Bu fırın, Cumhuriyetin ilanından önceden beri faaliyette

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bu fırın, Cumhuriyetin ilanından önceden beri faaliyette
Abone ol
Gazianteplinin yaşam koşuludur sanki pide fırınları…Olmaz sa olmazlarındandır kısacası.

Tırnaklı, açık ve Kübban ekmek arasına konularak yenilen kebapların tadı “ dürüm” ün ötesinde bir şeyler ifade eder Gaziantepliye…

Alaybey Mahallesi Şıhcan Caddesi üzerindeki pide fırınının kuruluş tarihi cumhuriyetten de önce…

İlk kurucularının “ Ermeni ya da Yahudi” oldukları sanılıyor. 1920 yılından beri faaliyet gösteren Şıhcan Pide Fırını’nda şimdi ebediyete intikal eden ve Gaziantep’in en ünlü ustaları olan Halil Karaduman( gazeteci Atilla Karaduman’ın babasıdır), Muhittin Özsöyler, Hasan Altınöz ve diğerleri Gaziantep’e hep ekmek üretmiş.

Gaziantep’teki pide fırınlarında ; Galledar( Ekmeği satıp parayı alan kiş) Darabacı ( Genellikle çocuk olur. Fırından çıkan; ekmek, lahmacun, börek ve tepsleri dizer) Tabcı ( Ekmekğin hamurunu açan kişi), tırnakçı ( Pide ekmeğini oya gibi işleyerek şekil veren usta) Bişirci ( Ekmeği pişiren kişi) Ambar Kiyası ( Hamuru yoğuran ve gramajına uygun şekilde tahtalar üzerine dİzen kiş) çalışan emekçilerdir.

Sabah erken saatlerde atılan odunla ısınan fırın artık üretime geçmeye hazırdır ve diğer ustaların hazırlıklarını bekler. Hummalı çalışmaya saat: 10. -10.30 sıralarında ara verilir. Çünkü tezgah; üzeri bezlerle örtülmüş ekmekle doludur.
Bu aradan sonra “ Öğle Kalabalığı” akın eder fırınlara Gaziantep’te… Söörme ( Fırında şişlere takılarak pişirilen patlıcan), lahmacun, börek, ve Patlıcan, soğan , sarımsak, yenidünya tepsileri ard arda gelmeye başlar. Lokantalarla, ekmek bekleyen şahıslar arasında tatlı bir rekabet de doğar bu arada.

Saat: 14.00 dolaylarında bir kez daha ara verilir çalışanlar ihtiyaçlarını görsünler diye. Sonrası mı? Durmak yoktur…Saat 21.00’a kadar ekmek üretilmeye devam edilir. Bu saatten sonra yevmiyelerini alanlar, hesaba oturan ustalarına “ Kâr haneye bereket usta” diyerek evinin yolunu tutar.
Eğer, çevrede başka fırın yoksa, fırıncılara tatil de yoktur. Yakın çevrede var ise eğer, Pazar günleri sırayla “ nöbetçi fırın” olunur.
Zor ve zahmetli iştir fırıncılık. Ama açık ekmeğin arasına konulan “ Balcan” kebabı yenilirken, bu zorluklar kimin aklına gelir ki?

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
AK Parti Gençlik Kolları’ndan Belediye Başkanı Sarı’ya ziyaretÖnceki Haber

AK Parti Gençlik Kolları’ndan Belediye B...

WhatsApp ve Instagram çöktüSonraki Haber

WhatsApp ve Instagram çöktü

Yorum Yazın

Gaziantep Organize’de Yürekler Ağıza Geldi
Gaziantep'te zincirleme kaza: 7 kişi yaralandı
Gaziantep’te hava sertleşiyor! Valilikten uyarı
Gaziantep'te 31 Ocak'ta Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
Tahmazoğlu, YKS'de ilk bine giren gençlerle buluştu
Atatürk’ün Gaziantep’e gelişinin 93’üncü yıl dönümü
Nizip Kaymakamı Osman Uğurlu’dan NTO’ya Ziyaret
Gaziantep'te araba küle döndü
Gaziantep’te yangın faciası: Seyirci kalan mahalle
Gaziantep’te fabrika yangını: 2 kişi yaralandı
Aman Dikkat: Aç kalan tilki Gaziantep sokaklarında
Gaziantep’te Namus Cinayeti Davasında Karar: Baba ve Oğula Hapis
Feci Kazanın Ardından Otoyolda Trafik Normalleşiyor
Gaziantep’te Ramazan Öncesi Gıda Fiyatlarına Yakın Takip
Gaziantep’te Vicdanları Yaralayan Darp Olayı: Sanıklar İçin 15 Yıla Kadar Ceza
Gaziantep'te soba faciası: Bir aile hastanelik oldu 
Gaziantep'te sis faciası: Otoban kana bulandı 
Gaziantep’te Örnek Davranış: Kalp Masajıyla Hayata Tutundu
Gaziantep’te uyuşturucu operasyonunda 11 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Yoğun Sis Gaziantep’i Sardı, Trafikte Aksamalar Yaşandı