dava Yeniden Görülüyor
Süper hücre fırtınasının vurduğu Gaziantep'te bina otoparkları çamurla doldu
Fırtınanın yıktığı balkon duvarları arabayı hurda yığınına çevirdi
Gaziantep'e Süper Hücre Desteği 
Süper Hücre elektrik şebekesini vurdu: 127 direk yıkıldı
Şahinbey Belediyesi geleneksel kan bağışı protokolünü imzaladı
GTO Üyeleri Japonya’da İnşaat Sektörünün Yeniliklerini İnceledi
SANKO Okulları TÜBİTAK Finallerinde Türkiye Birinciliği Kazandı
Şahin'den konservatuvar öğrencisine umut olan protez
Hububatı ‘süper hücre' vurdu
Şehitkamil Belediyesi mayıs ayı meclis toplantısı yapıldı