Kaplan: Çiftçiyi özel bankalara muhtaç ettiler

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kaplan: Çiftçiyi özel bankalara muhtaç ettiler
Abone ol
CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, çiftçilerin girdi maliyetleri, Kooperatifleşme ihtiyacı, yetersiz teşvik ve destekler gibi sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan “Çiftçilerin sorunlarının başında girdi maliyetleri gelmektedir. Tohumundan ilacına, gübresinden mazotuna kadar üretim aşamasında zaruri olan tüm tarımsal ihtiyaçların maliyetleri çok yüksektir. Çiftçi üretimden kar edemiyor; çünkü ürününden kazandığı para, maliyetini karşılayamamaktadır” dedi. 

“TARIM POLİTİKALARI YERLİ ÜRETİCİYİ DESTEKLEYEN PROJELER ODAĞINDA YENİDEN DÜZENLENMELİDİR”

Gaziantep dâhil ülke genelinde çiftçilerimiz zor durumda olduğunun altını çizen Kaplan, “Üreticilerimiz, topraklarını terk etmek zorunda bırakılıyor. Ülkede tarımsal üretim olmazsa ithal ürünlere ihtiyaç duyarız. Bu da bizi dışarıya daha çok bağımlı hale getirir. Hükümetin tarım politikaları ithal etmek üzerine kurulu olduğu için yerli üreticiyi bitiriyor. Türkiye, verimli topraklara ve uygun iklim koşullarına sahip bir tarım ülkesidir. Bu şartlarda kendi üretimimizi yapmayıp ithal ürünler tüketmemiz kabul edilemez bir ihmalkârlıktır. Tarım politikaları yerli üretici destekleyen projeler odağında yeniden düzenlenmeli, Tarım Yasası ve Kooperatif Mevzuatı mutlaka yenilenmelidir” dedi.

Gaziantep’te yıllık zeytin üretiminin 80 bin ton civarında olduğunu söyleyen Kaplan, “Gaziantep’te, zeytinyağının litre fiyatı 13-15 TL arasında olmasına rağmen alıcı bulamamaktadır. Bölgeye Suriye’nin Afrin ilinden gelen düşük kaliteli zeytinyağı piyasa fiyatını düşürmektedir. Yaklaşık 55 bin ton getirildiği tahmin edilen Suriye zeytinyağı yerli üreticinin pazarını kapmış durumdadır. Bu haksız rekabete ilgili Bakanlık tarafından acilen bir denetim mekanizması kurulmalıdır” dedi.  

MALİYET ARTARKEN SATIŞ FİYATI YERİNDE SAYIYOR

CHP’li Kaplan sözlerine şöyle devam etti; “Benim de aralarında bulunduğum partili vekillerimden oluşan 20 kişilik bir heyet ile Şanlıurfa’nın sorunları yerinde görmek için bir ziyaret gerçekleştirdik. Şanlıurfalı çiftçilerimizin de durumları farklı değil. Halfetili fıstık üretici fıstık fiyatlarının hala 30-35 TL civarında seyretmesinden çok şikâyetçi; artan maliyete rağmen satış fiyatları yükselmiyor.

Elektrik enerjisinin çok maliyetli olması faturayı ödeyemeyen çiftçinin enerji kesintisine uğramasına sebep oluyor. Bunun yanında Şanlıurfa’da sulama birlikleri bir kayyum tarafından yönetiliyor. Çiftçi halinden anlayan yöneticilere ihtiyaç duyuyor. Su ya da elektrik gibi enerjilerinin kesilmesi çiftçinin üretimini durdurur. Üretemeyen çiftçi ise borcunu ödeyemez. Çiftçiye destek olmak yerine enerji kesintileriyle üretime engel oluyorlar.”

ÇİFTÇİYİ ÖZEL BANKALARA MUHTAÇ ETTİLER

CHP’li Kaplan, “Çiftçilerimiz Tarım Kredi ve Devlet bankalarının yanında özel bankalara da borçlanmış durumdalar. Borcunu ödeyemeyen çiftçiler haciz yoluyla traktör gibi tarım aletlerine el konulduğu için çaresiz bırakılıyorlar. Çiftçisini bankalara muhtaç edip bu duruma getiren hükümeti sorunların çözümü için duyarlı olmaya davet ediyorum” dedi.

 
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çocukların telefonunu gasp eden 2 şüpheli yakalandıÖnceki Haber

Çocukların telefonunu gasp eden 2 şüphel...

Derece yapan öğrencilerden Vali Gül'e ziyaretSonraki Haber

Derece yapan öğrencilerden Vali Gül'e zi...

Yorum Yazın

Nizip’te Sürpriz Gelişme: Karakuş Görevinden Ayrılma Kararı Aldı
Gaziantep'te öğrenci servisine tren çarptı: 13 öğrenci hafif yaralandı
Milletvekili Bakbak TBMM'de Sel ve Fırtınayı Değerlendirdi: "Devletimiz Milletinin Yanındadır"
Gaziantep'te baraka metrelerce aşağıya düştü: 2 kişi ağır yaralandı
Nizip Sınırları Aştı, İllere Meydan Okudu: 4 Ayda 141 Milyon Dolarlık Dev İhracat!
Yıldırım: Reel sektöre destek zamanı
GAÜN’de Tiroid Kanserine Ekip Yaklaşımı
El Hijyeni Hayat Kurtarır: Nizip Devlet Hastanesi’nde Farkındalık Etkinliği
Başkan Yılmaz’dan Fırtına Mağdurlarına 20 Bin TL’lik Destek Müjdesi
Akdeniz’e Ökkeş İşçi İmzası
Gaziantep Valiliği Hasar Başvuru Takvimini Duyurdu
Minifood lezzet tutkunlarını buluşturuyor
Gaziantep’te uyuşturucu operasyonu: Zehir taciri tutuklandı
Gaziantep’te 2 Kişinin Öldürüldüğü Dava Yeniden Görülüyor
Süper hücre fırtınasının vurduğu Gaziantep'te bina otoparkları çamurla doldu
Fırtınanın yıktığı balkon duvarları arabayı hurda yığınına çevirdi
Gaziantep'e Süper Hücre Desteği 
Süper Hücre elektrik şebekesini vurdu: 127 direk yıkıldı
Şahinbey Belediyesi geleneksel kan bağışı protokolünü imzaladı
GTO Üyeleri Japonya’da İnşaat Sektörünün Yeniliklerini İnceledi