Gaziantep'te fıstık stokçularına kim “Dur” diyecek!
EKONOMİGaziantep ve bölge illerinin önemli gelir kaynaklarından olan Antepfıstığı’nda baklava ve tatlılarda kullanılan boz fıstık hasadı başladı. Hasadın başlamasıyla birlikte fiyat da kanatlandı.
Geçen yıl kilogram fiyatı 850 lira olan boz iç fıstık bu yıl yenisi daha ağaçlardan toplanmadan 2 bin liraya dayandı.
Fıstıkta aniden artarak fahiş boyuta ulaşan fiyatlara tepki gösteren esnaf, “Geçen yıl fıstık rekoltesi çok yüksekti. ‘Var yılı’ dediğimiz yıldı. Fıstık fiyatını düşürüp üreticinin elinden yok pahasına satın aldılar. Depolara doldurup insan sağlığına zararlı ilaçlarla saklamaya başladılar. Geçen yıl boz iç fıstığın kilogramı 850 lira civarındaydı. Bu yıl 2 bin lira civarında. Hiçbir enflasyon rakamında böyle bir artış yok. Fıstık yok desek ambarlarda daha 3 yıl yetecek kadar stok var ama buna rağmen birkaç kaç gözlü stokçu daha çok kazanmak adına piyasayla oynuyorlar” diye tepki gösterdi.
Hükümetin fahiş fiyatı önlemek adına fıstığa ihracat yasağı koyduğunu ancak yine de açgözlü stokçuların engellenemediğini dile getiren esnaf, “Bunlar depoları fıstıkla doldurdu. Fıstıkta sağlıklı koşullarda saklanmadığında güve ürer. Ayrıca alfa toksin sorunu ortaya çıkar. Stokçular, bunu önlemek için koruyucu olarak insan sağlığına zararlı olan ilaçlarlar kullanıyorlar. İhracatçı buradan mal alamadığı için İran ve ABD’den ithal ettiği fıstığı Serbest Bölge’de işleyip ihraç ediyor. Burada olan tüketiciye ve gerçek tüccara oluyor. Ülke ekonomisi zarar ediyor” dedi.
İlginizi Çekebilir