'Karkamış Sulak Alanı' projesinin protokolü imzalandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
'Karkamış Sulak Alanı' projesinin protokolü imzalandı
Abone ol
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Orman ve Su İşler Bakanlığının ortak yürüttüğü “Karkamış Taşkın Ovası Sulak Alan Yönetim Planı” projesinin protokolü imzalandı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Orman ve Su İşler Bakanlığının ortak yürüttüğü “Karkamış Taşkın Ovası Sulak Alan Yönetim Planı” projesinin protokolü imzalandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, makamındaki imza töreninde, Fırat’ın etrafında insanlık tarihi kadar eski bir medeniyet, coğrafya, iklim ve bitki olduğunu söyledi.

Bu mirasın geleceği taşınmasının en büyük görevlerinden biri olduğunu vurgulayan Şahin, “Yol ve su medeniyettir’ diye çıktığımız millete hizmet etme yolculuğunda özellikle Fırat’ın etrafındaki bölgenin ve Karkamış Antik Kenti’nin yanındaki sulak alanının aslında yalnızca Gaziantep, Türkiye için değil tüm dünya için ne kadar büyük bir kültürel ve coğrafi miras olduğunu gördük.” dedi.

“KUŞ BİLİMCİLERİ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR ZENGİNLİK”

Protokolün detayları hakkında bilgi veren Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Birlikte yapacağımız bu protokolle bir yol haritası çizmiş olacağız. Ve inşallah artık bölgenin dünya tarihçilerinin, coğrafyacılarının geçmişle ilgili alacağı bütün bilgilerin cazibe merkezi olacak. Sulak alanda 220 çeşit kuş türümüz var. Kuş bilimcileri açısından bu çok önemli bir zenginlik. Özellikle nesli tükenmekte olan kuş çeşitlerimiz açısından büyük bir zenginlik. Tabiata baktığımız zamanda burada özellikle Fırat kavağı ve kavağın içerisinde Fırat kaplumbağası. Bu coğrafyaya özgün bir kaplumbağa çeşidi. Bilim dünyasının yakın takip ettiği kaplumbağa çeşidini muhafaza ediyoruz. Ayrıca çizgili sırtlan bu bölgeye ait özel bir türümüz olacak. Bunların hepsini nasıl koruyacağız, nasıl zenginleştireceğiz, nasıl çoğaltacağız bunlarla ilgili de protokolümüzde hepimizin yükümlülüğü var. İnşallah bu özel türlerimizi de hep birlikte geleceğe taşıyacağız.”

Orman ve Su işleri Bakanlığı 3. Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan da Karkamış sulak alanının uluslararası bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Özellikle Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşmesi (Ramsar) gereği Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Türkiye’ye örnek olacak bir çalışmayı yaptıklarını anlatan Erdoğan, Şahin’e verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Açıklamaların ardından Şahin ve Erdoğan, protokolü imzaladı.

“KARKAMIŞ TAŞKIN OVASI SULAK ALANI”

Türkiye’de ilk defa bir belediye tarafından gerçekleştirilen proje çerçevesinde yapılan çalışmalarda  810 bitki türü, 16 balık türü,  dicle çöpçü balığı, şabut ve aynalı sazan, 38 farklı iki yaşamlı ve sürüngen türü bunlardan en önemli tür fırat kaplumbağası, 220 kuş türü ve bunlar içerisinde bölgede en çok bilinen kelaynakın tehlike altında olduğu belirlenirken, 14 farklı memeli türü de tespit edildi.

Ramsar Sulak Alan Yönetim planlaması rehberi kullanılarak hazırlanan “Karkamış Taşkın Ovası Sulak Alan Yönetim Planı” alanın korunarak ekoturizme açılmasını sağlayacak.

Alan değerlerinin tanıtılması ve alanın tanınırlığının geliştirilmesi maksadıyla alanda Ekopark Projesi uygulanacak. Halk plajı, seyir terası, dinlenme alanları, manzara seyir noktaları ve günübirlik kullanım alanları, su sporları, yürüyüş parkurları, bisiklet yolları gibi birçok aktivite yer alacak. Karkamış Yönetim Planı Projesi ile büyük bir ekolojik projeye imza atan Büyükşehir Belediyesi projeyle, sulak alan ekosistemi içinde ve çevresinde yaşayan halkın yararlanımlarını da göz önüne alarak, ekonomik ve ekolojik bütünlük içerisinde, doğal yaşamın devamını sağlayacak.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kaza sanıldı, başından vurulduğu ortaya çıktıÖnceki Haber

Kaza sanıldı, başından vurulduğu ortaya...

Gözaltına alınan eski Müdür serbest bırakıldıSonraki Haber

Gözaltına alınan eski Müdür serbest bıra...

Yorum Yazın

Şiddetli Yağmur Kazaya Neden Oldu: Hurdaya Dönen Araçtan Burnu Bile Kanamadan Çıktı
Otobüs kazası: 8 ölü, 26 yaralı
Gaziantep’te trafik canavarı dur durak bilmiyor: 6 ölü 34 yaralı
Gaziantep'te faciayı kıl payı atlattılar 
Tarla Yolunda Bırakıldı, İnceleme Başlatıldı
Gaziantep’te Sahte Parayla Hayvan Aldılar, Jandarma Yakaladı
Gaziantep’te Görüş Mesafesi Düştü: Valilikten Uyarı Geldi
Gaziantep'te hırsızlık olayı: Dilenci kılığına girip 3 milyon 700 bin lirayı çaldılar
Gaziantep İçin Kritik Proje Gecikti: CHP’li Meriç Meclis’te Sordu
Gaziantep'te ‘hırsızlık çetesi' çökertildi: 6 gözaltı
Gaziantep’te Korku Dolu Anlar: Şarampole Uçan Otomobil Alev Aldı
Gaziantep'te 2 gündür yoğun sis etkili oluyor
Gaziantep İl Müftülüğündeki Bekleyiş Sona Erdi
Haber alınamıyordu: Gaziantep'te acı ölüm!
Gaziantep Organize’de Yürekler Ağıza Geldi
Gaziantep'te zincirleme kaza: 1 ölü, 6 yaralı
Gaziantep’te hava sertleşiyor! Valilikten uyarı
Gaziantep'te 31 Ocak'ta Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
Tahmazoğlu, YKS'de ilk bine giren gençlerle buluştu
Atatürk’ün Gaziantep’e gelişinin 93’üncü yıl dönümü