Bir Çok İlaca Zam Geliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bir Çok İlaca Zam Geliyor
Abone ol
Hammaddesi yurt dışından getirilen ilaçlara zam kapıda... İlaçların fiyatnın belirlenmesinde kullanılan euro katsayısı 2.00 TL seviyesinden 2.07 seviyesine yükseldi. İlaç şirketleri durumu yargıya taşıdı.

Türkiye'de geçen yıl 14.6 milyar lira büyüklüğe ulaşan ilaç sektöründe, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde esas alınacak euro kurunun bugünden geçerli olmak üzere 2.07 lira olarak uygulanması şirketlerde kur zararına yol açacak. Sektör temsilcileri, mevcut 3.3 liralık kur seviyesinden ithal edilecek hammaddeyle üretilecek ilacın 2.07 liralık kur üzerinden satılmasının şirketlerde onlarca milyon lira kur zararına neden olacağını belirtirken; kâr marjlarının düşme tehlikesi karşısında Türk Eczacıları Birliği de ilgili kararnamenin bazı maddelerin iptali için konuyu yargıya taşıdı.

KAT SAYI İLE BELİRLENECEK

Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar 10 Temmuz'da Resmî Gazete’de yayımlanmıştı. Buna göre, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde esas alınacak euro kuru, bir önceki yıl boyunca Merkez Bankası tarafından satılan döviz satış kuru ortalamasının yüzde 70’ine denk gelen uyarlama katsayısı ile çarpılarak belirlenecek. Kararnamedeki geçici maddeyle, bu yılın sonuna kadar esas alınacak euro kuru ise, Nisan-Temmuz ayları arasındaki TCMB satış kuru ortalamasının yüzde 70’i esas alınarak belirlendi.

Buna göre, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde bugünden itibaren yılsonuna kadar kullanılacak euro kuru, önceki 2 TL seviyesinden 2.07 TL'ye yükseldi. Türkiye'de kamunun sağlık harcamalarını kontrol altına alabilmek için 2004 yılından bu yana "referans fiyat" sistemi uygulanıyor. Bir ilacın, belirlenen AB üyesi ülkelerdeki referansının iskonto hariç en düşük resmi depocuya satış fiyatı, "referans fiyat" olarak nitelendiriliyor. Referans fiyatın belirlenmesi ve TL'ye çevrilmesi sonrasında bu fiyatlar belli oranlarda indirime tabi tutuluyor. Geri ödeme listesine giren ilaçlara ise ilave iskonto da uygulanıyor. Fiyatlarının belirlenmesinde esas alınacak euro kuru 2009'dan 2015 Haziran ayına kadar 1.9595 TL olarak sabitlenmiş, bu durum sektör kârlılığında sert düşüşlere yol açmıştı. Euro kuru Haziran ayında hafif artırılarak 2 liraya yükseltilmişti.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
POLİS MERKEZİNE SALDIRI: 1 ŞEHİTÖnceki Haber

POLİS MERKEZİNE SALDIRI: 1 ŞEHİT

CİZRE'DE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI...Sonraki Haber

CİZRE'DE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI...

Yorum Yazın

Gaziantep’te hava sertleşiyor! Valilikten uyarı
Gaziantep'te 31 Ocak'ta Elektrik Kesintisi Olacak Yerler
Tahmazoğlu, YKS'de ilk bine giren gençlerle buluştu
Atatürk’ün Gaziantep’e gelişinin 93’üncü yıl dönümü
Nizip Kaymakamı Osman Uğurlu’dan NTO’ya Ziyaret
Gaziantep'te araba küle döndü
Gaziantep’te yangın faciası: Seyirci kalan mahalle
Gaziantep’te fabrika yangını: 2 kişi yaralandı
Aman Dikkat: Aç kalan tilki Gaziantep sokaklarında
Gaziantep’te Namus Cinayeti Davasında Karar: Baba ve Oğula Hapis
Feci Kazanın Ardından Otoyolda Trafik Normalleşiyor
Gaziantep’te Ramazan Öncesi Gıda Fiyatlarına Yakın Takip
Gaziantep’te Vicdanları Yaralayan Darp Olayı: Sanıklar İçin 15 Yıla Kadar Ceza
Gaziantep'te soba faciası: Bir aile hastanelik oldu 
Gaziantep'te sis faciası: Otoban kana bulandı 
Gaziantep’te Örnek Davranış: Kalp Masajıyla Hayata Tutundu
Gaziantep’te uyuşturucu operasyonunda 11 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Yoğun Sis Gaziantep’i Sardı, Trafikte Aksamalar Yaşandı
Gaziantep otobanında zincirleme kaza: 2 ölü, 11 yaralı
Gaziantep’te para alan yandı! Artık talep edilemez!