Gaziantep Entegrasyon konusunda dünyaya örnek oluyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gaziantep Entegrasyon konusunda dünyaya örnek oluyor
Abone ol
Kalyoncu Ortadoğu Araştırma-Uygulama Merkezi (KALMEC) tarafından yürütülen “Suriyeli Mültecilerin Sosyo-Ekonomik Durumları ve Gelecek Öngörüleri” araştırma projesi kapsamında, Gaziantep’te yaşayan Suriyeli misafirler ile ilgili önemli bulgulara ulaşıldı.

Kalyoncu Ortadoğu Araştırma-Uygulama Merkezi (KALMEC) tarafından yürütülen “Suriyeli Mültecilerin Sosyo-Ekonomik Durumları ve Gelecek Öngörüleri” araştırma projesi kapsamında, Gaziantep’te yaşayan Suriyeli misafirler ile ilgili önemli bulgulara ulaşıldı.

Koordinatörlüğünü HKÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilal Çıplak’ın yaptığı, proje ekibinde ise HKÜ Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Serdar Erdurmaz ve Yrd. Doç. Dr. Ahmet Keser’in yer aldığı çalışma sonuçlarının analizinde araştırma bulguları basın ile paylaşıldı.

Proje 12 Ay Sürdü

Proje Koordinatörü HKÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilal Çıplak: “KALMEC araştırmacılarının yaptığı araştırmaya göre Gaziantep’te yaşayan Suriyeli göçmenlerin yaklaşık %70'i Avrupa’ya gitmek yerine Türkiye’de kalmayı tercih ediyor. Bu Türkiye Cumhuriyeti’nin Suriyeli misafirlere sunmuş olduğu sosyal ve ekonomik fırsatların, güvenlik hizmetlerindeki başarının ve misafirperverliğinin bir göstergesidir. 1.6 milyon nüfuslu Gaziantep'e 350 bin civarında Suriyeli göç etmiştir. Bu kadar büyük bir grubun beraberinde getirdiği sorunlar göz önünde bulundurulduğunda %70 oranının büyük bir başarı olduğu anlaşılacaktır” dedi.

1100 Tane Suriyeli Göçmen Görüşü Alındı

Alanında yapılan sayılı araştırmalardan biri olan bu proje kapsamında, Gaziantep’te yaşayan Suriyeli Göçmenlerin sosyo-ekonomik durumları analiz edildi. Yürütülen çalışmalarda Gaziantep sosyo-ekonomik özelliklere göre 10 bölgeye ayrıldı. Temsil düzeyi yüksek olan proje için anketörler hem Arapça hem de Türkçeyi çok iyi konuşan öğrenci ve profesyonellerden oluşturuldu. Bir haftalık eğitimden sonra sahaya gönderilen anketörler Gaziantep’te yaşayan 1100 tane Suriyeli Göçmenle görüşmeler yaparak “Geleceğe yönelik beklenti ve planları” ile ilgili görüşler aldı.

Projenin Bazı Önemli Bulguları

  1. Göçmenler daha çok akraba ve arkadaşların bulunduğu yerlere taşınmayı tercih ediyor. Ankete katılanların %90’ı Halep’ten geldiklerini belirtiyor.

  2. Suriyeli göçmenlerin %67.48'i Gaziantep’te yaşamaktan memnun olduklarını söylüyor. Erkekler arasındaki memnuniyet kadınlar arasındaki memnuniyetten daha yüksek.

  3. Ankete katılanların % 84,6’sı Suriye’ye geri dönmek istediklerini belirtiyor. Ancak dönme isteği ile dönme eylemi bir birinden farklı çıkıyor. Dönme isteği daha çok ev ve memleket özleminden kaynaklanıyor. Önceki araştırmalar, yüksek dönme isteği oranına rağmen, geri dönme eylemini gerçekleştirenlerin, tüm göçmen nüfusunun en iyi ihtimalle %30 civarında olduğunu gösteriyor.

  4. Suriye’ye hangi şartlar oluştuğunda dönebilecekleri sorulduğunda, katılımcıların % 42‘sinin dönüşlerini rejimin değişmesine bağladığı görülüyor. % 15,4’ü ise dönüş için savaşın bitmesini beklemeyeceğini, ilk fırsatta dönmeyi planladığını bildiriyor. % 19,3 ile dönüşünü güvenliğin sağlanmasına bağlayanlar ve Suriye’de sosyal-ekonomik şartların sağlanmasına bağlayanların oranının birbirine eşit olduğu görülüyor.

  5. Herhangi bir Avrupa ülkesine gitmek isteyip istemediğine yönelik soruya ise, örneklemin % 74,63’ü “gitmeyi düşünmüyorum” şeklinde cevap veriyor.

  6. Avrupa’da bir ülkeye gitmeyi düşünenlerin hangi ülkeyi tercih ettikleri sorulduğunda %26,79 ile ilk sırayı Almanya alıyor. % 15,09’u İsveç, % 15,47’si İngiltere, % 10,19’ü Fransa, % 4,15’i İtalya, % 3,02’si Belçika, % 3,40’ı Norveç, % 2,26’sı Yunanistan ve yine % 2,26’sı İspanya’yı tercih edeceğini bildiriyor.

Proje ile ulaşılan bulgular, TC İçişleri Bakanlığı Göç İşleri Genel Müdürlüğü resmî genel ağ sitesinde bulunan verilerle karşılaştırıldığında; 2015 yılında Suriyelilerin açık ara başı çektiği ve koruma başvurusu yapan göçmenlerin ülkelere göre dağılımı hakkında ortaya konulan veriler ile birbirini teyit eder nitelikte olduğu görülüyor.

 
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gaziantep'te kadına şiddet sürüyor, cinnet getirdi eşini bıçakladıÖnceki Haber

Gaziantep'te kadına şiddet sürüyor, cinn...

Oyun ve Oyuncak Müzesi’ne “Mükemmellik Sertifikası”Sonraki Haber

Oyun ve Oyuncak Müzesi’ne “Mükemmellik S...

Yorum Yazın

Hayırsever aileden Nizip’e vefa 
Gaziantep'te 135 litre sahte alkol ele geçirildi: 1 gözaltı
Gaziantep'te 162 litre sıvı metamfetamin ele geçirildi: 6 gözaltı
Özgür Özel Nurdağı'nda depremzedelerle bir araya geldi
Zor Virajda Büyük Kayıp! Merinos 3-0 Mağlup
Gaziantep FK’da Sorescu’ya Cerrahi Müdahale
Gaziantep'te 3 Şubat'ta Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
GAİB 2026 Yılının İlk İhracat Verilerini Açıkladı
Volkan Group Hokeyde Türkiye Şampiyonluğuna Yürüyor
Ünverdi: "Ocak ayında Gaziantep'ten 781 milyon 987 bin dolarlık ihracat yapıldı"
Başkan Umut Yılmaz’dan Berat Kandili mesajı
Oto Hurdacılar, Dökümcüler ve Kasacılar Odası seçime gitti
Asrın felaketinde güçlenen hayatlar Gaziantep’te buluştu
Çimsa’dan ihracata 1,5 milyar $’lık katkı
Gaziantep Futbol Kulübünde ayrılık!
 Gaziantep'te 22 kilo reçine esrar ele geçirildi: 2 şahıs tutuklandı
Gaziantep’te hastalara refakatçi desteği başlıyor
 GTB’den Mısır’da tarım ve gıda odaklı iş birliği hamlesi
Gaziantep'te ‘kaynak' yapan 775 sürücüye 964 bin TL ceza
Gaziantep'te Trafik Güvenliği İçin El Ele