GAÜN’lü Uluslararası Öğrenciler Çanakkale Şehitlerini andı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
GAÜN’lü Uluslararası Öğrenciler Çanakkale Şehitlerini andı
Abone ol
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) ve Kültür Müdürlüğü işbirliğiyle hazırlanan “Dünyanın Dilinden Çanakkale Programı" Atatürk Kültür Sahnesinde gerçekleştirildi.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) ve Kültür Müdürlüğü işbirliğiyle hazırlanan “Dünyanın Dilinden Çanakkale Programı" Atatürk Kültür Sahnesinde gerçekleştirildi.

TÖMER’de eğitim gören uluslararası öğrencilerin hazırladığı şiir ve müzik dinletisinde; Suriyeli, Ganalı, Etiyopyalı ve Afganistanlı öğrencilerden oluşan grubun İstiklal Marşı’nı seslendirmesi salondan büyük alkış aldı. Muhammed Nahhas ve Ahmad Shazlı’nın ‘Dur Yolcu’, Orhan Anwer’in ‘Çanakkale Savaşı’nda’ ve Reshide Kasap’ın “Memleket İsterim” gibi çok sayıda şiiri coşkulu bir sesle okuyan öğrenciler beğeniyle izlendi.

Programın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Ali Gür, tarihte çok önemli anların olduğunu ve bu tarihe şahitlik yapan nice milletlerin ortak kararla, ortak vicdanı harekete geçirdiklerini belirtti. Çanakkale Şehitliği’nde Kürt Memo ile Türk Mehmet ve Arap Muhammed’in yanyana yattğını, hiç birbirlerinden ayrılmadıklarını ifade eden Prof. Dr. Gür, “O gün sarığıyla, cübbesiyle, fesiyle, şapkasıyla inançlar ve ırklar hepsi buluştu. Vatan mevzubahis olunca farklılıkların hepsi gözardı edildi. 1921’e gelince kurtulmuş bir vatan, aynı zamanda dünyaya bu millet asla pes etmez ve diz çöktüremezsiniz diyecek kadar da dünyaya net bir mesaj verildi. Yine son olarak ülkemizde 15 Temmuz’da bu birlik ve beraberlik mesajını hep birlikte gördük, yaşadık” diye konuştu.

Uluslararası öğrencilerin Türkçe’yi kendileri inanmış şekliyle tamamen şiiriyle, jest ve mimikleriyle aynı zamanda müziğini ve dansını, ritüellerini, halk oyunlarını kısa sürede öğrenebildiklerini kaydeden Prof. Dr. Gür, konuşmasında üniversitemizde eğitim gören uluslararası öğrencilere seslenerek şunları söyledi: “Yıllarca birileri Türkçeyi öğretiyoruz diyerek bizi kandırdılar ve sizleri avuçlarının içerisinde vatan haini olarak yetiştirmeye kalktılar, bizi de aldattılar. Ama biz diyoruz ki, gönülden sizler öğrenirseniz ama vatanına, milletine sevdalı gençler olarak hem burayı benimsersiniz hem de kendi memleketinizde bizim gönül elçimiz olursunuz. Bu yüzden sizleri çok önemsiyorum. Bakın burada çok farklı renkler var. Allah’ın ayetleri olarak siz bizim için önemli bir nişansınız. Farklı dilleri konuşuyorsunuz ve en önemlisi farklı inançlarınız var. Peki burada hiç sorun yaşadınız mı? Yaşamazsınız. Musevisi, Hristiyanı, Budisti, Hindusu, Müslümanı da bu coğrafya da her zaman barış içerisinde yaşadı ve yaşamaya devam edecek. Osmanlı ruhu dediğimiz o gün dedelerimizin, atalarımızın ayaklanma olarak bütün dünyaya ilan ettiği ruh şu anda da devam ediyor, bilesiniz ki o vicdan hala hayatta. Bütün dünyaya yine Türk Milleti olarak haykırıyoruz. Bu da dünyanın dinmeyen sesi olacak.”

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Güneş'in bahar aylarına armağanı "Mavi"Önceki Haber

Güneş'in bahar aylarına armağanı "Mavi"

İstasyon Parkı'nı Bakan Özhaseki açtıSonraki Haber

İstasyon Parkı'nı Bakan Özhaseki açtı

Yorum Yazın

Gaziantep'te ‘hırsızlık çetesi' çökertildi: 6 gözaltı
Gaziantep’te Korku Dolu Anlar: Şarampole Uçan Otomobil Alev Aldı
Gaziantep'te 2 gündür yoğun sis etkili oluyor
Gaziantep İl Müftülüğündeki Bekleyiş Sona Erdi
Haber alınamıyordu: Gaziantep'te acı ölüm!
Gaziantep Organize’de Yürekler Ağıza Geldi
Gaziantep'te zincirleme kaza: 7 kişi yaralandı
Gaziantep’te hava sertleşiyor! Valilikten uyarı
Gaziantep'te 31 Ocak'ta Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
Tahmazoğlu, YKS'de ilk bine giren gençlerle buluştu
Atatürk’ün Gaziantep’e gelişinin 93’üncü yıl dönümü
Nizip Kaymakamı Osman Uğurlu’dan NTO’ya Ziyaret
Gaziantep'te araba küle döndü
Gaziantep’te yangın faciası: Seyirci kalan mahalle
Gaziantep’te fabrika yangını: 2 kişi yaralandı
Aman Dikkat: Aç kalan tilki Gaziantep sokaklarında
Gaziantep’te Namus Cinayeti Davasında Karar: Baba ve Oğula Hapis
Feci Kazanın Ardından Otoyolda Trafik Normalleşiyor
Gaziantep’te Ramazan Öncesi Gıda Fiyatlarına Yakın Takip
Gaziantep’te Vicdanları Yaralayan Darp Olayı: Sanıklar İçin 15 Yıla Kadar Ceza