GSO’DA ENERJİ VERİMLİLİĞİ TOPLANTISI

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
GSO’DA ENERJİ VERİMLİLİĞİ TOPLANTISI
Abone ol
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB), Avrupa Birliği, Dünya Bankası ve Gaziantep Sanayi Odası işbirliği (GSO) ile Türkiye’de enerji verimliliği konusunda bilinçlendirme ve teknik çalışmaların geliştirilmesi amacıyla “Enerji Verimliliği Danışmanlık Hizmetleri” bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB), Avrupa Birliği, Dünya Bankası ve Gaziantep Sanayi Odası işbirliği (GSO) ile Türkiye’de enerji verimliliği konusunda bilinçlendirme ve teknik çalışmaların geliştirilmesi amacıyla  “Enerji Verimliliği Danışmanlık Hizmetleri” bilgilendirme toplantısı yapıldı.

GSO Sani Konukoğlu Meclis Toplantı salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında, ETKB ile çalışmaları ortak yürüten MWH firmasından uzmanlar İrem Parmaksızoğlu, Mustafa Salman ve Emre Oğuzöncül tarafından, katılımcılara Türkiye'de enerji politikaları ve çalışmaları hakkında bilgi verildi.

Toplantıda uzmanlar tarafından, Avrupa Birliği'nde ve Türkiye'de enerji verimliliği politikaları, enerji verimliliği iyileştirmelerinden nasıl faydalanılacağı, enerji verimliliği fırsatlarının belirlenmesi, enerji etüdü ve yöntemlerinin başarılı yatırımlara nasıl dönüştürüleceği, enerji verimliliği yatırımlarının nasıl finanse edilebileceği konularında sunum yapıldı.

Projeyle enerji verimliliği bilgilendirme faaliyetlerinin artırılması, teşvik programlarına yönelik yasal düzenlemelerin gerçekleştirilmesi, enerji verimliliği finansman mekanizmalarının iyileştirilmesi ve bu alandaki tüm paydaşların kurumsal kapasitelerinin artırılmasına duyulan ihtiyaçların karşılanması hedefleniyor.

Proje kapsamında KOBİ'lerin, örnek teknolojik gelişmeler ışığında enerji verimliliğine yönelik ekipman ve uygulamaları tanımaları, gerçekleştirilecek ‘ücretsiz enerji etüdü’ ile enerji verimliliği sağlayacak projelerin nasıl başarılı yatırımlara dönüştürülebileceği hakkında bilgi sahibi olmaları amaçlanıyor.

Enerji verimliliği etüdü gerçekleştirilen firmaların Dünya Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve Ziraatbank gibi bankalar aracılığıyla uygun koşullarda kredi imkanlarıyla yatırım finansmanına kolaylıkla erişebilmeleri sağlanarak, işletmelerinde enerji verimliliği uygulamalarını yaygınlaştırmalarına da destek olunuyor.

-ENERJİ VERİMLİLİĞİ İÇİN DANIŞMANLIK HİZMETLERİ PROJESİ

Türkiye’de enerji tasarrufu potansiyellerinin ortaya çıkarılması için piyasadaki çeşitli engellerin aşılması gerekiyor.  Bu amaçla; enerji verimliliği bilgilendirme faaliyetlerinin artırılması, teşvik programlarını artıracak yasal düzenlemelerin gerçekleştirilmesi, enerji verimliliği finansman mekanizmalarının iyileştirilmesi ve bu alandaki tüm paydaşların kurumsal kapasitelerinin artırılmasına ihtiyaç duyuluyor. 

Bu ihtiyaçlar doğrultusunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB), Avrupa Birliği ve Dünya Bankası tarafından ortaklaşa olarak “Enerji Verimliliği için Danışmanlık Hizmetleri Projesi” yürütülmekte.

Proje kapsamında enerji verimliliği stratejisinin etkili bir şekilde uygulanabilmesi için mevzuat desteği sağlanacak. Enerji verimliliği ile ilgili bir pazar araştırması yapılarak Türkiye’deki enerji verimliliği pazarının mevcut durumunu değerlendiren bir rapor hazırlanacaktır. Sanayi Odaları da dâhil olmak üzere, proje paydaşları ile birlikte pek çok seminer ve çalıştay gerçekleştirilecek.

Ayrıca enerji verimliliği danışmanlık firmaları, EVD’ler ve bankalar için de iki farklı eğitim programı geliştirilecek ve uygulanacak. Mevcuttaki EVD’ler için çeşitli Energy Service Company (ESCO) modelleri geliştirilecek ve ilgili enerji raporları hazırlanacak. Proje kapsamında farkındalık artırmak amacıyla KOBİ’lerde enerji etütleri yapılacak. Enerji etütlerine referans olması amacıyla bir enerji verimli ekipman ve malzeme listesi oluşturulacak. Bankalar ve EVD’ler dâhil olmak üzere çeşitli paydaşlar için kılavuz dokümanları hazırlanacak ve bu bağlamda bankalar ve EVD’ler ortak çalışma yapabilecek.

Proje kapsamında, talep eden firmalarda ücretsiz enerji etütleri gerçekleştirilmesi, enerji verimliliği etütleri gerçekleştirilen firmaların devamında Dünya Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası, vb. bankalar aracılığı ile uygun koşullara sahip kredi imkânları marifetiyle yatırım finansmanına kolay erişimlerinin sağlanması, sanayide ve ticari binalarda enerji verimliliği uygulamalarının yaygınlaşmasına katkı sağlanması; örnek teknolojik gelişmeler ışığında enerji verimliliğine yönelik ekipman ve uygulamaların tanıtılması, tesislerinde gerçekleştirecekleri enerji etütleri sonucunda tespit edilen enerji verimliliği sağlayacak projelerin nasıl başarılı yatırımlara dönüştürülebileceği hakkında bilgi sahibi olunması gibi kazanımlar elde edilmesi bekleniyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şehitkamil Devlet Hastanesi Başhekimliği'ne yeni atamaÖnceki Haber

Şehitkamil Devlet Hastanesi Başhekimliği...

Gaziantep'te Cesedi bulunan bekçi dövülüp kafası taşla ezilmişSonraki Haber

Gaziantep'te Cesedi bulunan bekçi dövülü...

Yorum Yazın

Gaziantep’te trafik canavarı dur durak bilmiyor: 6 ölü 34 yaralı
Gaziantep'te faciayı kıl payı atlattılar 
Tarla Yolunda Bırakıldı, İnceleme Başlatıldı
Gaziantep’te Sahte Parayla Hayvan Aldılar, Jandarma Yakaladı
Gaziantep’te Görüş Mesafesi Düştü: Valilikten Uyarı Geldi
Gaziantep'te hırsızlık olayı: Dilenci kılığına girip 3 milyon 700 bin lirayı çaldılar
Gaziantep İçin Kritik Proje Gecikti: CHP’li Meriç Meclis’te Sordu
Gaziantep'te ‘hırsızlık çetesi' çökertildi: 6 gözaltı
Gaziantep’te Korku Dolu Anlar: Şarampole Uçan Otomobil Alev Aldı
Gaziantep'te 2 gündür yoğun sis etkili oluyor
Gaziantep İl Müftülüğündeki Bekleyiş Sona Erdi
Haber alınamıyordu: Gaziantep'te acı ölüm!
Gaziantep Organize’de Yürekler Ağıza Geldi
Gaziantep'te zincirleme kaza: 1 ölü, 6 yaralı
Gaziantep’te hava sertleşiyor! Valilikten uyarı
Gaziantep'te 31 Ocak'ta Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
Tahmazoğlu, YKS'de ilk bine giren gençlerle buluştu
Atatürk’ün Gaziantep’e gelişinin 93’üncü yıl dönümü
Nizip Kaymakamı Osman Uğurlu’dan NTO’ya Ziyaret
Gaziantep'te araba küle döndü