© Memo Haber 2022

Suriye'nin tarihi eserleri Beyrut ve Irak'tan kaçırılıyor

Suriye'de devam eden iç savaş nedeniyle DEAŞ militanlarının hakim oldukları tarihi bölgelerden çıkardıkları tarihi eserleri yasa dışı yollarla Gaziantep'e getirerek sattıkları yönündeki iddialara, Gaziantep'te eski eser satışı yapan ve ülkelerinden savaş nedeniyle kaçarak gelen Suriyeli'ler tepki gösterdi. Eski eser ve eşya satıcılığı yapan Gaziantep esnafı ve Suriyeli'ler, Suriye'den çıkarılan tarihi eserlerin Irak ve Beyrut üzerinden Avrupa'ya kaçırıldığını iddia ettiler.

Suriye'de devam eden iç savaş nedeniyle DEAŞ militanlarının hakim oldukları tarihi bölgelerden çıkardıkları tarihi eserleri yasa dışı yollarla Gaziantep'e getirerek sattıkları yönündeki iddialara, Gaziantep'te eski eser satışı yapan ve ülkelerinden savaş nedeniyle kaçarak gelen Suriyeli'ler tepki gösterdi. Eski eser ve eşya satıcılığı yapan Gaziantep esnafı ve Suriyeli'ler, Suriye'den çıkarılan tarihi eserlerin Irak ve Beyrut üzerinden Avrupa'ya kaçırıldığını iddia ettiler.

Gaziantep'te yaklaşık 30 yıldır Şekeroğlu Mahallesi Eski Saray caddesi üzerinde eski eser ve eşya alım satımı yapan Hanifi Özaslan (50), tarihi eserlerin DEAŞ militanları tarafından Gaziantep'e getirilerek burada yasa dışı yollardan satışının yapıldığının koca bir yalan olduğunu söyledi.

Özaslan, Suriye'den çıkarılan tarihi eserlerin genellikle Beyrut üzerinden Avrupa ülkelerine götürüldüğünü, Türkiye'ye sokulan eserlerin ise Gaziantep'te değil İstanbul'da satıldığını ifade etti.

Suriye'den getirilen ve tarihi eser olarak satılmaya çalışılan bazı eşyaların ise tarihi eser niteliği taşımadığını dile getiren Özaslan," Ülkelerindeki savaştan kaçan Suriyeli'ler genellikle kendi evlerinde kullandıkları Osmanlı döneminden kalma bazı eşyaları ve 50 – 60 yıllık eşyaları getirip burada satıyorlar. Ben 30 yıldan beri antika eşya alım satımı yapan birisi olarak bunların arasında tarihi eser görmedim. Savaşın ilk yıllarında Gaziantep'te böyle bir söylenti oluyordu. Bazı Suriyeli'lerin tarihi eserleri getirip sattıkları yönünde duyumlar aldım ama bana hiç denk gelmedi" dedi.

Suriye'den çıkarılan tarihi eserlerin Irak ve Beyrut üzerinden Avrupa ülkelerine kaçırıldığını dile getiren Hanifi Özaslan, " Yurt dışından geçtiğimiz günlerde gelen bazı basın mensupları da bu soruları bize sordu. Onlara da aynı şeyleri anlattık ama işlerine gelmedi ve ısrarla tarihi eserlerin Türkiye'de satıldığı iddialarında bulundular. Bu yönde yapılan haberlerin hepsinin Türkiye'yi yıpratmak için yapıldığına inanıyorum" diye konuştu.

Özaslan, evlerindeki eski bakır eşyaları satan Suriyelilerin de genellikle yurt dışına gidebilmek için bu yola başvurduklarını ve elde ettikleri paraları da kaçak yollardan Avrupa'ya gitmek için kullandıklarını sözlerine ekledi.

TARİHİ ESERLER GENELLİKLE RUSYA'YA GÖTÜRÜLÜYOR

Bu arada savaştan kaçarak Gaziantep'e gelen ve burada kendi meslekleri olan Bakır işlemeciliği ve satışını yapan Suriyeliler'den Muhammed Sultan ise, babasının işlettiği iş yerinde eski bakır eşyalarının satışını yaptıklarını ve geçimlerini sağladıklarını söyledi.

Muhammed Sultan, işyerlerine gelen bazı insanların bazı eski eşyaları gördüklerinde tarihi eser olup olmadığını sorduklarını belirterek," Bizim sattığımız eşyalar ülkemizde insanların uzun yıllar kullandıkları ancak Türkiye'ye geldikten sonra paraya çevirmek için sattıkları işlemeli bakır eşyalar. Aralarında 50 -60 yıllık işlemeli bakır ev eşyaları var ama bunlar tarihi eser değil" dedi.

ESAD'IN YARDIMIYLA TARİHİ ESERLER RUSYA'YA GÖTÜRÜLÜYOR

Yaklaşık 4 yıl önce Türkiye'ye gelen ve Şekeroğlu Mahallesi Köroğlu Sokak üzerinde açtığı bakır ve eski ev eşyası alımı satımı yapan İsmail Kasas ise," Tarihi eserleri Gaziantep'te aramayın. Suriye'de çıkarılan bütün tarihi eserler uçaklarla Rusya'ya taşınıyor. Bunu da bizzat Beşar Esad ve yandaşları yapıyor" şeklinde konuştu.

Türkiye sınırında sıkı bir denetim olduğunu ve tarihi eserlerin kaçak yollarla getirilmesinin çok zor olduğunu ifade eden Kasas," Zaten Türkiye'de tarihi eser satışı yapan insanları Polis hemen tutukluyor ve ülkesine geri gönderiyor. O nedenle Türkiye'de böyle bir şeyin olması çok zor. Eğer gelen tarihi eser de varsa, Gaziantep'te değil doğru İstanbul'a götürülüyor ve orada satılıyor" diye konuştu.

SURİYELİ BAKIRCILAR DERTLİ

Gaziantep'te bakırcılık yaparak geçimlerini sağlamaya çalışan Suriyeli Bakırcılar, bu tür iddiaların kendilerini zor durumda bıraktığını, zaten zor şartlar altında yaşamaya çalıştıklarını söyleyerek," Biz zaten zulümden ve savaştan kaçıp gelerek buraya sığınmışız. Ailemizin geçimini sağlamak için de kendi mesleğimizi yaparak yaşamaya çalışıyoruz. Böyle iddialarla gündeme gelmek istemiyoruz. Eğer Suriye'den tarihi eserlerin nerelere götürülüp satıldığını bulmak istiyorsanız, Irak'a, Beyrut'a gidin. Bütün tarihi eserler oradan Avrupa'ya ve büyük çoğunluğu ise Rusya'ya götürülüyor" dediler.

NAKLİYATÇILARDAN SERT TEPKİ

Öte yandan, bazı nakliye firmalarının tarihi eserleri yasa dışı yollarla Gaziantep'e getirdikleri iddialarına nakliyatçılar büyük tepki gösterdi. Rusya'nın BM daimi temsilcisi Vitaliy Çurkin'in iddialarının gerçeği yansıtmadığını, her konuda olduğu gibi Rusya'nın Türkiye'yi dolayısıyla Gaziantep'i karalama kampanyası içerisinde olduğunu ifade eden Gaziantep Komple Nakliyatçılar Sitesi Derneği Başkanı Mehmet Vatandaş, " Ortaya atılan iddialarda adı geçen firmalardan sadece birisi Gaziantep firması. O firma da yurt içi nakliyatçılık yapan bir firma. Diğer firmalar bizim derneğimize kayıtlı firmalar değil. Başka illerin firmaları olabilir ama ben hiçbir Türk firmasının böyle bir yola başvuracağını sanmıyorum" dedi.

Gaziantep'ten Suriye'ye yük taşıyan firmaların bırakın tarihi eser kaçırmayı, hiçbir yasa dışı yola girme şansının olmadığını söyleyen Vatandaş," Türkiye'den Suriye'ye giden, yada Suriye'den Türkiye'ye gelen yükler öncelikle gümrükteki tampon bölgeye boşaltılıyor. Oradan Suriye tarafına gidecek yükler Suriyeliler tarafından alınıyor, Türkiye'ye gelecek yükler ise Türk nakliye firmaları tarafından alınarak taşınıyor. Ne Suriyeli nakliyeciler Türkiye'ye giriş yapabiliyorlar, ne de Türk nakliyeciler Suriye'nin içerisine gidebiliyorlar. Üstelik, gelin ve giden ürünler sıkı bir denetime tabi tutuluyorlar. Gaziantep'ten yük almak için yada yük boşaltmak için Suriye gümrüğüne giden nakliye araçları bazen günlerce gümrükte beklemek zorunda kalıyorlar. Bu şartlar altında nasıl yasa dışı bir taşımacılık yapsınlar ?" diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER