Ekici: İlave istihdam teşvikleri işçi kıyımına mı neden oluyor?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ekici: İlave istihdam teşvikleri işçi kıyımına mı neden oluyor?
Abone ol
CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, bazı işverenlerin istihdam teşviklerinden yararlanmak için mevcut işçilerini çıkarıp yerine yeni işçi aldığı iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, bazı işverenlerin istihdam teşviklerinden yararlanmak için mevcut işçilerini çıkarıp yerine yeni işçi aldığı iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, TOBB ekonomi şurasında başlattığı istihdam seferberliğinden gelen ilk veriler kafaları karıştırdı. Çalışma Bakanı 1 – 20 Mart tarihleri arasında 357 bin 594 net istihdam sağlandığını açıklasa da bu rakam işsizlik oranına yansımadı.

CHP’li Ekici, işsizlikteki artışın zirve yapması sonrasında başlatılan ve adına seferberlik denilen proje kapsamında, işverenlerin 1 Şubat 2017 tarihinden sonra aldıkları ilave her 1 sigortalının 773 TL tutarındaki prim ve vergi yükümlülüklerinin devlet tarafından karşılandığını anımsatarak şu saptamaları yaptı:

“Programın sonuçlarına yönelik açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ‘1 – 20 Mart tarihleri arasında 357 bin 594 net istihdam sağlandığını’ ifade etmiştir. Ancak işsizlikte, ifade edilen net istihdam rakamı oranında bir azalma görülmemiştir. Bunun nedeninin, bazı işverenlerin söz konusu teşvikten yararlanmak amacıyla işçi çıkarıp yerine yeni işçi almasından kaynaklandığı iddia edilmektedir.”

CHP’li Ekici, bu tespit ve değerlendirmelerin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Mehmet Müezzinoğlu’ndan şu soruları yanıtlamasını istedi:

- Bakan tarafından açıklanan 1-20 Mart tarihleri arasındaki 357 bin 594 net istihdam rakamının illere ve sektörlere göre dağılımı nedir?

- 2017 Mart ayının ilk 20 gününde istihdam edilen 357 bin 594 kişi arasında toplum yararına çalışma kapsamında istihdam edilenler de var mıdır? Var ise bunların sayısı nedir?

- 357 bin 594 kişilik net istihdam rakamının işsizlik rakamında düşüş yaratmamasının nedeni nedir?

- Mart ayındaki net istihdamın işsizlikte azalma yaratmamasının nedeninin ilave istihdamın yanında ilave işten çıkarmalar olduğuna yönelik iddialar doğru mudur?

- Çalışma hayatında milli seferberlik programı kapsamında ilave işçi çalıştırarak teşvikten yararlanan işyerlerinde herhangi bir işten çıkarma olup olmadığını denetleyen bir mekanizma bulunmakta mıdır? Var ise detayları nelerdir?

- Adı geçen programın uygulamaya girdiği günden bugüne kadar, ilave işçi çalıştırarak teşvikten yararlanan diğer taraftan ise işçi çıkaran kaç işyeri tespit edilmiştir? Bunlara ne tür yaptırımlar uygulanmıştır?

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gaziantep'te, motosiklet hırsızlığına 2 tutuklamaÖnceki Haber

Gaziantep'te, motosiklet hırsızlığına 2...

Çöpün karakterizasyonunda çok büyük değişiklik olduSonraki Haber

Çöpün karakterizasyonunda çok büyük deği...

Yorum Yazın

2-1 Ankara mağlubiyeti sonrası büyük tepki
Başkentten Elimiz Boş Dönüyoruz!
Gaziantep'te 2 Şubat'ta Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
Şahin: "Berat, gönüllerin arındığı, umudun yeniden yeşerdiği bir gece"
Şahinbey Ampute'den 4-0'lık galibiyet
Gaziantep'te felakete ramak kaldı! İstinat duvarı çöktü!
Başkan Tahmazoğlu'ndan Berat Kandili mesajı
Eklem sağlığında 'Kitosan' dönemi: Kıkırdak onarımına doğal destek
Gaziantep’te yoğun sis etkisini sürdürüyor
Silahlı yağma ve uyuşturucu ticaretinden 13 yıl cezayla aranan şahıs yakalandı
Gölbucks Konak, Gaziantep turizmine yeni bir renk kattı
Gaziantep'te seyir halindeki araç alev alev yandı
Deprem yıktı, devlet ayağa kaldırdı
Gaziantep'te market çalışanlarına saldırdı 
Şiddetli Yağmur Kazaya Neden Oldu: Hurdaya Dönen Araçtan Burnu Bile Kanamadan Çıktı
Otobüs kazası: 8 ölü, 26 yaralı
Gaziantep’te trafik canavarı dur durak bilmiyor: 6 ölü 34 yaralı
Gaziantep'te faciayı kıl payı atlattılar 
Tarla Yolunda Bırakıldı, İnceleme Başlatıldı
Gaziantep’te Sahte Parayla Hayvan Aldılar, Jandarma Yakaladı