Halı atığından izolasyon malzemesi üretimi projesi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Halı atığından izolasyon malzemesi üretimi projesi
Abone ol
SANKO Okulları öğrencileri, geliştirdikleri “Üleksit Katkılı Halı Atığından İzolasyon Malzemesi Üretimi ve Kullanılabilirliğinin Araştırılması” projesiyle Özel Ege Lisesi tarafından düzenlenen “19’uncu Fen Araştırma Projeleri Yarışması”nda Türkiye birincisi oldu.

SANKO Okullarının dört proje ile katıldığı yarışmada, 5’inci sınıf öğrencilerinden Kerem Utku Kaleli ve Ufuk Alkın Karayılan’ın proje danışman öğretmenleri Gülden Dilsiz rehberliğinde hazırladıkları “Üleksit Katkılı Halı Atığından İzolasyon Malzemesi Üretimi ve Kullanılabilirliğinin Araştırılması” projesi, finale kalan 12 fen bilimleri projesi arasından Türkiye birincisi olarak önemli bir başarı elde etti.

Projeyle ilgili bilgi veren Kerem Utku Kaleli, yalıtım malzemeleri olarak direk kullanılan malzemeler olduğu gibi atık maddelerin de geri dönüşümde yalıtım malzemesi olarak kullanılabildiğini söyledi.

Yalıtım malzemesi olarak kullanılan malzemelerden birinin de halı atığı olduğunu ifade eden Kaleli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Halı fabrikalarından yıllık 600 bin ton civarında halı atığı ortaya çıkıyor. Ülke ekonomisi için bu denli yüksek miktardaki halı atığı önemli kayıptır. Halı atıkları genel olarak halı oyulurken veya tıraşlanırken oluşmaktadır. Ancak halı atıklarının geri dönüşümü gerek atıkların büyüklüğü gerekse içerdikleri maddeler nedeniyle zahmetli bir süreçtir.

Her atık geri dönüştürülerek tekrar aynı sektörde kullanılamıyor veya çok azı kullanılabiliyor. Halı atıkları geri dönüştürülerek genelde mobilya ve dekorasyon sektöründe dolgu malzemesi olarak kullanılmaktadır.”

ENERJİ VERİMLİLİĞİNE KATKI SAĞLAYABİLECEK PROJE

Projeyle halı atıklarının izolasyon malzemesi olarak kullanılması araştırdıklarını dile getiren Ufuk Akın Karayılan ise projeyle ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Halı tıraşlanırken ortaya çıkan atıklara doğal madde olan üleksit (Mineral bakımından çok zengin bir bor çeşidi) ekledik. Uygulanan yöntemden elde edilen sonuçlara göre, halı atıklarına üleksit eklenmesi izolasyon malzemesi olarak kullanılabileceğini ve aleve karşı tutuşmasını geciktirdiğini tespit ettik.

Üleksit miktarı arttıkça ısı izolasyonu daha fazla artarken ilk tutuşma süresi de artmaktadır. Üleksit katkılı halı atıkları güvenle izolasyon malzemesi olarak kullanılabilir ve enerji verimliliğine daha çok katkı sağlayabilir.”

 SANKO Okulları Genel Müdürü Fırat Mümtaz Asyalı, dört proje ile yarışmaya katılan öğrencilerini ve emeği geçen öğretmenlerini kutlayarak, başarılarının devamını diledi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
'Başkan bensem, Başkan SENSİN' sloganıyla yola koyulduÖnceki Haber

'Başkan bensem, Başkan SENSİN' sloganıyl...

10 milyon liralık vurgun yapan telefon dolandırıcıları yakayı ele verdiSonraki Haber

10 milyon liralık vurgun yapan telefon d...

Yorum Yazın

Başkan Yılmaz’dan Fırtına Mağdurlarına 20 Bin TL’lik Destek Müjdesi
Akdeniz’e Ökkeş İşçi İmzası
Gaziantep Valiliği Hasar Başvuru Takvimini Duyurdu
Minifood lezzet tutkunlarını buluşturuyor
Gaziantep’te uyuşturucu operasyonu: Zehir taciri tutuklandı
Gaziantep’te 2 Kişinin Öldürüldüğü Dava Yeniden Görülüyor
Süper hücre fırtınasının vurduğu Gaziantep'te bina otoparkları çamurla doldu
Fırtınanın yıktığı balkon duvarları arabayı hurda yığınına çevirdi
Gaziantep'e Süper Hücre Desteği 
Süper Hücre elektrik şebekesini vurdu: 127 direk yıkıldı
Şahinbey Belediyesi geleneksel kan bağışı protokolünü imzaladı
GTO Üyeleri Japonya’da İnşaat Sektörünün Yeniliklerini İnceledi
SANKO Okulları TÜBİTAK Finallerinde Türkiye Birinciliği Kazandı
Şahin'den konservatuvar öğrencisine umut olan protez
Hububatı ‘süper hücre' vurdu
Şehitkamil Belediyesi mayıs ayı meclis toplantısı yapıldı
Ekmek Fiyatları Yükseldi: Zam Sofraya Yansıdı
Valilik uyardı! Gaziantep'te akşama kadar yağış var 
Şahinbey Belediyesi mayıs ayı meclis toplantısı yapıldı
Dolu, Sel ve Hortum Etkili Oldu: Antepfıstığı Bahçelerinde Ağır Tahribat