Büyükşehir Yesemek'i UNESCO listesine hazılıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Büyükşehir Yesemek'i UNESCO listesine hazılıyor
Abone ol
Büyükşehir Belediyesi, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi'nin kalıcı listeye alınması için çalışmalar başlattı.

Büyükşehir Belediyesi, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi'nin kalıcı listeye alınması için çalışmalar başlattı.

Tarihçiler tarafından Geç Hitit Devletleri Dönemi’ne (MÖ 900-800) ait olduğu kabul edilen Yesemek, taş ocağıyla birlikte heykel atölyesi olarak korundu, günümüze kadar geldi. Antik dünyada eşi benzeri olmayan Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi'nden çıkan tarihi eserler, ait olduğu döneme ışık tuttu.

ŞAHİN YESEMEK'İN UNESCO'YA GİRMESİNİ ÖNEMSİYOR

Taş blokların taşocağından kesilmesinden, değişik türde heykellerin taslak haline getirilmesine kadar pek çok aşamanın öğrenilebilmesine olanak sağlayan Yesemek'i, ayrı bir yerde tutan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Yesemek'in UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne girmesine dönük çalışmaları hızlandırdı.

Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama Denetim Büro (KUDEB) Daire Başkanlığı yetkilileri, Başkan Fatma Şahin döneminde kültürel mirasın korunmasına ilişkin çalışmaların yoğunlaştığını hatırlattı.

Yetkililer, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: "Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne girmesi hususunda çalışmalar hızlandırıldı. 2012 yılında UNESCO'nun geçici listesine giren Yesemek'in kalıcı listeye alınması için 2016 yılından bu yana çalışmalara devam ediyoruz, çalışmalar kapsamında çeşitli girişimlerde bulunuyoruz. Başkanımızın hassasiyeti çalışmalarla birleşince UNESCO yolunda büyük bir ivme kazandık.

KASIM AYINDA ÇALIŞTAY DÜZENLENECEK

UNESCO tarafından belirlenen çalışma programı çerçevesinde faaliyetler devam ediyor. Bu çalışmanın sağlıklı yürütülebilmesi için çok ciddi bilgi kaynağına sahip olmak gerekiyor. Bu doğrultuda 07-09 Kasım 2017 tarihlerinde akademisyenlerin ve uzmanların katılımıyla 'Eski Yakın Doğu’da Taş Ocakları, Heykeltraşlık Atölyeleri ve Yesemek’in Yeri' konulu bir çalıştay düzenleyerek, konuyla ilgili yeni akademik bilgilere ulaşmayı, mevcut bilgileri biraraya getirmeyi amaçlıyoruz. Aynı zamanda kazılarla bu durumu güçlendirip, Yesemek'te üretilen heykellerin dağılımını tespit etmek amacıyla taş analizler yapılıyor. Böylece heykellerin hangi bölgelere gittiği araştırılarak bu eserlerin tespiti sağlanacak. Bu eşsiz bölgeyi gerçekten olması gerektiği noktaya getireceğiz."

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gaziantep'te Engellilere “E-KPSS Hazırlık” kursu Önceki Haber

Gaziantep'te Engellilere “E-KPSS Hazırlı...

 Anuga Fuarına GTB damga vurdu Sonraki Haber

Anuga Fuarına GTB damga vurdu

Yorum Yazın

Özgür Özel Nurdağı'nda depremzedelerle bir araya geldi
Zor Virajda Büyük Kayıp! Merinos 3-0 Mağlup
Gaziantep FK’da Sorescu’ya Cerrahi Müdahale
Gaziantep'te 3 Şubat'ta Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
GAİB 2026 Yılının İlk İhracat Verilerini Açıkladı
Volkan Group Hokeyde Türkiye Şampiyonluğuna Yürüyor
Ünverdi: "Ocak ayında Gaziantep'ten 781 milyon 987 bin dolarlık ihracat yapıldı"
Başkan Umut Yılmaz’dan Berat Kandili mesajı
Oto Hurdacılar, Dökümcüler ve Kasacılar Odası seçime gitti
Asrın felaketinde güçlenen hayatlar Gaziantep’te buluştu
Çimsa’dan ihracata 1,5 milyar $’lık katkı
Gaziantep Futbol Kulübünde ayrılık!
 Gaziantep'te 22 kilo reçine esrar ele geçirildi: 2 şahıs tutuklandı
Gaziantep’te hastalara refakatçi desteği başlıyor
 GTB’den Mısır’da tarım ve gıda odaklı iş birliği hamlesi
Gaziantep'te ‘kaynak' yapan 775 sürücüye 964 bin TL ceza
Gaziantep'te Trafik Güvenliği İçin El Ele
Bal Üreticileri Birliği çalışmalara başladı
NTO Başkanı Özyurt, Türkiye–Mısır Oda ve Borsalar İş Birliği Forumu’na Katıldı
Gaziantep’te Esnafa Tabela Dayatması